Näin pääset nyhtökauran makuun helposti

En ollut ennen tätä päivää päässyt kokeilemaan paljon kehuttua nyhtökauraa. Kun maantaina Prismassa käydessäni hyllyt suorastaan notkuivat tomaatilla, savupaprikalla ja persiljalla maustettua nyhtökauraa, nappasin paketillisen mukaani ja ryhdyin miettimään, missä muodossa ja millä tavalla valmistettuna sen testaisin. Pelkonani olivat vatsavaivat, joten päätin tehdä nyhtökauralle samat temput kuin joskus syksyllä härkikselle: tekisin ruoan, jossa käytän puoleksi nyhtökauraa ja puoleksi kanaa tai lihaa. Päädyin maustamattomaan kanaan. Kasvishyllyltä heitin koriini paprikaa, kesäkurpitsaa ja babypinaattia, riisihyllyltä lisukkeeksi kaurariisiä ja kylmähyllyltä kaurakerman ja näin idea oli valmis: Kana-Nyhtökaura-kasvispataa ja riisiä. 

raaka-aineet_nyhtökaurapata.jpg

Tarvitset:

300 g kanaa

1 pkt (250 g) nyhtökauraa

öljyä

1 paprika

1 kesäkurpitsa

3/4-1 ptk babypinaattia

(1 prk kaurakermaa)

kaurariisiä tai muuta lisuketta

Kaurakerma ei ole ihan välttämätön, mutta lisäsin sen, koska halusin padasta löysempää riisin kera syötäväksi. Kaurariisistä tulee kyllä mehukasta myös itsestään. Mausteita voi lisätä oman maun mukaan, mutta näin hyvälaatuisilla ja itsessään hyvänmakuisilla raaka-aineilla plus maustettu nyhtökaura huomioiden lisämausteet eivät ole välttämättömiä. Vähän suolaa voi lisätä kaurariisin joukkoon halutessa. Ja mustapippuriahan voi lisätä mihin vaan 😀

kanatjakasvikset.jpg

Huuhdo ja pilko paprika ja kesäkurpitsa pieniksi paloiksi. Paista öljyssä yhdessä kanasuikaleiden kanssa, kunnes kanat ovat kypsiä. Keitä samanaikaisesti lisukkeet, kaurariisin teossa kestää noin 20 min.

pinaattiasekaan.jpgLisää huuhdottu pinaatti. Huomaa: pinaatti ”häviää” kuumennettaessa hyvin seokseen, joten heitä vaan runsaasti joukkoon.

nyhtökaurapannulle.jpgLisää nyhtökaura pannulle muiden ainesten joukkoon. Se vaatii vain kuumennuksen. Lisää lopuksi kaurakerma, jos sitä käytät ja anna hetki koko seoksen kuumeta ja maustua.

nyhtökaurapata.jpg

Kokoa annos lautaselle, lisää halutessasi jotakin tuoretta lautaselle (minä lisäsin vähän babypinaattia ja tomaatin). Nauti! 

Aikaa aterian valmistamiseen kului noin 30 min kaikkineen. Koska nyhtökaura oli voimakkaan makuista, lisäsin vain vähän suolaa kaurariisiin ja ateria oli valmis minun makuuni.  Kaikki raaka-aineet maistuivat itseltään, pureskeltavuutta ja pehmeyttä oli juuri sopivassa suhteessa ja annos oli värikäs. Tuorepuolesta vastasivat tomaatti ja babypinaatinlehdet. Huomatkaa lautasmalli, joka noudattaa 1/3 + 1/3 + 1/3 -mallia eli poikkeaa perinteisestä 1/2 kasviksia, 1/4 riisiä/pastaa/perunaa ja 1/4 lihaa/kalaa/kanaa. Vaikka tämä ei ihan täysin vegaaninen ollutkaan, niin runsas kasvikunnan tuotteiden käyttö vaatii runsaampia annoskokoja ollakseen riittävä kattamaan energintarpeen. Jälkkäriksi nautin vielä jätskiä. Paljon liikkuva tai muuten enemmän energiaa tarvitseva saa huoletta kasvattaa määriä tästä entisestään tai täydentää ateriaansa vaikka leivällä tai parilla. 

Tällaisin eväin loppuviikkoa kohti!

-Katja

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *