Musiikki – terapiaa mielelle ja keholle

Tiedättekö, mikä on parasta, mitä itsekseen voi viikon päätteeksi tehdä? 

Kuunnella musiikkia ja laulaa.

Lapsena meillä kotona soi aina musiikki, vähintään radiosta, jollei kasetilta tai levyltä. Molemmat vanhemmat kuuntelivat paljon kotimaista iskelmää, olen käytännössä kasvanut iskelmätähtien ympäröimänä.Välillä äiti lauloi musiikin tahtiin ja tanssahteli musiikin tahtiin.  Mieleen on jäänyt myös ensimmäinen oma cd-soitin ja ne c-kasetit, joille nauhotettiin suosikkibiisejä radiosta. Ah, kultaista 90-lukua!

Vaikka oma musiikkimakuni on aika laaja, melkein kaikki menee, kunhan on melodia kohdallaan, on iskelmä edelleen lähinnä sydäntäni. Yön joutsenlaulu iskee ja kovaa, samoin Kaija Koon vanhempi tuotanto. Mitä voimakkaampi biisi tunnelmaltaan, sitä todennäköisimmin sitä kuuntelin.  Janne Hurmeen Kirje on jäänyt mieleen, sitä lemmikkiundulaattimmekin ääntelivät mukana :D. 

Koulussa olen osallistunut lauluesityksiin, vaikka esiintyminen aina jännittikin. Karaokessa kävin yhdessä välissä säännöllisesti. Laulutuntejakin olen ottanut ja kokeillut kuoroa. Mikään ei kuitenkaan voita tunnelmaltaan rauhallista perjantai-iltaa yksin kotona Youtubesta tai Spotifysta lemppareita etsien, kuunnellen, fiilistellen ja mukanalaulaen. Osan sanat osaa jo ulkoa, osassa pitää lyricsit etsiä googlesta. Ilokseni olen huomannut, että ääniala on iän myötä laajentunut ja pystyn laulamaan myös korkeampia kohtia. Se tuottaa lisäiloa. Laulutunneista on toki ollut apua lauluteknisessä kehittymisessä. 

Se fiilis, sitä ei oikein voita mikään. Se tunne, kun saa purettua ajatuksia ja tunteista kehosta ulos äänen avulla. Ikäviäkin. Se voimauttava ja samalla rentouttava fiilis, joka valtaa koko kehon. On kuin uudesti syntynyt olo muutaman vakkaribiisin jälkeen. Joskus biisilistoilta löytyy helmiä nuoruusvuosilta ja voi elää muistoissa hetken. Itkeä, hymyillä tai vain nauttia.

Musiikki on yksi tärkeimmistä voimavaroistani. Aloitan yleensä aamuni Suomipopilla ja joskus kuuntelen musiikkia ulkoillessa automatkoista puhumattakaan. Huomaan sen kyllä olossani, jos musiikki on ollut liian pitkää vähällä kuuntelulla. Tuntuu kuin jotakin lataavaa puuttuisi. Siksi nämä perjantai-illat ovat äärettömän arvokkaita tyhjentämään mieltä kuluneesta viikosta tai raskaasta päivästä ja palauttamaan ”omaa oloa”. Aina sitä ei edes muista, miten pienistä asioista isot asiat koostuvat. Eikä musiikin kuuntelu käytännössä edes maksa mitään. 

Suosittelen musiikkia omatoimiseksi terapiaksi mielelle ja keholle.

Hyvää perjantai-illan jatkoa!

-Katja

Ps. Tässä muutamia biisejä suosikkilistaltani:

Suhteet Oma elämä Mieli Musiikki

Crispy Chicken -salaatti

Työkaverit puhuivat tästä helposta tavasta valmistaa hyvänmakuista ruokaa. Ja kun eilen kaupassa pohdin, mitä ruokaa tekisin, muistin sen. Santa Marian Crispy Chicken-maustepussi. Nappasin kokeiluksi yhden pussin ostoskoriini ja päätin valmistaa kanasalaatin. Maustepussin lisäksi tarvitsin vain salaattiainekset ja maustamatonta kanaa. Maustettua öljyä salaattipohjaa raikastamaan löytyi jo kotoa. Ja eikun kotiin ruoanlaittoon!

Tarvitset:

500 g maustamatonta kanaa (mulla oli 600g)

Santa Marian Crispy Chicken-maustepussi

vihreää salaattia, kasviksia oman maun mukaan

hyvänmakuista öljyä esim. Keijun sitruunanmakuinen rypsiöljy

salaattitarpeet.jpg

Maustepussi lupaa miedosti maustettuja rapeita kananpaloja. Periaatteessa maustepussi on gluteeniton (tätä valmistaja ei kuitenkaan takaa), sillä rapeus tehdään maissihiutaleiden ja riisisuurimoiden avulla. Vatsani iloksi maustearsenaali oli yksinkertainen ja valkosipuliton, joten voin suositella tätä herkkävatsaisillekin kokeille.

crispy chicken.jpg

Valmistin kanat pussin ohjeen mukaan. Tai no siis melkein… Oikaisin fileepihvien leikkaamisen ostamalla valmiita kanasuikaleita ja määräkin kasvoi ohjeeseen verrattuna 100 g:lla. Tässä vaiheessa epäilin rapeutumista, kanat kun olivat liian liki toisiaan. En siis suosittele oikomaan, jos oikeasti haluaa niitä rapeita kanoja. Anyway, tässä vaiheessa kanat ovat valmiita uuniin, 200 astetta ja 15 min ohjeen mukaan. 

kanasuikaleetuuniin.jpg

Kanojen kypsyessä valmistin salaattipohjan. Maissit kypsensin mikrossa, ja muut ainekset vain huuhdoin ja pilkoin. Tykkään kovasti tästä käyttämästäni Napolitana Mix-salaattiseoksesta, sillä se antaa näyttävyyttä perusjäävuorisalaattiin verrattuna ja lisäksi se sisältää sopivan määrän hyvänmakuista rucolaa. Avokado ja ferajuusto olisivat kruunanneet salaatin, mutta ne unohdin ostaa.

salaattikulho.jpg

Reipas vartti ja kanat olivat valmiit heitettäväksi lämpiminä salaattipedille. Lorautin lopuksi sitruunanmakuista öljyä joukkoon ja nautin kanasalaatistani. Ei niistä kanoista tullut niin rapeita kuin toivoin, mutta todella hyvänmakuisia silti. Joten aion kokeilla uudestaan ilman oikomisia ja jäin myös miettimään, mitähän tapahtuisi jos kypsentämisen tekisikin 225 asteessa ja ylemmällä tasolla.

kanasalaatti.jpg

Hyvää alkanutta arkea pääsiäispyhien jälkeen! Tätä salaattia tuli sen verran reilusti, että ei tarvitse miettiä, mitä syön seuraavat päivät töiden jälkeen. Onneksi! On ihan parasta, kun saa ottaa valmista ruokaa jääkaapista lautaselle. Pienistä asioista se arjen mukavuus on joskus kiinni 🙂

-Katja

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta DIY