Sitä jotakin kahvin kanssa nautittavaksi: Inkivääriset kvinoa-kaurakeksit

keksit.jpg

Joskus kahvi vaan tarvitsee kaverinsa. Ei aina, mutta joskus. Tapa, tottumus vai pientä jäämänälkää, en tiedä, mutta parempi fiilis siitä jää, kun aamu-,päivä-, iltapäivä- tai päivällisen jälkkärikahviin dippailee jotakin. Kun ensimmäistä kertaa kokeilin tätä keksireseptiä, tiesin, ettei minun tarvitse enää etsiä parempia enää. Nämä keksit sopivat hyvin pieneen arkiseen herkutteluun ja raaka-aineidensa puolesta eivät ole hullumpia mukana kulkeviksi välipaloiksikaan. Vatsalle tärkeää kuitua, vatsaystävällisesti. Ja hyvää gluteenittomasti, kunhan muistaa valita kaurahutaleiksi nimenomaan gluteenittomat kaurahiutaleet.

Löysin reseptin seikkailtuani vatsaystävällisiä kokkailuja ja kauniita kuvia tarjoavalla sivustolla Vatsan vapaapäivä. Kyseistä sivustoa ei enää päivitetä, mutta se ei haittaa. Ainakin ne ruoat ja leivonnaiset, joita itse olen testannut, kestävät kyllä uusintoja. Uudelleen tekemisessä on taatusti hyvän maun lisäksi sekin plussapuoli, että uskaltaa hyvin lähteä tuunaamaan vanhan pohjalle uusia versioita, kun tietää suurinpiirtein, mitä reseptissä tapahtuu. Ja tämä resepti kestää hyvin uusinnat ja tuunaukset! 

Inkivääriset kvinoa-kaurakeksit

3,5 dl kvinoahiutaleita (Ostin Kokkolan Punnitse&Säästä-liikkeestä. Myös hirssihiutaleet käyvät, olen testannut)

1,5 dl kaurahiutaleita

2 dl kaurajauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

1/2 tl soodaa

2 tl inkivääriä (jauheena tai tahnana, itse olen käyttänyt vain jauheena, mutta tahna menee seuraavaksi kokeiluun)

100 g vähälaktoosista tai laktoositonta margariinia (käytin perusrasiamargariinia)

1,5 dl intiaanisokeria (tai muuta tummaa, aromikasta sokeria)

3/4 dl kylmää vettä

 

1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

2. Yhdistä hiutaleet, jauhot, leivinjauho, sooda ja inkiväärijauhe, jos sitä käytät.

3. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. (Lisää inkivääritahna, jos sitä käytät ja sekoita kunnolla.)

4. Lisää kuivat aineet vatkaamalla. Seoksesta tulee murumainen. 

5. Lisää vettä hiljalleen samalla kädellä vaivaten. Lisää vettä tarvittaessa, jotta saat helposti litteiksi kekseiksi muotoiltavaa massaa.

6. Muotoile leivinpaperilla peitetylle uunipellille keksejä, isoja tai pieniä, makusi mukaan. Omani ovat siitä väliltä ja niitä tuli n. 30 kpl. Jos haluat keseistä tasakokoisia, tasaa reunat vaikkapa desimitan avulla.

7. Paista noin 15 minuuttia. Varo keksien palamista reunoilta.

8. Anna jäähtyä rauhassa esimerkiksi ritilän päällä ja sitten nauti! Maku vain paranee ajan kanssa. Keksit voi säilyttää ilmatiivissä rasiassa. 

jauhot.jpg

keksitaikina.jpg

keksituuniin.jpg

kaurakeksit.jpg

Näitä tuli viikonloppuna tehtyä muutama pellillinen. Riittää ainakin vähäksi aikaa 😉

Hyvää sunnuntai-illan jatkoa!

-Katja

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta DIY

Välipalaksi Chiavanukasta Hanna Stoltin tapaan

Lauantaina oli Kuopion Carlsonin tavaratalossa hyvinvointipäivä ja siellä yhdessä esittelypisteessä Hanna Stolt ja minikeittiö. Hanna oli esittelemässä uutta Herkku-nimistä kirjaansa ja tarjoamassa maistiaisia kirjansa resepteistä. Minuun osui ja upposi yksinkertaisista raaka-aineista valmistettu chiavanukas hedelmäsoseella, myös banaani-pekaanipähkinämuffinit olivat loistavia. Tykkäsin kovasti Hannan aiemmasta kirjasta Aamupala, joten ostin myös tämän uuden teoksen. Vieläpä nimikirjoituksella! Kiitti Hanna!

Hanna Stolt.jpg

Hannan kirjoissa minua viehättävät paitsi monipuoliset, selkeät ja suht lyhyet reseptit (yksinkertaisuus resepteissä on aina plussaa!), myös kaunis ulkoasu ja upeat kuvat. Tämä kirja eroaa sekä visuaalisesti että sisällöllisesti edukseen. Resepteissä on hyödynnetty isolta osin perusraaka-aineita ja ne ovat helposti muovattavissa omalle maulle (ja suolistolle) sopiviksi. Suurin osa kirjan resepteistä on gluteenittomaan ja vegaaniruokavalioon sopivia ja tästä kirjasta löytyy maukkaita arkiruokia koko perheelle herkumpia ruokia unohtamatta. Hyvät raaka-aineet ovat pääroolissa ja samat raaka-aineet toistuvat resepteissä. Näin ollen montaa purkkia ja purnukkaa ei tarvitse hankkia, mikä on toinen tärkeä asia mielestäni hyvissä arkiresepteissä.  Lihaa, kalaa tai kanaa voi ruokiin lisätä itse ja siten muokata ruokaisuutta itselle sopivaksi. 

Tästä teoksesta en ole vielä ehtinyt testata chiavanukasta enempää. Muffinit menevät ehdottomasti kokeiluun jossain vaiheessa. Chiavanukas on yksinkertaistettu versio Herkku-kirjassa esiintyvästä tuorepuurosta tai siis ”Aamun Aprikoosiherkusta” ja suht sama, mitä Hanna tarjosi maistiaisina. Koska tämä toimi älyttömän hyvin töissä välipalana, laitan sen nyt jakoon. Plussaa fodmap-ruokavalioon sopivuus! Korvasin käytännössä hedelmäpilttisoseen marjasoseella ja jätin vaniljasokerin pois, koska mantelimaito oli makeutettua eikä tämä mielestäni kaivannut vaniljaisuutta tai lisämakeutta. Ripaus vaniljan makua antaisi sille kuitenkin pienen luxussäväyksen, joten kokeilkaa itse kummasta pidätte enemmän 🙂

Chia-vanukas marjasoseella

1 dl kreikkalaista jogurttia (käytin laktoositonta)

1 dl mantelimaitoa

2 rkl chiasiemeniä

(ripaus vaniljaa tai vaniljasokeria)

1/2 -1 prk hedelmä/marjasosetta (n. 1 dl)

1. Mittaa jogurtti ja maito eväskippoon ja sekoita chiasiemenet joukkoon. Mausta halutessasi vaniljalla.

2. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

3. Nauti hedelmä/marjasoseen kera.

chiavanukas.jpg

chiasiemenet.jpg

chiavanukas marjasoseella.jpg

Hyvää alkanutta viikkoa!

-Katja

Ps. Tapasin myös Janni Hussin Hannan pisteellä. Hän oli juontamassa tapahtumaa. Mukavan oloinen nainen 🙂

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta