Mitä leipää voi FODMAP-ruokavaliota noudattava syödä?

Oma vatsaoireiluni alkoi noin 15 vuotta sitten. Laktoosinsiedossa oli ongelmaa jo ala-asteikäisenä. FODMAP:sta ei taidettu edes vielä puhua, kun havaitsin yhteyden erityisesti hernekeiton, vesimelonin, päärynän, ruisleivän ja ohrapuuron ja ikävien turvotuksien, ummetuksen, kipujen ja ilmavaivojen välillä. Tiesin vain niiden olevan hyvin kuitupitoisia ruokia tuntematta tarkalleen mekanismia oireiden välillä. Vatsaoireisiin liittyvät rajoitukset tulivat elämääni palasittain, yksi tai muutama ruoka-aine kerrallaan, kokeilujen kautta.  Vasta muutaman viime vuoden aikana olen saanut sanat havainnoilleni. Uskon pienten muutosten kerralla olleen tärkein syy sille, miksi irtautuminen esimerkiksi ruisleivästä on ollut helppoa. Siitä on ikäänkuin oppinut pois. Toisaalta olen pyrkinyt siihen, että kun joku vähenee, tulee jotakin muuta tilalle ja näin en ole tinkinyt ruokavalion värikkyydestä ja maukkaudesta.

 

 

Sopivia viljavalmisteita olen silti välillä metsästänyt. Kokeillut, kokeillut ja taas kokeillut. Haussa on ollut vähän hapan, pureskeltava ja kuitupitoinen leipä. Ilman oireita tietenkin. Silloin tällöin käytettyinä Fazerin Juuresleivät sopivat minulle, vaikka aineosaluettelonsa puolesta toisin voisi luulla, niissä kun on käytetty ruisjauhoa ja papuja. Uskallan välillä myös nakertaa muutaman hapankorpun. Riisikakkuja ei voi leiväksi kutsua, mutta hätätapaksessa niitäkin olen hyödyntänyt. Juuston, levitteen ja kiivin kera toimivat hyvin nopeina välipaloina.

Leivät saisivat olla mielellään myös kohtuuhintaisia. Edelleen gluteenitomissa tuotteissa on hintaa, vaikka kohtuuhintaisempia ne ovat verrattuna muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen. Gluteenittomat tuotteet sinällään ovat lapsuudesta tuttuja, perheessäni nimittäin keliaakikoita löytyy, mutta koska en ainakaan toistaiseksi tarvitse gluteenin välttämistä ja osa gluteenittomista tuotteista teettää oireita myös (mm. vehnätärkkelys), olen pitäytynyt ns. kaupan perusvalikoimassa. Joskus leivon leipää itse, mutta ajansäästämiseksi ostan sen mieluusti valmiina. Ja tällä hetkellä olen todella tyytyväinen!

FODMAP_leivät.jpg

Sinnittelin pitkään Uotilan Kultakauralla, kunnes viime vuoden puolella Fazer lanseerasi vatsaystävälliset leipänsä, kaura- ja ruisversioina.  Nämä ovat ihan loistavia! Maistuvat hyviltä, ovat ok hintaisia (n. 2 euroa/4 leivän pkt) ja täyttävät hyvin arkileipäni kriteerit sisältönsäkin puolesta. Ja koska näitä saa aikalailla joka paikasta, ei tarvitse omia leipiä kuljetella reissun päällä silloin, kun vatsan tilanne on huonompi. Ja jos hapankorppu ei käy, voi pureskelun kaipuuseen valmistaa itse siemennäkkäriä valmiista jauhopusseista (esim. Risenta tai Svanso) tai muutamasta siemenpussukasta ja kaurahiutaleista tai maissijauhoista. Ohje löytyy esimerkiksi Superhyvää suolistolle-kirjasta tai ihan vain googlettamalla siemennäkkäri :). 

Siemennäkkäriin.jpg

Siemennäkkileipä.jpg

Pienistä on joskus ihmisen ilot tehty :). Tämän luulen monen vatsavaivaisen allekirjoittavan. Itselle leipä on tärkeää ruokaa arjessa: helppoa, nopeaa ja erilaisilla täytteillä moneen tilanteeseen sopivaa. Syön leipää useamman siivun päivässä. Minä en todellakaan välttele hiilihydraatteja ja leivästä luopuisin varmaankin viimeisenä. Toivottavasti ei koskaan tarvitse.

Hyvää viikonlopun jatkoa,  

Katja

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys

Tutkittuun tietoon perustuvaa FODMAP-kirjallisuutta

FODMAP_kirjallisuutta.jpg

FODMAP-aiheiset postaukset jatkuvat. Nyt vinkkaan kahdesta erittäin hyvästä kirjasta vatsavaivoista kärsiville ja enemmän FODMAP-ruokavaliosta  tietoa haluaville. Jos ravitsemusterapeutti Leena Putkosen Superyhyvää suolistolle ja Pronutritionist-blogistaan ja tällä hetkellä pyörivän Hurjat rakkauskilot- sarjassakin esiintyvä ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen Herkän vatsan valinnat eivät vielä ole tuttuja, suosittelen ehdottomasti lukemaan ne. FODMAP:sta on tällä hetkellä paljon tietoa netissä ja lehdissä, mutta kattavamman ja käytännönläheisemmän näkökulman saa paremmin näistä teoksista.  Kirjoissa on myös maukkaita reseptejä kokeiltavaksi.

Ennen kaikkea kirjojen tiedot ovat luotettavia: olen törmännyt netissä monenlaisiin kiellettyjen ja sallittujen ruokien listoihin, joiden tietolähteet ovat olemattomia ja lisäksi pidän ongelmallisena turhaa rajoittavuutta ja ruokavalion yksipuolistumista. FODMAP-ruokavaliota tarvitsevia suositellaankin kääntyvän ravitsemusterapeutin puoleen asiallisen ohjauksen saamiseksi. Vatsavaivojen alkuperää on myös syytä selvittää ennen omatoimisten ruokavalioiden aloittamista. Rajoitteita kun ei ole tarkoitus olla tarpeettomasti ja riittävä syöminen ja ravintoaineiden saanti pitää turvata, etteivät vointi ja jaksaminen käänny sen vuoksi laskusuuntaan. Tiukempaa rajoitusta on lisäksi tarkoitus noudattaa vain 4-6 viikon ajan, minkä jälkeen ruokavaliota laajennetaan mahdollisuuksien mukaan. Loppuelämän ei ole siis tarkoitus pyöriä rajoitelistojen ympärillä.

Netissä pyörii myös väärinkäsityksiä ja mutu-tietoa vatsavaivojen hoitoon. Esimerkiksi gluteeni ja fodmap liitetään toisiinsa, vaikka kyseessä ovat eri ainekset. Gluteeni on proteiinia, viljan sitko-osaa, kun taas fodmapit hiilihydraatteja. Gluteenipitoisissa viljoissa voi olla runsaammin fodmapeja, mutta toisaalta gluteenittomissa tuotteissa saattaa olla lisättynä fodmap:ksi luokiteltavia aineksia. Yksi yhteen gluteenittoman linjan valitseminen ei siis mene. Myöskään kaikki maitovalmisteet eivät kuulu rajoitettavien listalle, ainoastaan laktoosipitoiset. Laktoosittomat ja vähälaktoosiset maidot, viilit, jogurtit yms. voivat käydä. Hapanmaitovalmisteita, kuten viiliä, piimää ja jogurtteja, itse asiassa suositellaan suolistoystävälliseen ruokavalioon, joten ethän turhaan jätä maitovalmisteita pois mediahypetyksen vuoksi?

Toki vatsavaivoissa, kuten myös oireiden kokemisessa ja ylipäätään kehojen toiminnassa, on yksilöllisiä vaihteluita. Esimerkiksi vehnä voi toiselle aiheuttaa oireita, toiselle ei. Jollekin ruisleipä käy vain paahdettuna, joku sietää pieniä määriä sipulia ruoassa tai puolikkaan omenan päivässä. Käyttömäärillä ja käyttöuseudella on iso merkitys, ei niinkään välttämättä juuri sillä, mitä syö. Lisäksi on muistettava oireita pahentavat muut kuin ruokavaliotekijät, kuten vähäinen uni, liian vähäinen tai liika liikkuminen, stressaaminen ja naisilla kuukautiskierto. Mielestäni liikaa oireiden ympärillä pyöritään akselilla mitä saa ja mitä ei saa syödä, kun tässä kuten terveydessä ja hyvinvoinnissa ylipäätään on kyse niin paljon muustakin. 

Suolistoterveisin, Katja

ps. FODMAP-ruokavaliosta lisää vielä tällä viikolla

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys Suosittelen