Välipalaksi Chiavanukasta Hanna Stoltin tapaan
Lauantaina oli Kuopion Carlsonin tavaratalossa hyvinvointipäivä ja siellä yhdessä esittelypisteessä Hanna Stolt ja minikeittiö. Hanna oli esittelemässä uutta Herkku-nimistä kirjaansa ja tarjoamassa maistiaisia kirjansa resepteistä. Minuun osui ja upposi yksinkertaisista raaka-aineista valmistettu chiavanukas hedelmäsoseella, myös banaani-pekaanipähkinämuffinit olivat loistavia. Tykkäsin kovasti Hannan aiemmasta kirjasta Aamupala, joten ostin myös tämän uuden teoksen. Vieläpä nimikirjoituksella! Kiitti Hanna!
Hannan kirjoissa minua viehättävät paitsi monipuoliset, selkeät ja suht lyhyet reseptit (yksinkertaisuus resepteissä on aina plussaa!), myös kaunis ulkoasu ja upeat kuvat. Tämä kirja eroaa sekä visuaalisesti että sisällöllisesti edukseen. Resepteissä on hyödynnetty isolta osin perusraaka-aineita ja ne ovat helposti muovattavissa omalle maulle (ja suolistolle) sopiviksi. Suurin osa kirjan resepteistä on gluteenittomaan ja vegaaniruokavalioon sopivia ja tästä kirjasta löytyy maukkaita arkiruokia koko perheelle herkumpia ruokia unohtamatta. Hyvät raaka-aineet ovat pääroolissa ja samat raaka-aineet toistuvat resepteissä. Näin ollen montaa purkkia ja purnukkaa ei tarvitse hankkia, mikä on toinen tärkeä asia mielestäni hyvissä arkiresepteissä. Lihaa, kalaa tai kanaa voi ruokiin lisätä itse ja siten muokata ruokaisuutta itselle sopivaksi.
Tästä teoksesta en ole vielä ehtinyt testata chiavanukasta enempää. Muffinit menevät ehdottomasti kokeiluun jossain vaiheessa. Chiavanukas on yksinkertaistettu versio Herkku-kirjassa esiintyvästä tuorepuurosta tai siis ”Aamun Aprikoosiherkusta” ja suht sama, mitä Hanna tarjosi maistiaisina. Koska tämä toimi älyttömän hyvin töissä välipalana, laitan sen nyt jakoon. Plussaa fodmap-ruokavalioon sopivuus! Korvasin käytännössä hedelmäpilttisoseen marjasoseella ja jätin vaniljasokerin pois, koska mantelimaito oli makeutettua eikä tämä mielestäni kaivannut vaniljaisuutta tai lisämakeutta. Ripaus vaniljan makua antaisi sille kuitenkin pienen luxussäväyksen, joten kokeilkaa itse kummasta pidätte enemmän 🙂
Chia-vanukas marjasoseella
1 dl kreikkalaista jogurttia (käytin laktoositonta)
1 dl mantelimaitoa
2 rkl chiasiemeniä
(ripaus vaniljaa tai vaniljasokeria)
1/2 -1 prk hedelmä/marjasosetta (n. 1 dl)
1. Mittaa jogurtti ja maito eväskippoon ja sekoita chiasiemenet joukkoon. Mausta halutessasi vaniljalla.
2. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
3. Nauti hedelmä/marjasoseen kera.
Hyvää alkanutta viikkoa!
-Katja
Ps. Tapasin myös Janni Hussin Hannan pisteellä. Hän oli juontamassa tapahtumaa. Mukavan oloinen nainen :)