Elämänkulun tarkistelu, myöhäinen leikki-ikä: aloitteellisuus vs syyllisyys

Kolmannessa kehitysvaiheessa lapselle kehittyvät moraali ja omatunto. Onnistuessaan tässä kehitysvaiheessa muodostuu lapselle kyky tehdä aloitteita. Epäonnistuessaan vaihe aiheuttaa syyllisyyden tunteita. (McLeod 2018)

Elämääni on leimannut syyllisyyden tunne. Minua on aina vaivannut pienetkin tekemäni virheet ja olen kantanut huonoa omaatuntoa mitättömistä asioista. Olen ollut itseäni kohtaan myös todella ankara ja vaativa. Jonkinasteinen aloitekyvyn puute tai vähäisyys kiusaa minua edelleen. Asioiden aloittaminen on minulle työlästä.

Nykyään tosin en niinkään enää mieti tunteella, mitä nyt tarvitsen. Olen huomannut, että selkeät rutiinit ja säännöt saavat minut voimaan paremmin kuin itsensä sensitiivinen kuuntelu. Oma mielialani värittää todellisuutta enemmän kuin reaalimaailman ansiot. Joinain päivinä maailma on täynnä mahdollisuuksia, toisina kaikki on pelkkää paskaa, toivotonta ja turhaa. Maailma ei ole parissa päivässä muuttunut miksikään, vaan oma tulkinta siitä. Siksi en päätä tunteella, vaan pidän kiinni rutiineista.

hyvinvointi mieli terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *