Voisiko olla kateellisten panettelua?

Olen lapsuudestani asti ollut kateellisten ihmisten ympäröimänä. En ole tätä aikaisemmin tajunnut ja HERRAN JUMALA – eihän tällaisen asian toteaminen ole laisinkaan sopivaa!

Olen itse myös niitä, jotka nauravat makeasti aina kun kateuskorttia heilutellaan selitykseksi ihmisten tökerölle käytökselle.

Mutta kyllä on oltu kateellisia, ja nimenomaan tuhoavalla tavalla.

On ihan tavallista, että työpaikalla kadehditaan, siihen suhtaudun melko neutraalisti, vaikka ei se ole kivaa – se on oikeastaan kurjaa ja ihan turhaa. Sisarkateudenkin kaikki kai hyväksyvät? Mutta miten on, kun oma äitisi on sinulle kateellinen? Entä avopuoliso – saako oma kumppani kadehtia partneriaan?

Ja mitä kateudesta seuraa parisuhteelle?

No sitä samaa paskaa mitä lapsuudenkodissa, mutta epäsuorasti ja pienemmällä mittakaavalla. Ei enää henkistä väkivaltaa ja kiusaamista, mutta vähättelyä kylläkin, ohittamista ja passiivisaggressiivista käytöstä.

o   o   o   o   o   o   o

Toisen paremmuus merkitsee kateelliselle syvää narsistista loukkausta, mikä uhkaa itsetuntoa. Taustalla on alemmuudentunteita, jotka ovat tiedostamattomia. Kateuden paljastuminen aiheuttaisi sietämättömiä mitättömyyden, avuttomuuden ja häpeän tunteita. Jäytävä kateus taas saa käyttövoimaa, kun ihminen huomaa, että toisella menee paremmin kuin itsellä. Kadehtiminen tekee vaikeaksi iloitsemisen toisen puolesta, se saattaa herättää vahingoniloa ja kiukkua.”

”Kateuden kohde ei ole tehnyt mitään väärää, hän on vain erinomainen kadehtijan silmissä ja siksi joutunut kateuden kohteeksi. Kateellinen etsii oikeutusta vihan ja kaunan tunteilleen eli kaivelee kateuden kohteen vikoja ja epäonnistumisia.”

Tämä vikojen kaivelu ja sormella osoittelu, tai ehkä enemmänkin niihin sivulauseella viittailu on aika peruskauraa.

o   o   o   o   o   o   o

”Vihan tunteet voi ulkoistaa toisiin. Viha nostaa päätään ja toisesta tulee vihollinen. ”Tällaiset kuvitelmat voivat saada jopa paranoidisia piirteitä. Ihmisellä voi olla pakonomainen tarve etsiä selityksiä pahalle ololleen. Ja kun hän ei oikein ymmärrä itseään, syy löytyy itsen ulkopuolelta.””

Toinen on tämä – oman ahdistuksen ulkoistaminen toiseen. Kun tuntee itsensä uhatuksi, niin vika on aina toisessa. Tämä voi olla jokin aivojen automaatio, mutta jos ihminen on itselleen riittävän sokea ja osittain lapsen tasolla, hän ei tunnista kyseistä defenssiä.

o   o   o   o   o   o   o

Kun pahalle ololleen löytää jonkin ulkoisen syyn, se helpottuu hetkeksi. Samalla tavalla käy, kun emme tahdo myöntää jotakin huonoa piirrettämme tai haluamme, jolloin alamme nähdä sen muissa. Kun haukumme toisia, ahdistuksemme lievittyy.

Hetkinen – täällähän minä itsekin olen haukkumassa läheisiäni ympärilläni! Onpa ironista!

o   o   o   o   o   o   o

Kateellisuuteen taipuvainen haluaa aina sitä, mitä on toisella. Halu on loputon, eikä se koskaan tyydyty, toisin kuin todelliset tarpeet. Kateuden kohdetta aletaan vihata, koska hän näyttää olevan aina parempiosainen.”Yleensä vihainen ihminen rauhoittuu, kun asiat tapahtuvat oikeudenmukaisesti. Todella kateelliselle tämä ei valitettavasti riitä, hänhän haluaa toiselta hyvän pois.”

”Kun kateuden kokija kokee itse olevansa reppana tai huono, on vaikeaa nähdä sitä, kun toinen on menestyvä ja rohkea. Henkisen puolen vajeen kokeminen, että minä olen persoonaltani jotenkin heikompi tai vajaampi, se on erittäin altista synnyttämään kateuden tunnetta. Kateellinen ja katkera voi helposti myös levittää negatiivisia tunteita ympäristöönsä sosiaalisessa kanssakäymisessä. Kateus voi myös olla henkisesti raskas taakka, jos pahoittaa mielensä kaikesta.”

Ympärilläni on edelleen mielensä joka asiasta pahoittavia, ja kyllä – toistuvasti minulta yritetään saada minua itseäni ilahduttavia asioita pois.

o   o   o   o   o   o   o

Lähteet:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kateellinen-tyokaveri-pilaa-ilon-tyosta/1856146#gs.pterobhttp://
www.mikkelinpsykoterapia.com/kosto-elaa-elatko-sina/
https://www.tehylehti.fi/fi/terveys/voimakas-viha-sumentaa-ajattelun-ja-ajaa-tyoyhteison-koston-kierteeseen
https://yle.fi/uutiset/3-9320003 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *