Omat rituaalini eli turvatoimenpiteeni

Käytän paljon kännykkää pakko-oireiden hallintaan. Puhutaan ritualisoimisesta, mutta omaan korvaan sana rituaali kuulostaa liian voodoo-tyyppiseltä ja hengelliseltä. Kyse on kuitenkin turvatoimenpiteestä, tai no ”turvatoimenpiteestä”. Itse videoin mm käsien- ja hampaidenpesut. Myös kotoa lähtiessä äänitän lyhyen videon, jolla tarkistan kaikki sähkölaitteet, ikkunat, vesihanat ja lopuksi että ulko-ovi on kiinni. Ulos lähtemiseen menee noin 5 minuuttia. Aikaisemmin tarkistin moneen kertaan helloja ja kahvinkeitintä yms, mutta nyt olen päättänyt että kännykän kanssa ei kinata. Todistusaineisto on kiistaton ja se jää minulle kännykkään talteen. Jos jotain tapahtuisi (kuten tulipalo) voisin osaltani vakuuttaa, että se ei ollut minun vikani – olen tehnyt kaiken oikein ja riittävällä tarkkuudella. 

Käsiä pesen vain muutaman kerran päivässä. Kuulostaa ehkä oudolta, mutta tämä on toiminut minulla. Vessassa käydessäni käytän pientä pakastepussia pyyhkivän käden suojana, ettei joka vessareissun jälkeen tarvitse alkaa pestä käsiä. Käsienpesu on tarkkaa, siihen menee noin 4-8 minuuttia. Ei kuulosta mahdottomalta ajalta, mutta jos kokeilet pestä käsiäsi yhtä soittoa 5 minuuttia (käytä kännykän ajastinta), aika tuntuu tosi pitkältä. Huolellisen käsienpesun jälkeen rasvaan aina kädet. En halua että käsieni iho on kuiva tai että siinä on haavoja. Kuivuus näyttää rumalta ja haavat toimivat kulkureitteinä pöpöille. 

Kannustan kokeilemaan kännykkää apuvälineenä! Yleensä kannustetaan luopumaan pakko-oireista kokonaan, mutta itse olen tehnyt jonkilaisen kompromissin. Annan itselleni luvan käyttää kännykkää, enkä tähtää täydelliseen oireettumuuteen. Tiedostan myös sen että eri tilanteissa hälytyksiä tulee eri määrä, tarve tehdä näitä turvatoimenpiteitä vaihtelee päivän sisällä, päivien välillä, viikottain. Kun jotain isoa, mullistavaa tai haasteellista tapahtuu, turvatoimenpiteiden tarve kasvaa. Jos olen esim todella stressaantunut, saatan tarkistella sähkölaitteet kolmeen kertaan. Eli yhden videon sijasta teen kolme. Aikaa menee ehkä noin 10 minuuttia tms kun pyörin ahdistuneena ympäri asuntoa kännykkä kädessä. Sitten sanon itselleni, että nyt lähdet. Ja sitten lähden vaikka ahdistaa. 

Olen siis keksinyt/kehittänyt/löytänyt itselleni sopivan tavan tehdä nopeasti nämä ns pakolliset toimenpiteet. Mitenköhän muilla? Millaisia apuvälineitä käytössä? Millä tavalla saatte olosta taas turvallisen?

 

väärä 02.jpg

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *