Vegaanikeittiössä: Basilika-kesäkurpitsakeitto

Viime vuosien parhaita ruokatrendejä on ehdottomasti satokausiajattelun yleistyminen. Satokausiruoka on ympäristöystävällistä, sillä se on usein lähellä tuotettua ja hedelmien ja vihannesten kasvattaminen niille ominaisella kasvukaudella vaatii vähemmän energiaa kuin muina aikoina.

Sen jälkeen, kun hurahdin hyötyviljelyyn kaupunkipuutarhassa, satokausiajattelu on myös muuttunut keittiössäni kovin konkreettiseksi: sesongissa ja ruokapöydässä on sitä ruokaa, mitä omalla pihalla milloinkin kasvaa. Juuri nyt siellä kasvaa aivan järjetön määrä kesäkurpitsaa. Niinpä surautin yhdestä kyynärän mittaisesta kurpitsasta kattilallisen keittoa.kesäkurpitsakeitto reseptikesäkurpitsakeitto resepti

Koska sesonkiruoka on myös halpaa, tätä keittoa kannattaa kokeilla, vaikka kesäkurpitsat pitäisikin hakea kaupasta oman viljelylaatikon sijaan. Ja halpuuden lisäksi pääset myös helpolla: kesäkurpitsan pilkkomista lukuun ottamatta tämä Vegatarian gastronomyn reseptin pohjalta tekemäni soppa suunnilleen valmistaa itse itsensä. Olen kokkina laiskanlainen, mutta innostuin tekemään tätä keittoa kahtena peräkkäisenä iltana. Väsähtänyt kokkailija kiittää!

Basilikainen kesäkurpitsakeitto

1 valtava kesäkurpitsa (tai pari pienempää, yhteensä väh. 0,5 kg)

3 sipulia

valkosipulia

tuoretta basilikaa

Pilko sipulit ja valkosipulit ja kuullota suuressa paistinpannussa. Pilko kesäkurpitsa, lisää pannulle ja paista hetki. Jos kaapistasi löytyy pari nahistunutta perunaa, pilko ne mukaan.

Lisää pari desilitraa vettä sekä yksi kasvisliemikuutio, ja anna porista. Veden määrä tuntuu vähäiseltä, mutta älä hämäänny – kesäkurpitsasta irtoaa vielä runsaasti nestettä. Keiton kiehuessa revi lehdet noin puolikkaasta basilikapuskasta. (Muista myös, että kaupan yrttien uudelleenistutus on tosi helppoa.)

Kun kesäkurpitsat ovat pehmenneet, tarkista nesteen määrä – jos sitä on paljon, lusikoi osa kulhoon, niin ettei keitosta tule liian vetistä. Kaada seos sekä basilikan lehdet blenderiin ja soseuta. Jos keitto tuntuu liian paksulta, kaada osa aiemmin talteen ottamastasi nesteestä takaisin tai lorauta sekaan kookoskermaa.

Kaada keitto takaisin pannulle ja kiehauta. Lisää suolaa ja pippuria oman makusi mukaan. Tarjoile esimerkiksi ruisleivästä leikattujen krutonkien ja vegaanisen sinihomejuustoraasteen kanssa.

Bon appétit!

*

Kiinnostavatko vegaanireseptit? Tutustu myös näihin:

Bibimbap

Ihana hävikkipizza

Helppo bataatti-maapähkinäkeitto

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

Koti Piha ja puutarha Ruoka ja juoma Vastuullisuus