Näin teet parempia second hand -ostoksia

Kaveripiirissäni olen jonkinlaisessa epävirallisessa kirppishaukan asemassa, sillä ostan suurimman osan vaatteistani käytettynä. Vaatteiden vastuullisuus on minulle tärkeää, ja periaatteessa yritän ostaa vaatteeni joko joltain pieneltä merkiltä tai sitten metsästää ne käytettynä.

Onneksi hyvien second hand -löytöjen tekeminen alkaa nykyään olla varsin helppoa. Kierrättäminen on viime vuosina ottanut kiitettävästi tulta alleen, ja käytetyt vaatteet eivät enää tarkoita vain UFF:ia tai epämääräisiä kasoja lumppua. Nykyään käytettynä voi löytää melkein mitä vaan — kunhan osaa etsiä.

Tässä kolme vinkkiä, joiden avulla teet parhaat mahdolliset second hand– ja vintage-löydöt:

1. Suuntaa kirpparin sijaan nettiin tai kivijalkakauppaan

Nykyään tarkka ostaja suuntaa peruskirpparin sijaan toisaalle: esimerkiksi ranskalaisen Vestiaire Collectiven, suomalaisen We started this -nettikaupan sekä Kaivarin kanuunan ja Reloven kaltaisten kivijalkaliikkeiden valikoimasta löytyy suunnilleen mitä tahansa mitä voisit kaivata.

Zadaa-sovellus puolestaan tekee virtuaalisesta kaupankäynnistä vieläkin helpompaa, sillä appi etsii juuri sinulle sopivan kokoisia vaatteita. Ja yllättävää kyllä, myös epäilyttävän 90-lukulaisilta vaikuttavia tori.fi- ja huuto.net-sivustojakin kannattaa hyödyntää: kun asetat hyviä hakuvahteja (esim. trenssitakki tai Uhana Design), ne ilmoittavat sähköpostiisi, kun etsimäsi tuote mahdollisesti on tullut myyntiin.

2. Metsästä uuttakin parempaa laatua

Tietyt vaatteet kannattaa ostaa nimenomaan käytettynä. Esimerkiksi takit: vanhoissa villakangastakeissa kangas on laadukasta ja mallit ajattomia. Käytettynä voi löytää uniikkeja takkeja, jotka piristävät silloin, kun Suomen talvi kestää 6 kuukautta. Myös vanhat silkki- ja villavaatteet ovat usein laadukkaampia kuin ne, joihin uutena on varaa.

Pidä silmät auki myös laukkujen varalta, sillä käytettynä voi löytää sen laadukkaan nahkalaukun, jota ei raaskisi ostaa uutena. Ja koska harva meistä käy iltapukujuhlissa joka vuosi, suosittelen hankkimaan juhlavaatteet käytettyinä. Vintage-juhlamekot on sitä paitsi todella hienoja ja usein laadukkaita, sillä monet niistä on teetetty ompelijalla tai muuten vain valmistettu aikana, jolloin vielä pyrittiin tekemään kestäviä vaatteita.

3. Laadusta kannattaa maksaa

Kirpputorilla tekee parhaimmillaan löytöjä parilla eurolla, muttei aina. Jos etsii merkkivaatteita, kannattaa tottua ajatukseen, etteivät ne aina irtoa kolikoilla. Itse suhteutan myyntihinnan aina siihen, mitä tuote maksaisi uutena kaupassa: silloin ei kauhistu, kun 300 euroa uutena maksanut vaate rokottaa lompakkoa kolmellakympillä tai enemmälläkin.

Ympäristöystävällisin vaate on sellainen, joka on jo valmiiksi olemassa. Ostamalla laatuvaatteita käytettynä saat siis useamman kärpäsen yhdellä iskulla: vältät ostamasta uusia, neitseellisistä materiaaleista valmistettuja vaatteita, ja samalla saat kaappiisi tyyliisi sopivia ja kestäviä vaatteita huokeampaan hintaan.

+ Älä osta käytettynä sellaista, mitä et ostaisi uutenakaan

Älä anna halvan hinnan hämätä. Jos vaate vaatii muuta muokkaamista kuin lyhentämisen tai olkatoppausten irrottamisen, kannattaa jättää ostamatta. Kokemuksesta tiedän, että se tosi ihana, kolme kokoa liian iso hame ei koskaan tule kaapista päälle asti saati eksy ompelijan pöydälle. Älä siis turhaan hanki kaappiisi vaatteita, joita et tule koskaan käyttämään.

Jos vastuulliset vaatteet kiinnostavat, lue myös nämä:

Kestävä tyyli: Second handia syksyyn

Osta vain liian kalliita vaatteita

5 vinkkiä täydellisen vaatekaapin metsästykseen

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

muoti paivan-tyyli vastuullisuus kirppisloydot
Kommentit (1)
  1. Kuulostaa hyvältä!

    Yksi paikka mistä näitä ekologisia, kestäviä ja laadukkaita vaatteita voi löytää, on 1st Comeback-verkkokauppa. Valikoimassa painotetaan kotimaisiin vaatteisiin, jotka ovat palanneet muotiin. Tällä hetkellä muoti ottaa vaikutteita erityisesti 70- ja 90-luvuilta.

    Verkkokaupassa tuotteet on lajiteltu kokojen mukaan, joten itselle sopivien vaatteiden löytäminen on helppoa. Vaatteet on myös tarkasti mitattuja ja kuvailtuja.

    Tervetuloa hyvän mielen ostoksille!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *