5 vinkkiä täydellisen vaatekaapin metsästykseen

Pidin shoppailua teini-ikäisenä ihan vakavasti otettavana harrastuksena. Kokeilin kaikkia mahdollisia tyylejä ja viikkorahat upposivat parin kympin rytkyihin keskustan ketjuliikkeistä. Jossain vaiheessa jatkuva ostostelu alkoi kuitenkin tuntua pahalta ja syystä. Vaikka kaappi oli täynnä vaatteita, koskaan ei ollut mitään päällepantavaa.  

Vaatteita minulla on vieläkin liikaa, mutten ole vuosiin kärsinyt varsinaisesta vaatekriisistä. Kaapissa on paljon vuosia vanhoja vaatteita, jotka tuottavat edelleen iloa joka kerta. Sellaisten vaatteiden huoltamiseenkin jaksaa käyttää tarpeeksi aikaa.

Miten tällaiseen tilanteeseen sitten päästään? Alla muutama vinkki!

Panosta laatuun

Jauhan aina laadun tärkeydestä, mutta tästä ei valitettavasti pääse mihinkään. Laadukas vaate kestää käyttöä ja näyttää aina hyvältä. Etenkin perusvaatteiden laatuun kannattaa panostaa ja sopiva hinta ajatella uudestaan. Yhdet hyvät farkut on paljon parempi vaihtoehto kuin useammat melkein täydelliset.

Panosta monikäyttöisyyteen

Rakastan värejä, kimallusta ja kemiallista pesua vaativia kauniita kankaita, mutta arkivaatteiden pitää kestää konepesua, olla neutraalin värisiä ja mielellään vaatia vain vähän muuta huoltoa.

Harva kuitenkin haluaa aina pukeutua valkoiseen t-paitaan; minulla on itse asiassa vain yksi sellainen. Hyvältä tuntuvaan vaatekaappiin mahtuu aina pari kreisiäkin vaatetta. Niilläkin on silti oltava joku funktio (”tämän pinkin mekon laitan aina sukujuhliin, kun en keksi mitään muuta päällepantavaa”)

Lopeta muotilehtien lukeminen

Trendien seuraamisesta ei seuraa mitään hyvää. Jos oma tyyli on hukassa, ota lempparivaatteesi esille ja mieti, mikä niitä yhdistää.Oman tyylin tunteminen auttaa välttämään heräteostoksia.

En myöskään suosittele monissa blogeissa mainittuja kausittaisia ”ostoslistoja”. Jos jostakin tietystä vaatteesta tulee pakkomielle, ei tule odottaneeksi sen täydellisen löytämistä. Joskus kannattaa etsiä parikin vuotta, ennen kuin löytää täydellisen trenssitakin.

Älä tee kompromisseja

Vaatekaupoilla kannattaa aina olla tarkkana, oli sitten kyse kirpputorista tai ketjuliikkeestä. En koskaan osta mitään tsekkaamatta materiaalilappua, ompelutyön jälkeä ja pesuohjetta. Olen asettanut itselleni tiukat kriteerit, joiden avulla on helppo karsia iso osa hutiostoksista. Nämä ovat:

  • Monikäyttöisyys: Voiko vaatetta käyttää yli viiden jo omistamani vaatteen kanssa? Voiko vaatetta käyttää usealla eri tavalla ja erilaisissa tilanteissa?
  • Tarve: Onko minulla jo jokin vastaava vaate? Ostanko itse asiassa vain tavasta tai paikatakseni ikävää tunnetilaa?
  • Materiaali: Onko materiaali laadukas? Onhan se vain alle 50% keinokuitua (mieluiten ei ollenkaan)?
  • Työn jälki: Onko ompelujälki laadukasta?
  • Eettisyys: Voinko olla varma, että vaate on valmistettu eettisesti? Miten materiaalin valmistus rasittaa ympäristöä?
  • Käytännöllisyys: Miten vaate pestään tai huolletaan? Kestääkö se päivittäistä käyttöä?
  • Ajattomuus: Voisinko kuvitella käyttäväni vaatetta vielä viiden vuoden päästä?

Jos vastaus yhteenkään näistä kysymyksistä ei miellytä, vaate kannattaa jättää kauppaan. Et tule käyttäneeksi sitä kuitenkaan.

Älä karsi liikaa

Joskus neuvotaan luopumaan vaatteista, joita ei ole käyttänyt viimeiseen vuoteen. Se on kukkua – vuosi on ihmisen elämässä todella lyhyt aika. Laadukkaan vaatteen voi ihan hyvin säilöä pidemmäksikin aikaa. Trendit tulevat ja menevät, mutta kyllä varastossa odottavat vaatteet sitten taas eksyvät uudelleen päälle, kuten esimerkiksi äidin vanha lempparitalvitakkini. Jatkuva pois heittämisen ja karsimisen kulttuuri ei aina ole hyvästä.

Onko sinulla jatkuva vaatekriisi vai oletko tyytyväinen vaatekaappisi sisältöön?

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

muoti vastuullisuus
Kommentit (4)
  1. Hei ihan hitsin hyvä pointti tuo vuosi-sääntö! Miten sitä onki aina pitäny jotanki totuutena 😀

    1. Niinpä! Vuosi on aivan hirveän lyhyt aika ihmiselämässä 🙂

  2. Mä itse asiassa omistan tällä hetkellä vähemmän vaatteita kuin koskaan aiemmin. Silti koen, että on enemmän päälle puettavaa kuin ennen. 😀 Ehkä kaapista löytyykin nykyään vaan lemppareita, sellaisia joista oikeasti tykkää.

    Tosi hyviä vinkkejä, ja aivan ihana haalari! <3

    1. Ei se määrä vaan se laatu, tässäkin asiassa! 🙂 On kyllä aina yhtä kivaa pukea päälle joku vuosia vanha lempparivaate, jossa on aina kiva olla.

      Kiitos ihanasta kehusta! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *