Vaatekaappini vanhin vaate

Koronan myötä vaatekaupoissa ja -kirpputoreilla pyöriminen on kohdallani loppunut kokonaan. Kun päivästä toiseen pyörii samoissa vaatteissa, myös nettikauppojen valikoimaan tutustuminen on tuntunut turhalta. Alan kallistua Oonan kanssa samoille linjoille siitä, että tylsä tyyli on maapallon kannalta paras valinta.

Sen sijaan innostuin huollattamaan jo olemassa olevia vaatteita. Siksi tällä kertaa esittelyssä vaatekaappini vanhin vaate, joka sai jatkoaikaa huoltopalvelusta.

Perin mummini 50-luvulla ostaman nahkatakin äitini kautta joitakin vuosia sitten. Vaikka minulla on paljon mummin vanhoja vaatteita (esimerkiksi yksi ihan mieletön Vuokon maksimekko, johon en mahdu), se on kiistatta vaatekaappini vanhin vaate. Iästään huolimatta takin vuori on ehjä ja nahka varsin hyvässä kunnossa. Rakastan takin yksinkertaista mallia ja ajattomia yksityiskohtia! Toivon hartaasti, että joku omista vaatteistani kestäisi käyttöä lapsenlapsille asti.

Usein huomaan ajattelevani, että muutaman vuoden aktiivisessa käytössä olevat vaatteet ovat ”vanhoja”. Itse ostamistani vaatteista vain pieni osa on vaikkapa 10 vuotta vanhoja. Osittain siksi, etten enää mahdu lukioaikaisiin vaatteisiin, mutta osittain myös siksi, että vaatteet harvoin kestävät käyttöä tai muodin muuttumista niin kauaa. Siksi nykyään suosin tylsää, ajatonta ja yksinkertaista. Vaatteen ei pitäisi alkaa muutamassa vuodessa näyttää väärällä tavalla vanhentuneelta.

Silti, laadukkainkaan vaate tuskin kestää 60 vuotta ilman pientä patinaa. Vuosien käyttö näkyi mummin takin pinnassa pinttyneenä likana ja tahroina. Takin napit repsottivat nekin. En ole koskaan ennen huoltanut nupukkinahkaisia (itsehän luulin,että se on mokkaa) vaatteita tai kenkiä, joten olin vähän epävarma siitä, miten takki kannattaisi puhdistaa.

Mutta ei hätää! Vaatteiden huoltamiseen erikoistuneella Arkivé Atelierilla, jota olen hehkuttanut esimerkiksi kenkähuollosta kirjoittaessani, on myös huoltopalvelu nahka- ja neuletuotteille. Postitin takin Arkiven toimistolle, jossa se putsattiin ja repsottavat napit kiristettiin. Sain takin mukana myös huolto-ohjeet tulevaisuutta varten. Aivan kaikki pinttyneet tahrat eivät irronneet (ei mikään ihme!), mutta takista tuli yleisilmeeltään paljon siistimpi. Peukku tälle palvelulle!

Kun viime aikoina onnistumisen tunteet ovat olleet vähän kiven alla, olen metsästänyt niitä huoltamalla vaatteita, pyörää, kotia… Esimerkiksi sain pinttyneet tahrat irti muutamasta lempparivaatteesta, mikä on ehkä tyydyttävintä koskaan. Ehkä nämä ansaitsivatkin ihan omat vinkkinsä Instagramin puolella!

Mikä on sinun vaatekaappisi vanhin vaate?

muoti vastuullisuus
Kommentit (6)
 1. Vanhin vaate on ihana sammaleenvihreä villakangastakki, joka tyylinsä ja materiaalinsa puolesta on teetetty arvatenkin 60-luvulla. Mulla se on ollut talvitakkina 10 vuotta.Napit on joutunut muutamaan kertaan vaihtamaan, mutta muuten edelleen erittäin pätevä ja siisti.

  Vanhin asuste taitaa olla mun vihkisormus, joka on vuodelta 1908! Halusin pakkomielteisesti vanhan sormuksen ja nettihuutokauppoja kyttäämällä sopiva tulikin vastaan. Hinnaksi tuli pienentämisineen vajaa 300 euroa, mikä taitaa olla sormuksella ihan kohtuullinen (ei ole kihlasormusta hankittu ollenkaan). Miehen sormus on samalta aikakaudelta, vuotta ei ole ihan niin tarkasti tiedossa.

  1. Oo, kuulostaapa hienolta! Sametti on upea materiaali.

   Itsellänikin on vihkisormus sattumalta etsinnässä.Ajattelin teettää sen kierrätysmateriaaleista, mutta vanhana ostaminenkin varmasti olisi hyvä vaihtoehto.Upeaa, että olet löytänyt korun, jolla on noin pitkä historia!

 2. En omista mitään perintöaarteita vaatekaapin puolella, joten vanhin vaatteeni lienee lukioikäisenä ostettu villakangastakki ja lakkiaisiin ostettu mekko. Lakkiaisista tulee tänä vuonna kuluneeksi 15 vuotta. 😀 Jos hypätään vähän ohi vaatteiden, niin vanhin omistamani, puettava asia on luistimet, jotka ostettiin minulle ala-asteen viimeisellä luokalla pienellä kasvunvaralla. Muutaman kerran on joutunut teriä teroittamaan, mutta muuten ovat vielä erittäin hyvässä kunnossa. 🙂

  https://astuharhaan.wordpress.com/

  1. Vau, mahtuisinpa itsekin lukioaikaisiin vaatteisiin! 😀 Hienoa,että ovat kestäneet käytössä noin kauan. Monet omatkin vanhimmat vaatteet ovat juuri takkeja ja juhlavaatteita, sillä ne tuntuvat kestävän käyttöä arkivaatteita paremmin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *