Ekologinen DIY yleispuhdistusaine etikasta

Loppiaisena päädyin valmistamaan ensimmäistä kertaa itse ekologisen yleispuhdistusaineen etikasta. Huomasin homman olevan todella helppoa ja yksinkertaista.

Vaihdoimme kodin viimeisetkin pesuaineet ekologisiin noin seitsemän vuotta sitten. Kun pari vuotta sitten jalkani oli murtunut, meillä kävi muutaman kuukauden ajan siivoaja. Kerran hän oli käyttänyt meidän pesuaineiden sijaan siivousfirman allergiatestattuja aineita. Ero oli valtava. Pesuaineiden haju leijui kotona tuntikausia. Tullessani siivouksen jälkeen kotiin sain hajusta migreenikohtauksen. Myös esikoinen ihmetteli hajua koulusta kotiin tullessaan.

Olimme koko perhe tottuneet hellävaraisempiin puhdistusaineisiin ja aistimme myrkkyjen suhteen oli ilmeisesti herkistyneet. Tajusimme, että yleensä meillä kotona tuoksuu siivotessa etikka ja syntyi ensimmäinen ajatus yleispuhdistysaineen valmistamisesta itse. Kaapissamme oli silloin kuitenkin juuri ostetut uudet pesuaineet, joten ajatus jäi sillä kertaa siihen. Käytimme vanhoista pesuaineista viimeisetkin pisarat loppuun tammikuun alussa.

Etikka on luonnollinen ja hapan puhdistusaine, josta ei jää myrkyllisä jäämiä ympäristöön. Itse käytän väkiviinaetikkaa yleispuhdistusaineen lisäksi myös pyykkien huuhteluaineena. Etikka ei myöskään juuri rasita kukkaroa. Ison pullon väkiviinaetikkaa saa muutamalla eurolla ja etikkaa vielä laimennetaan ennen käyttöä.

Itse tehty yleispesuaine

Laitoin lasipurkkiin kahden sitruunan kuoret ja hetken mielijohteesta nappasin vielä pari pientä oksaa joulukuusesta ennen kuin se kannettiin ulos. Kaadoin päälle etikkaa ja annoin tekeytyä kaapissa hieman alle kaksi viikkoa. Siivilöin etikan purkkiin ja lisäsin vielä pari tippaa eteeristä öljyä sitruunankuorista ja kuusesta luonnollisesti erottuneiden lisäksi. Laimensin etikkaa veden kanssa suihkepulloon, jotta kaapissa olisi heti käyttövalmista yleispuhdistusainetta.

Olemme nyt käyttäneet pari kuukautta itse tehtyä yleipesuainetta ja olemme todella tyytyväisiä. Siivotessa saamme puhdasta jälkeä ja minä saan hyvän mielen siitä, että tiedän tarkalleen mitä puhdistusaineeni sisältää. Yleispuhdistuksessa melko laimea etikka liuos toimii hyvin. Etikasta ei jää laimeana pinnoille hajua, vaan etikan tuoksu haihtuu todella nopeasti. Kylpyhuoneessa tai erittäin likäisilla pinnoilla voi tarvittaessa käyttää hieman väkevämpää liuosta, jopa 1:2 tai 1:1. Kovilta pinnoilta tahroja voi koettaa poistaa myös suoraan etikkan kastetulla pyyhkeellä. Happamuutensa takia etikka ei kuitenkaan sovi marmorille, kalkkikivelle, alumiinille, polyakrylaatille tai vanhoille emalipinnoille.

Lue myös:

DIY Pyykkietikka

DIY Deodorantti x3

Yleispuhdistusaine

Ainekset

2
sitruunan kuoret
5 dl
väkiviinaetikkaa
1-5 tippaa
eteeristä öljyä (halutessa)
vettä laimentamiseen
Tarvikkeet
lasipurkki
siivilä
suppilo
suihkepullo
5 min
{
AKTIIVINEN 5 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

Laita sitruunankuoret noin 500ml astiaan. Kaada astia täyteen väkiviinaetikkaa. Sulje kansi ja jätä tekeytymään noin 1-2 viikoksi.

Siivilöi sitruunankuoret etikasta. Laita etikka lasipulloon. Lisää halutessa muutama tippa eteeristä öljyä.

Laimenna etikkaa vedellä suihkepulloon.1 osa etikkaa ja 9 osaa vettä. Käytä kodin siivoukseen.

koti diy vastuullisuus
Kommentit (2)
  1. Tosi hyvä idea tuo sitruuna & kuusi! Hedelmövadista löytyis just nyt greippiä ja mandariineja…

    Mä otan tästä heti kopin, sillä olen käyttänyt tuota etikka-vesiyhdistelmää sellaisenaan jonkin aikaa.

    1. Oi, greippi on yksi mun kaikkien aikojen lempituoksuista! Mandariini-greippi on varmasti loistava yhdistelmä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *