Kesäkurpitsarieskat

Ladataan...
Isyyspakkaus

Joko olet tehnyt kesäkurpitsasta kaikkea mahdollista? Rieskojakin? Jos et ole, kokeilepa näitä. Kesäkurpitsarieskat ovat kuin perunarieskoja, mutta niissä on perunan sijaan - yllätys yllätys - kesäkurpitsaa.

Rieskoihin voi leipoa sisään kaikenlaista muutakin, kuten totesimme tuossa pari vuotta sitten.

Eräänä päivänä Rouva päätti nimittäin valmistaa sosekeiton pakastimessa olevista koivunpunikkitateista ja perunasta. Olemme tehneet suppilovahveroista ja kantarelleista samanlaista keittoa useasti, ja siitä tulee taivaallista.

Eipä tullut näistä sienistä, vaan lopputulos oli limainen, täysin syömäkelvoton kulhollinen harmaata liejua. Yritimme jatkaa tattikeittoa kermalla ja vedellä, mutta lieju pysyi yhtä kamalana, ja sitä oli lopulta ainakin viisi litraa. Yritin urhoollisesti syödä sitä pari kertaa mutta annoin periksi.

Parin päivän jälkeen Rouva mietiskeli ääneen, että eikös anoppi käytä kaiken epämääräisen (esim. se ihme höttö kurpitsan sisältä) leipiin tai sämpylöihin. Siitä ideoitiin, että jospas hän kokeilisi lisätä keittoon jauhoja ja tehdä siitä rieskoja.

Kuinka ollakaan, tämä kattilallinen biojätetason roskaa muuttui suussasulaviksi tatti-perunarieskoiksi, jotka söimme suurella ruokahalulla. Teimme samoja rieskoja muutaman viikon päästä uudelleen - aivan tarkoituksellisesti.

Mutta palataanpas tähän varsinaiseen aiheeseen.

Kesäkurpitsarieskat

Ainekset

  • 1 iso kesäkurpitsa (n. 800 g)
  • 2 dl piimää (tai kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia)
  • 1 kananmuna
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 5 dl kaurahiutaleita
  • n. 5 - 6 dl vehnäjauhoja

Jauhojen tarkkaa määrää on mahdoton sanoa, sillä jauhot saattavat turvota eri tavalla.

Ohjeella valmistaa noin 20 rieskaa.

Valmistaminen

  1. Paloittele kesäkurpitsat ja keitä kuutiot pienessä määrässä vettä. Vettä kannattaa laittaa vain muutama sentti kattilan pohjalle ja keittää miedolla lämmöllä kannen alla
  2. Soseuta kesäkurpitsat keitinliemineen ja jäähdytä sose
  3. Lisää kesäkurpitsasoseeseen piimä, kananmuna, suola ja kaurahiutaleet
  4. Lisää vehnäjauhoja vähitellen sen verran, että saat pehmeän ja helposti levitettävän taikinan, mutta älä vaivaa sitä. Hyvä taikina muistuttaa rakenteeltaan kaurapuuroa
  5. Nostele taikina pellille pieniksi keoiksi
  6. Ripottele kekojen päälle vehnäjauhoja ja painele ne tasaisiksi rieskoiksi
  7. Pistele rieskoihin reikiä haarukalla
  8. Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes rieskat ovat paistuneet kullanruskeiksi.

Sipaise lämpimän rieskan päälle voita ja nauti!

Rieskat maistuvat hyvin myös uunileipinä seuraavana päivänä, joten kannattaa tehdä koko satsi, vaikka se tuntuisi isolta.

Share

Kommentit

Eeva Kolu

Oo, tätä täytyy päästä testaamaan! Mäkin kuvittelin tosiaan tehneeni kesäkurpitsasta jo kaiken mahdollisen (laitoin sitä jopa suklaakakkuun), mutta rieskat ovat uusi tuttavuus.

annemi

Vau, enpä ollut ajatellut että kesäkurpitsasta on näin moneksi :) todella kiva ja herkullinen kuva!

Jyviä ja ohdakkeita

Kiitos ohjeesta! Todellakin tässä vaiheessa kesää pitää löytää resptejä, joissa kesäkurpitsa piilotetaan lapsilta yhä taitavammin. Meillä kokeiltiin viime vuonna kesäkurpitsaa vohveleihinkin, en suosittele. :)

Ananas
Ananas ja Kookos

Kiitos reseptistä! Just mietin että mihin sitä seuraavaksi käytän, kun naapuri kantoi puutarhaltaan hurjat määrät jättiläismäisiä kesäkurpitsoja. Meillä lapsikin kyllä syö kesäkurpitsaa mielellään missä tahansa muodossa. Luultavasti se johtuu siitä, että hän toistelee vain sanan loppuosaa ja kuvittelee ehkä syövänsä pitsaa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Jep, näitä kesäkurpitsoja tuntuu olevan nyt kaikilla ja kaikkialla. Teen vielä yhden kesäkurpitsajutun, mutta sitten lupaan siirtyä muihin raaka-aineisiin :)

MinnaH (Ei varmistettu)

Nami. Osui ja upposi perheemme pienimmällekin, joka myös sai olla leipomassa rieskoja. Kiitos Tommi. Itsekin Luonnonkihara-blogiini yhden k-kurpitsaohjeen vielä postailin, jotta ei vaan tulisi niistä pula...

Kommentoi

Ladataan...