Kesäkurpitsarieskat

Joko olet tehnyt kesäkurpitsasta kaikkea mahdollista? Rieskojakin? Jos et ole, kokeilepa näitä. Kesäkurpitsarieskat ovat kuin perunarieskoja, mutta niissä on perunan sijaan – yllätys yllätys – kesäkurpitsaa.

img_0268.jpg

Rieskoihin voi leipoa sisään kaikenlaista muutakin, kuten totesimme tuossa pari vuotta sitten.

Eräänä päivänä Rouva päätti nimittäin valmistaa sosekeiton pakastimessa olevista koivunpunikkitateista ja perunasta. Olemme tehneet suppilovahveroista ja kantarelleista samanlaista keittoa useasti, ja siitä tulee taivaallista.

Eipä tullut näistä sienistä, vaan lopputulos oli limainen, täysin syömäkelvoton kulhollinen harmaata liejua. Yritimme jatkaa tattikeittoa kermalla ja vedellä, mutta lieju pysyi yhtä kamalana, ja sitä oli lopulta ainakin viisi litraa. Yritin urhoollisesti syödä sitä pari kertaa mutta annoin periksi.

Parin päivän jälkeen Rouva mietiskeli ääneen, että eikös anoppi käytä kaiken epämääräisen (esim. se ihme höttö kurpitsan sisältä) leipiin tai sämpylöihin. Siitä ideoitiin, että jospas hän kokeilisi lisätä keittoon jauhoja ja tehdä siitä rieskoja.

Kuinka ollakaan, tämä kattilallinen biojätetason roskaa muuttui suussasulaviksi tatti-perunarieskoiksi, jotka söimme suurella ruokahalulla. Teimme samoja rieskoja muutaman viikon päästä uudelleen – aivan tarkoituksellisesti.

Mutta palataanpas tähän varsinaiseen aiheeseen.

Kesäkurpitsarieskat

Ainekset

  • 1 iso kesäkurpitsa (n. 800 g)
  • 2 dl piimää (tai kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia)
  • 1 kananmuna
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 5 dl kaurahiutaleita
  • n. 5 – 6 dl vehnäjauhoja

Jauhojen tarkkaa määrää on mahdoton sanoa, sillä jauhot saattavat turvota eri tavalla.

Ohjeella valmistaa noin 20 rieskaa.

Valmistaminen

  1. Paloittele kesäkurpitsat ja keitä kuutiot pienessä määrässä vettä. Vettä kannattaa laittaa vain muutama sentti kattilan pohjalle ja keittää miedolla lämmöllä kannen alla
  2. Soseuta kesäkurpitsat keitinliemineen ja jäähdytä sose
  3. Lisää kesäkurpitsasoseeseen piimä, kananmuna, suola ja kaurahiutaleet
  4. Lisää vehnäjauhoja vähitellen sen verran, että saat pehmeän ja helposti levitettävän taikinan, mutta älä vaivaa sitä. Hyvä taikina muistuttaa rakenteeltaan kaurapuuroa
  5. Nostele taikina pellille pieniksi keoiksi
  6. Ripottele kekojen päälle vehnäjauhoja ja painele ne tasaisiksi rieskoiksi
  7. Pistele rieskoihin reikiä haarukalla
  8. Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes rieskat ovat paistuneet kullanruskeiksi.

Sipaise lämpimän rieskan päälle voita ja nauti!

Rieskat maistuvat hyvin myös uunileipinä seuraavana päivänä, joten kannattaa tehdä koko satsi, vaikka se tuntuisi isolta.

img_0258.jpg

Kommentit (5)
  1. Nami. Osui ja upposi perheemme pienimmällekin, joka myös sai olla leipomassa rieskoja. Kiitos Tommi. Itsekin Luonnonkihara-blogiini yhden k-kurpitsaohjeen vielä postailin, jotta ei vaan tulisi niistä pula…

  2. Jep, näitä kesäkurpitsoja tuntuu olevan nyt kaikilla ja kaikkialla. Teen vielä yhden kesäkurpitsajutun, mutta sitten lupaan siirtyä muihin raaka-aineisiin 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *