Madekeitto, mateenmaksa ja mateenmäti
Nyt on madekausi! Made on niin maukas keittokala, että sen seuraksi ei tarvita kuin perunaa ja sipulia. Voiko simppelimpää ruokaa olla? Keiton keittämiseen on toki siitä huolimatta hyvä varata hieman aikaa.
Keittokalaksi kannattaa ostaa melkeinpä isoin made, mitä löydät, sillä keitto säilyy hyvin pari päivää jääkaapissa, ja sen maku vain paranee.
Jos arvostat mateen mätiä, kannattaa ehdottomasti hankkia iso mätimade. Itse pussitettu mäti tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin ostettu mäti. Alla olevassa kuvassa kaksi kellertävää elintä ovat mätipussit. Niissä voi hyvinkin olla yhteensä 700 – 800 grammaa mätiä.
Madekeitto
Ainekset
- iso nyljetty ja suolistettu made, mielellään yli kaksikiloinen
- 2-3 sipulia
- n. 10 perunaa (esim. Nicola)
- vettä
- suolaa
- 50 g voita
Valmistaminen
- Irrota mätipussit ja maksa ja huuhtele kala
- Keitä mateen päästä ja hännästä liemi: leikkaa pää ja häntä isolla veitsellä nivelien välistä irti ja laita ne kattilaan. Kaada kattilaan n. 1 1/2 litraa vettä ja anna kiehua hiljalleen puoli tuntia
- Hienonna sipulit ja pese, kuori ja paloittele perunat. Perunanpalat saavat jäädä reilun kokoiksi
- Paloittele kala veitsellä isoiksi paloiksi nivelien välistä
- Laita paloitellut kalat tilavaan kattilaan, lisää kattilaan pari litraa vettä ja keitä kaloja n. 10 minuuttia
- Nostele kypsät kalanpalat jäähtymään toiseen astiaan
- Siivilöi sen jälkeen päästä ja hännästä keitetty liemi sekä kalanpalojen keitinliemi. Kuori liemen pinnalta siihen muodostunut vaahto
- Laita siivilöity kalaliemi liedelle ja kuumenna se kiehuvaksi
- Lisää perunat kalaliemen sekaan. Lisää hetken päästä sipuli
- Ruodi tämän jälkeen kala: irrota lihaisat palat selkärangasta ja pyri nyppimään lihasta pois kaikki pikkuruodot
- Kun perunat ovat kypsiä, lisää kalanpalat keittoon ja mausta keitto suolalla
- Lisää voi
- Sammuta virta liedestä ja anna keiton hautua hetki ennen tarjoilua. Parhaimmillaan keitto on seuraavana päivänä.
Mateenmaksan valmistaminen
- Keitä maksaa reilusti suolatussa vedessä noin viisi minuuttia
- Paista maksa sen jälkeen voissa
- Paloittele, suolaa ja nauti leivän kanssa
Mateenmäti
- Avaa mätipussit ja puristele niiden sisältö kulhoon. Pyri puristelemaan mätipussit täysin tyhjiksi ja heitä niiden läpikuultava kuori pois
- Lisää kulhoon kylmää vettä ja ala vispata kulhon sisältöä vispilällä. Mädin seassa olevat riekaleet tarttuvat vispilään
- Vaihda välillä vesi: keskeytä vispaaminen hetkeksi ja anna mädin laskeutua pohjaan. Kaada tämän jälkeen pinnalla oleva vesi varovasti viemäriin ja lisää uutta vettä
- Jatka vispaamista ja veden vaihtamista, kunnes mädin seassa on mahdollisimman vähän mätipussin jäänteitä
- Nostele mäti pikkusiivilällä toiseen kulhoon niin, että sinne tulee mahdollisimman vähän vettä
- Lisää mätiin suolaa
- Pussita mäti pieniin pakastepusseihin ja pakasta se mahdollisten loisten tappamiseksi.
Näihin sanoihin onkin mukava lopettaa :)
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.