Madekeitto, mateenmaksa ja mateenmäti

Nyt on madekausi! Made on niin maukas keittokala, että sen seuraksi ei tarvita kuin perunaa ja sipulia. Voiko simppelimpää ruokaa olla? Keiton keittämiseen on toki siitä huolimatta hyvä varata hieman aikaa.

img_3602_1.jpg

Keittokalaksi kannattaa ostaa melkeinpä isoin made, mitä löydät, sillä keitto säilyy hyvin pari päivää jääkaapissa, ja sen maku vain paranee. 

Jos arvostat mateen mätiä, kannattaa ehdottomasti hankkia iso mätimade. Itse pussitettu mäti tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin ostettu mäti. Alla olevassa kuvassa kaksi kellertävää elintä ovat mätipussit. Niissä voi hyvinkin olla yhteensä 700 – 800 grammaa mätiä.

img_3452.jpg

Madekeitto

Ainekset

  • iso nyljetty ja suolistettu made, mielellään yli kaksikiloinen
  • 2-3 sipulia
  • n. 10 perunaa (esim. Nicola)
  • vettä
  • suolaa
  • 50 g voita

img_3467.jpg

img_3524.jpg

Valmistaminen

  1. Irrota mätipussit ja maksa ja huuhtele kala
  2. Keitä mateen päästä ja hännästä liemi: leikkaa pää ja häntä isolla veitsellä nivelien välistä irti ja laita ne kattilaan. Kaada kattilaan n. 1 1/2 litraa vettä ja anna kiehua hiljalleen puoli tuntia 
  3. Hienonna sipulit ja pese, kuori ja paloittele perunat. Perunanpalat saavat jäädä reilun kokoiksi
  4. Paloittele kala veitsellä isoiksi paloiksi nivelien välistä
  5. Laita paloitellut kalat tilavaan kattilaan, lisää kattilaan pari litraa vettä ja keitä kaloja n. 10 minuuttia
  6. Nostele kypsät kalanpalat jäähtymään toiseen astiaan
  7. Siivilöi sen jälkeen päästä ja hännästä keitetty liemi sekä kalanpalojen keitinliemi. Kuori liemen pinnalta siihen muodostunut vaahto
  8. Laita siivilöity kalaliemi liedelle ja kuumenna se kiehuvaksi
  9. Lisää perunat kalaliemen sekaan. Lisää hetken päästä sipuli 
  10. Ruodi tämän jälkeen kala: irrota lihaisat palat selkärangasta ja pyri nyppimään lihasta pois kaikki pikkuruodot
  11. Kun perunat ovat kypsiä, lisää kalanpalat keittoon ja mausta keitto suolalla
  12. Lisää voi
  13. Sammuta virta liedestä ja anna keiton hautua hetki ennen tarjoilua. Parhaimmillaan keitto on seuraavana päivänä.

img_3475.jpg

img_3511.jpg

img_3535.jpg

Mateenmaksan valmistaminen

  1. Keitä maksaa reilusti suolatussa vedessä noin viisi minuuttia
  2. Paista maksa sen jälkeen voissa
  3. Paloittele, suolaa ja nauti leivän kanssa

Mateenmäti

  1. Avaa mätipussit ja puristele niiden sisältö kulhoon. Pyri puristelemaan mätipussit täysin tyhjiksi ja heitä niiden läpikuultava kuori pois
  2. Lisää kulhoon kylmää vettä ja ala vispata kulhon sisältöä vispilällä. Mädin seassa olevat riekaleet tarttuvat vispilään
  3. Vaihda välillä vesi: keskeytä vispaaminen hetkeksi ja anna mädin laskeutua pohjaan. Kaada tämän jälkeen pinnalla oleva vesi varovasti viemäriin ja lisää uutta vettä
  4. Jatka vispaamista ja veden vaihtamista, kunnes mädin seassa on mahdollisimman vähän mätipussin jäänteitä
  5. Nostele mäti pikkusiivilällä toiseen kulhoon niin, että sinne tulee mahdollisimman vähän vettä
  6. Lisää mätiin suolaa
  7. Pussita mäti pieniin pakastepusseihin ja pakasta se mahdollisten loisten tappamiseksi.

Näihin sanoihin onkin mukava lopettaa 🙂

img_3496.jpg

img_3544.jpg

Kommentit (5)
  1. Emmi Nuorgam: Juu, aika harva varmasti osaa käsitellä kalaa. Mäkin seuraan vain sujuvasti vierestä, kun Reitin kalan ammattilaiset tekevät sen valmiiksi puolestani.

    eleonoora123: Mäkin inhosin kalaa pienenä, mutta ruotojen vuoksi.

    annemi: Kokeile ihmeessä.

    Vierailija: No nam!

    Omenainen: Hienoa! Käynpä tutustumassa.

  2. Hei

     

    Hyvän näköinen keitto!

    Otan tilaisuudesta vaarin, ja kun nyt lopulta sain sen pitkään harkitsemani blogin perustettua, laitanpa tänne  tuon linkin. Totesinkin jo aiemmin, että meillä on tiettyjä samankaltaisuuksia sisustamisissa ja remonttiaiheissa. Meidän rempat on tehty viimeisen kahden vuoden aikana. Saa käydä kurkkaamassa 🙂

    t.Vanha Sininen

    http://www.lily.fi/palsta/kahden-meren-rannalla

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *