Pulled Pork Sandwich

Isyyspakkaus

Kiusasin sekä Facebook- että Instagram-seuraajiani jo viikko sitten julkaisemalla kuvan mehevästä pulled pork sandwichistä.

Possua, BBQ-kastiketta, majoneesia, haudutettua punasipulia ja paahdettua paprikaa, kaikki pakattuna Kanniston leipomon ciabatta-sämpylän sisään. Tässä lupaamani reseptit kaikkeen muuhun paitsi sämpylään.

Pulled pork ei ole varsinaista pikaruokaa, vaikka sitä usein hampurilaisen täytteenä tarjotaankin. Liha on ylikypsäksi haudutettua possua, joka saa muhia uunissa vähintään nelisen tuntia.

Itse käytin pulled porkiin luomuporsaan etuselkää, mutta lihaksi sopii myös esimerkiksi kassler tai lapa, jonka luu antaa lihalle vielä lisää makua. Oma possuni hautui uunissa ensin seitsemän tuntia, jonka jälkeen laitoin uunista virran pois ja annoin lihan jäädä uuniin jäähtymään.

Koska liha vaatii pitkän hauduttamisen, sitä kannattaa tehdä kerralla kunnon satsi: oma n. 1,5 kg:n etuselkäni loppui vähän kesken, vaikka syöjiä oli vain kaksi ja yksi kahdeksasosa.

Pulled Pork

Ainekset

  • n. 2 kg porsaan kassleria, lapaa tai etuselkää
  • 2 sipulia
  • 4 neilikkaa
  • 3 tl suolaa
  • (tuoreita yrttejä ja kuivuneita yrttien varsia, esim. salvia, oregano, timjami)
  • vettä

Valmistaminen

  1. Laita possu nahkapuoli ylöspäin uunipataan, mielellään kannelliseen
  2. Lisää kokonaiset sipulit ja mausteet pataan ja kaada niiden päälle kuumaksi kiehautettua vettä niin, että se peittää possusta kolme neljännestä
  3. Hauduta possua 120-asteisessa uunissa vähintään 3 - 4 tuntia, mielellään yön yli
  4. Anna valmiin possun jäähtyä ja erottele syötävät lihapalat läskeistä sormin tai haarukalla.

Possu on nyt valmista syötäväksi vaikka sellaisenaan.

* * *

Rakastan savuisia BBQ-kastikkeita ja halusin ehdottomasti nauttia pulled porkini sellaisen kanssa.

Ruokafilosofiaamme ei kuitenkaan kuulu käyttää valmiita kastikkeita, joten seuraavaksi jouduin pohtimaan, onko OK käyttää savuesanssia. Rouvan mielestä asioiden kuuluu maistua sellaiselta kuin ne maistuvat luonnollisesti, ja jos ruokaa ei ole oikeasti savustettu, savun makua ei tulisi lisätä jälkikäteen.

Siitäkin huolimatta päätin maustaa kastikkeeni Liquid smoke -nimisellä tuotteella, joka on lisäaineeton ja sisältää vain hikkorisavun kondenssia ja vettä. Tuotetta itseään voi tietysti pitää lisäaineena, ja ymmärrän hyvin, jos joku ei halua sellaista käyttää. Voin kyllä vakuuttaa, että kastikkeesta tuli todella hyvää sen kanssa.

BBQ-kastike

Ainekset

  • 1/4 dl ruskeaa sokeria
  • tilkka vettä
  • 2 dl ketsuppia
  • 2 rkl sinappia (dijon)
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl liquid smokea
  • jauhettua mustapippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/4 - 1/2 dl chilikastiketta kastikkeen vahvuuden ja oma maun mukaan 

Valmistaminen

  1. Laita ruskea sokeri kattilaan, lisää tilkka vettä ja kuumenna, kunnes sokeri on liuennut veteen
  2. Hienonna valkosipuli ja lisää se ja muut mausteet kattilaan. Lisää chilikastike viimeisenä ja maistele, milloin sitä on riittävästi
  3. Sekoita.

* * *

Haudutetut punasipulit

Ainekset

  • 4 kookasta punasipulia
  • 1 dl etikkaa
  • 1 dl ruskeaa sokeria
  • 2 dl vettä

Valmistaminen

  1. Pilko sipulit renkaiksi
  2. Laita sipulit, etikka, sokeri ja vesi paistinpannuun tai kasariin ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes neste on haihtunut

* * *

Majoneesin tein aiemmin julkaisemallani supernopean valkosipulimajoneesin ohjeella.

Paahdetut paprikat valmistetaan viipaloimalla paprikat isoiksi viipaleiksi, jotka kieritellään öljyssä, suolataan kevyesti ja paahdetaan uunipellillä leivinpaperin päällä 200-asteisessa uunissa, kunnes paprikat alkavat ruskettua.

* * *

Kun kaikki komponentit ovat valmiita, voit kasata sandwichit.

Voit lämmittää possun uunissa samalla, kun paahdat leipää: laita possu uuninkestävään astiaan ja lorauta BBQ-kastiketta sen päälle. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen grillivastuksella ja laita possu uuniin jo lämpenemisen aikana. Halkaise leipä ja paahda se leikkuupinta ylöspäin käännettyn uunin ylimmällä tasolla.

Kun leipä on paahtunut, täytä se ja upota hampaasi sandwichiin.

Anna BBQ-kastikkeen norua suupielistäsi, kaavi lautaselle valunut majoneesi leivällä ja nuoleskele sormesi puhtaiksi.

Aah.

 

Share

Kommentit

Kiinnostunut (Ei varmistettu)

Hassua.. Miksei ketsuppia ja chilikastiketta lasketa valmiskastikkeiksi?

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvä havainto ja odotinkin tätä kysymystä. Miellän chilikastikkeen enemmänkin mausteeksi, joka on säilötty nestemäiseen muotoon. Se ei siis ole valmiskastike, jota käyttäisin sellaisenaan. Ketsuppi taas on tuote, jonka makua ja koostumusta on aika vaikea saada aikaiseksi kotioloissa. Käytämme kuitenkin vain lisä- ja säilöntäaineettomia luomuketsuppeja.

Kiinnostunut (Ei varmistettu)

Arvelinkin, että varmasti sinulta löytyy vastaus tähän. Kiitos! :)

reps (Ei varmistettu)

Anteeksi nyt vaan, mutta kuinka pahanlaatuinen ruokaelitisti voi olla...? :D Oli pakko lukea tämä kommentti ja tuo kappale valmiskastikkeettomuudesta ääneen ja repeillä :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Kerropa vielä, miksi se on elitismiä, että haluaa valmistaa ruoat mahdollisimman pitkälti alusta asti itse ja tietää tarkalleen, mitä ne sisältävät?

JonnaH. (Ei varmistettu) http://keyword-love.blogspot.fi/

Kerrankin tulin lukemaan ruokapostauksen, kun olin just syönyt ja hyvä niin, näyttää todella herkulliselta!

annemi

HIENO sandwich :P

annemi

.... lipesi tuo kommentti hieman etuajassa julki! on kyllä todella maukas resepti, näitä ns. uusia pulled pork-reseptejä on kiva lukea ja ottaa niistä ideoita seuraavaan kertaan :)

SS (Ei varmistettu)

Parasta mitä olen ikinä lukenut!

Tommi K
Isyyspakkaus

Ou jeah!

Vierailija (Ei varmistettu)

Huh, melkein saat kasvissyöjän lankeamaan!

Tommi K
Isyyspakkaus

Hah! Tämä on melkein paras kehu, jonka olen saanut :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Luin eka että "laukeamaan". Ilmeisesti ainakin silmälääkäriä vailla. Kiitos hyvästä ohjeesta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Apua, katoin ensin että mitä kastematoja sä oikein tossa pannulla paistat...

Mitäh?? (Ei varmistettu)

Et sitten tunnista paistettua punasipulia? Suosittelen kokeilemaan ruoanlaittoa ja tutustumaan kasvikunnan tuotteisiin, se on tosi hauskaa puuhaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Haha, enköhän mä joskus siihenkin puuhaan ryhdy, terveisin 18-vuotias vanhempien katon alla asuva likka :D

Hetu (Ei varmistettu)

Moikka, ra-kas-tan sun ruokaohjeita. Kiitos taas tästä. :) Sellaista olen pohdiskellut, että mistä yleensä ostat luomulihat kun aika usein mainitset ohjeissa käyttäväsi luomua? Tuo leipä myös näyttää niin hyvältä, että kerro ihmeessä mistä se on sekä käyttämäsi erikois"kastikkeet" kuten tuo savujuttu. Kiitos vielä kerran!

Tommi K
Isyyspakkaus

Voi kiitos! Kehut kuuluvat rehellisyyden nimissä useimmin Rouvalle, jonka reseptejä referoin ja kokkauksia kuvaan. Tällä kertaa voin kuitenkin ylpeänä todeta, ettei Rouvalla ollut osaa eikä arpaa näiden sandwichien tekemisessä!

Luomulihat ostan yleensä Reinin lihasta Hakaniemen hallista, mutta kyllä lähimmistä marketeistakin saa luomujauhelihaa valmiiksi pakattuna, ei tosin karitsaa, jota käytämme usein.

Leipä on Kanniston leipomon sämpylä, joita varmaan saa useammastakin paikasta Helsingissä ja heillä on myös omia myymälöitä. Omani on Kruununhaan Anton & Antonista. Toinen hyvä sämpylä on Leipomo Limbun Foccaccia-sämpylä, joka on aivan erinomainen hampurilaissämpylä. Sitä saa myös Anton & Antonista.

Sriracha-chilikastike, joka on aivan erinomainen ja todella voimakas, on Vii Voanista Hakaniemestä.

Liquid Smoke on Stockmannin Herkusta, mutta samaa tai vastaavia tuotteita saa tilattua myös netistä, jos lähimmälle Stockalle on liian pitkä matka.

Leepa (Ei varmistettu)

Lohifileelle käy myös tuo nestemäinen savu, tulee savukala helposti uunissa. Ja makukin on ns. aito eikä sellainen savuarominen keinomaku. :)

Puuttuva palanen

Täällä myös nestemäistä savua harrastetaan, varsinkin kalalle, mutta kyllä sitä tulee liruteltua välillä jauhelihakastikkeeseenkin :D

Amma
Why you little!!

Oo, tuo BBQ-kastike menee NIIN testilistalle!!

Ystävällisin Terveisin BBQ-kastikerakastaja ja vielä pahemmanlaatuisen addiktin avovaimo.

Sanph
Sanph

Kiitos, kiitos kiitos! Aivan mielettömän hyvä ohje. Tehtiin lauantaina tämä setti, tosin lihaa hommattiin 2,3 kg, niin syödään tätä vielä pari päivää. Mutta eipä kyllä haittaa meitä ollenkaan! Laitan juuri tulille uuden satsin kastiketta, kun kumottiin tänään loput kastikkeet lauantain soosseista. Ja nuo sipulit. Ah ja oih, ihan taivaallisen hyviä. Laitoin kylläkin etikan tilalle vaaleaa balsamicoa kun etikkaa ei kotoa löytynyt, mutta niin, ihan täydellisiä! Niitäkin pitää tänään tehdä lisää, kun herkullisuudessaan pääsivät loppumaan. Jaksan hyvin harvoin kirjoitella ohjeita paperiseen keittokirjaani, mutta nämä kaikki päätyvät sinne vielä tämän illan aikana. Majoneesi on vielä testaamatta, mutta senkin aika tulee mitä pikimmiten. Vielä kerran, kiitos.

Tommi K
Isyyspakkaus

Voi miten kiva kuulla! Kiitos itsellesi!

Ville (Ei varmistettu)

Nyt on hätä käsillä - poika on jo uunissa ja illalla pitäisi kavereiden kesken nauttia sandwicheista. Voisitko antaa neuvoa yuon bbq-kastikkeen kanssa sen verran, että paljonko on tilkka vettä?! Mulla on neljä ruokailijaa ja tuo reseptin osa epäilyttää riittävyydellään :O

Tommi K
Isyyspakkaus

Se veden määrä on oikeasti pieni tilkka, sanotaan vaikkapa 1/4 dl. Idea olisi, että vettä on mahdollisimman vähän ja vain sen verran, että sokerin saa liuotettua, jotta kastikkesta ei tulisi liian ohutta. Merkitsevää on ketsupin määrä, joka suurin piirtein kertoo, miten paljon kastiketta tulee. Jos 2 dl on liian vähän, tee tupla-annos.

Ville (Ei varmistettu)

Suuri kiitos Chef!

Tiina.. (Ei varmistettu)

Eivätkö ketsuppi ja chilikastike ole "valmiita kastikkeita"? Niitä kuitenkin voitte/uskallatte käyttää?

Tommi K
Isyyspakkaus

Ovathan ne, mutta en mä ajattele asioista niin mustavalkoisesti, ja niissä menee minulla se raja, mitä kannattaa tehdä itse ja mitä ostaa valmiina. BBQ-kastike on helppo sekoittaa itse, mutta ketsupin koostumusta ja makua on mahdoton saada kotioloissa aikaiseksi. Käytämme kylläkin säilöntäaineetona luomuketsuppia. Sriracha taas on minulle enemmänkin nestemäisessä muodossa oleva mauste, jossa chili on säilötty pulloon.

Li (Ei varmistettu)

Hei!
Kiitos reseptistä, kuulostaa erinomaiselta! Jäi mietityttämään, että onko liha uunissa kannen alla vai ilman kantta?

Tommi K
Isyyspakkaus

Liha oli uunissa kannen alla!

Kommentoi