Pulled Pork Sandwich

Kiusasin sekä Facebook– että Instagram-seuraajiani jo viikko sitten julkaisemalla kuvan mehevästä pulled pork sandwichistä.

IMG_2219.jpg

Possua, BBQ-kastiketta, majoneesia, haudutettua punasipulia ja paahdettua paprikaa, kaikki pakattuna Kanniston leipomon ciabatta-sämpylän sisään. Tässä lupaamani reseptit kaikkeen muuhun paitsi sämpylään.

Pulled pork ei ole varsinaista pikaruokaa, vaikka sitä usein hampurilaisen täytteenä tarjotaankin. Liha on ylikypsäksi haudutettua possua, joka saa muhia uunissa vähintään nelisen tuntia.

Itse käytin pulled porkiin luomuporsaan etuselkää, mutta lihaksi sopii myös esimerkiksi kassler tai lapa, jonka luu antaa lihalle vielä lisää makua. Oma possuni hautui uunissa ensin seitsemän tuntia, jonka jälkeen laitoin uunista virran pois ja annoin lihan jäädä uuniin jäähtymään.

Koska liha vaatii pitkän hauduttamisen, sitä kannattaa tehdä kerralla kunnon satsi: oma n. 1,5 kg:n etuselkäni loppui vähän kesken, vaikka syöjiä oli vain kaksi ja yksi kahdeksasosa.

IMG_2158.jpg

Pulled Pork

Ainekset

  • n. 2 kg porsaan kassleria, lapaa tai etuselkää
  • 2 sipulia
  • 4 neilikkaa
  • 3 tl suolaa
  • (tuoreita yrttejä ja kuivuneita yrttien varsia, esim. salvia, oregano, timjami)
  • vettä

Valmistaminen

  1. Laita possu nahkapuoli ylöspäin uunipataan, mielellään kannelliseen
  2. Lisää kokonaiset sipulit ja mausteet pataan ja kaada niiden päälle kuumaksi kiehautettua vettä niin, että se peittää possusta kolme neljännestä
  3. Hauduta possua 120-asteisessa uunissa vähintään 3 – 4 tuntia, mielellään yön yli
  4. Anna valmiin possun jäähtyä ja erottele syötävät lihapalat läskeistä sormin tai haarukalla.

Possu on nyt valmista syötäväksi vaikka sellaisenaan.

* * *

Rakastan savuisia BBQ-kastikkeita ja halusin ehdottomasti nauttia pulled porkini sellaisen kanssa.

Ruokafilosofiaamme ei kuitenkaan kuulu käyttää valmiita kastikkeita, joten seuraavaksi jouduin pohtimaan, onko OK käyttää savuesanssia. Rouvan mielestä asioiden kuuluu maistua sellaiselta kuin ne maistuvat luonnollisesti, ja jos ruokaa ei ole oikeasti savustettu, savun makua ei tulisi lisätä jälkikäteen.

Siitäkin huolimatta päätin maustaa kastikkeeni Liquid smoke -nimisellä tuotteella, joka on lisäaineeton ja sisältää vain hikkorisavun kondenssia ja vettä. Tuotetta itseään voi tietysti pitää lisäaineena, ja ymmärrän hyvin, jos joku ei halua sellaista käyttää. Voin kyllä vakuuttaa, että kastikkeesta tuli todella hyvää sen kanssa.

IMG_3742.jpg

BBQ-kastike

Ainekset

  • 1/4 dl ruskeaa sokeria
  • tilkka vettä
  • 2 dl ketsuppia
  • 2 rkl sinappia (dijon)
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl liquid smokea
  • jauhettua mustapippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/4 – 1/2 dl chilikastiketta kastikkeen vahvuuden ja oma maun mukaan 

Valmistaminen

  1. Laita ruskea sokeri kattilaan, lisää tilkka vettä ja kuumenna, kunnes sokeri on liuennut veteen
  2. Hienonna valkosipuli ja lisää se ja muut mausteet kattilaan. Lisää chilikastike viimeisenä ja maistele, milloin sitä on riittävästi
  3. Sekoita.

* * *

IMG_2182.jpg

Haudutetut punasipulit

Ainekset

  • 4 kookasta punasipulia
  • 1 dl etikkaa
  • 1 dl ruskeaa sokeria
  • 2 dl vettä

Valmistaminen

  1. Pilko sipulit renkaiksi
  2. Laita sipulit, etikka, sokeri ja vesi paistinpannuun tai kasariin ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes neste on haihtunut

IMG_3622.jpg

* * *

Majoneesin tein aiemmin julkaisemallani supernopean valkosipulimajoneesin ohjeella.

Paahdetut paprikat valmistetaan viipaloimalla paprikat isoiksi viipaleiksi, jotka kieritellään öljyssä, suolataan kevyesti ja paahdetaan uunipellillä leivinpaperin päällä 200-asteisessa uunissa, kunnes paprikat alkavat ruskettua.

* * *

Kun kaikki komponentit ovat valmiita, voit kasata sandwichit.

IMG_2192.jpg

Voit lämmittää possun uunissa samalla, kun paahdat leipää: laita possu uuninkestävään astiaan ja lorauta BBQ-kastiketta sen päälle. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen grillivastuksella ja laita possu uuniin jo lämpenemisen aikana. Halkaise leipä ja paahda se leikkuupinta ylöspäin käännettyn uunin ylimmällä tasolla.

Kun leipä on paahtunut, täytä se ja upota hampaasi sandwichiin.

IMG_2205.jpg

Anna BBQ-kastikkeen norua suupielistäsi, kaavi lautaselle valunut majoneesi leivällä ja nuoleskele sormesi puhtaiksi.

Aah.

 

Kommentit (30)
  1. Hei!
    Kiitos reseptistä, kuulostaa erinomaiselta! Jäi mietityttämään, että onko liha uunissa kannen alla vai ilman kantta?

    1. Liha oli uunissa kannen alla!

  2. Eivätkö ketsuppi ja chilikastike ole ”valmiita kastikkeita”? Niitä kuitenkin voitte/uskallatte käyttää?

    1. Ovathan ne, mutta en mä ajattele asioista niin mustavalkoisesti, ja niissä menee minulla se raja, mitä kannattaa tehdä itse ja mitä ostaa valmiina. BBQ-kastike on helppo sekoittaa itse, mutta ketsupin koostumusta ja makua on mahdoton saada kotioloissa aikaiseksi. Käytämme kylläkin säilöntäaineetona luomuketsuppia. Sriracha taas on minulle enemmänkin nestemäisessä muodossa oleva mauste, jossa chili on säilötty pulloon.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *