Rapeaa possua ja karamellikastiketta

Isyyspakkaus

Jos joulukinkku on alkanut jo tökkiä, mutta sitä on vielä kilo tai kaksi syömättä, nyt kannattaa jatkaa lukemista!

Olen joskus aiemminkin maininnut, että lempiravintolani on Farang ja rakastan ylipäänsä Kaakkois-Aasian makuja. Yksi Farangin klassikkoannoksista on rapeaa possua palmusokerikaramellikastikkeessa, ja kyseisen annoksen resepti löytyy myös Tomi Björckin keittokirjasta. Sitä ei ole kuitenkaan tullut koskaan testattua kotioloissa, mutta tänään Rouva päätti kokeilla reseptiä joulukinkun rippeillä!

Kuva: Rouva

Oman tapansa mukaan Rouva ei tietenkään noudattanut reseptiä täysin orjallisesti. Hän laittoi esim. sokeria vain noin kolmanneksen eikä uppopaistanut possun paloja vaan paistoi ne pannulla, koska se on helpompaa.

Ja nyt täytyy sanoa, että en muista syöneeni aikoihin mitään näin tajuttoman hyvää. Suorastaan järkyttävän hyvää. En ole syönyt Farangin possua pitkään aikaan, mutta voisin väittää, että Rouvan rapea possuannos oli jopa parempi kuin muistikuvani Farangin possusta! Ja olihan se kiva syödä myös jotain muuta kuin jouluruokia.

Rapeaa possua karamellikastikkeessa

(Niin kuin Rouva sen laittoi)

Ainekset

  • n. 400 g joulukinkkua (jos kinkku on jo syöty, voit ostaa esim. kilon kassleria, paistaa sen uunissa ja tehdä kastikkeen tuplana)

Kastike

  • 2 1/2 dl kinkun keitinlientä (tai muuta lihalientä)
  • 1 kanelitanko
  • 2 tähtianista
  • 1/2 chiliä
  • pieni pala (n. 2 cm) inkivääriä
  • 1/2 dl vettä
  • 1/2 dl fariinisokeria
  • 1 dl tummaa, paahteista sokeria (esim. kookossokeri tai palmusokeri)

Lisäksi

  • tuoretta korianteria
  • chiliä koristeeksi
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • (riisiviinietikkaa)

Valmistaminen

  1. Mittaa kinkun keitinliemi ja mausteet kattilaan, keitä niitä 10 minuuttia ja siivilöi mausteliemi toiseen astiaan
  2. Mittaa vesi ja sokerit kattilaan, keitä n. 5 minuuttia miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut. Lisää sitten siivilöity mausteliemi ja keitä kastiketta miedolla lämmöllä, kunnes se alkaa paksuuntua, maksimissaan puoli tuntia. Sekoittele kastiketta keittämisen aikana
  3. Hienonna korianteri ja koristeeksi tarkoitetut chilit
  4. Kuutioi joulukinkku isohkoiksi, pari senttiä kantiltaan oleviksi palasiksi. Kaada paistinpannulle noin puolen sentin kerros rypsiöljyä ja kuumenna se. Paista kinkkukuutioita kuumassa öljyssä, kunnes ne ruskettuvat kauniisti, käännä ja paista ne myös toiselta puolelta
  5. Laita kinkunpalat tarjoiluastialle ja kaada kuuma kastike niiden päälle. Ripottele pinnalle vielä hienonnettu korianteri ja chili
  6. Nauti riisin kanssa, ja pirskottele halutessasi päälle vielä hieman riisiviinietikkaa.

Farangissa annoksen kanssa tarjotaan riisiviinietikkaa, joka leikkaa annoksen makeutta. Meillä ruoan päälle laitettiin riisiviinietikan sijaan valkoviinietikkaan säilöttyjä chiliviipaleita, ja lorautin vielä etikkalientä chilipurkista annokseni päälle.

Share

Kommentit

Toimitus
Toimitus

Oi, nyt tuli vesi kielelle! Vinkkaamme tästä reseptistä myös Toimituksen blogin puolella, niin mahdollisimman moni löytää itämaisen twistin joulukinkun jämille.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hienoa! Kiitos tämän ilosanoman jakamisesta!

tiina, (Ei varmistettu)

Onko tässä reseptissä nyt Tompan sokerit vaiko Rouvan? Uskon, että Rouvan vähempi riittää...

Tommi K
Isyyspakkaus

Tässä on resepti niin kuin Rouva sen teki. 

suvitus (Ei varmistettu)

Kinkku ei täällä houkuttele, mutta kiittelen nyt tässä samassa yhteydessä. Annoin Gastronaatin äidilleni joululahjaksi, ja tänään testattiin kantarellipihvejä: namnam!! Aivan huippuhyviä! Aikalailla jokainen kuva ja resepti näyttää houkuttelevalta, täytyypä vierailla äitin luona usein jatkossakin :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Voi miten mahtavaa kuulla! Ja suosittelen tietysti oman kirjan ostamista ;)

paichan (Ei varmistettu)

Nyt tuli nälkä. Tätä teen huomenna! :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvä valinta. Me jopa harkitsimme, että pitäisikö ostaa vielä alelaarista uusi kinkku uudeksi vuodeksi ihan vaan siksi, että saisi lisää tätä! Nythän kaupat myyvät ylijäämäkinkkuja puoleen hintaan. Vink vink.

KatjaV (Ei varmistettu)

Moi,

Ja ensinnäkin, iso kiitos blogista ja varsinkin sen ruokaohjeista! Olen innostunut kokkailemaan kuluvan vuoden aikana ihan säännöllisesti ja myös uutta kokeillen, mikä ei yhden hlön taloudessa ole kuulunut arkiaskareisiin aikaisemmin :) Ohjeenne ovat yksinkertaisia, maistuvia ja niistä välittyy aito rakkaus ruokaan.

Muutama tarkentava kysymys yllä olevaan ohjeeseen liittyen (taitoni kun kaipaavat vielä hiomista, eli harjoitusta...;). Pitääkö öljyn olla kuumaa ennen kuin possun lisää siihen, ja mistä tietää onko se kyllin kuumaa? Eikö rasva roisku pannulta, ja miten tätä voisi estää? Kuinka tärkeää on se, että jokaikinen palanen on useammalta reunalta hieman ruskettunut..?

Kiitos ja anteeksi jo etukäteen! Keep up the good work! :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Moi, kiitos kiva kuulla, lämmittää sydäntä!

Ja vastauksia: Kyllä, öljyn pitää olla kuumaa, kun possu heitetään pannulle. Lämmitä öljyä hetken aikaa ja kokeile yhdellä palalla, alkaako se tiristä pannulla. Jos ei, öljy on liian viileää.

Öljy ei saa kuitenkaan mennä liian kuumaksi, ja jos rasva roiskuu liikaa, silloin kannattaa pienentää lämpöä. Rasvaa roiskuu aina vähän, ja jos se häiritsee, voit pitää isoa kattilan kantta paistamisen aikana pannun päällä.

Lihahan on jo kypsää, joten se paistaminen antaa siihen vaan lisää makua ja rapeaa pintaa. Itse tein kyllä niin, että laitoin kuutio(hko)t yhteen kerrokseen pannulle ja kääntelin ne sitten atuloilla ylösalaisin, kun toinen puoli oli ruskettunut. Lopputulos on kyllä aika kiva, kun jokainen palanen on todella rapsakka sekä alta että päältä.

Toivottavasti onnistut näillä ohjeilla! :)

KatjaV (Ei varmistettu)

Kiitos lisävinkeistä!

Tein ruokaa kaveripoppoolle uuden vuoden kunniaksi tänään illalla, ja se oli suuri menestys :) Vinkkasin reseptin löytyvän täältä, ja lupasin tehdä toistekin.

Piti tulla vielä tämä raportoimaan... Kiitokset siis vielä kerran, ja maanmainiota kuluvaa vuotta!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiva kuulla! Hauskaa alkanutta vuotta!

Aarnilintu (Ei varmistettu) http://aarnilintu.blogspot.fi

Onnistuitpa kerta kaikkiaan houkuttelemaan tämän kokkaajan kokeilemaan useampaakin joulunajan reseptiänne2124: meillä syötiin eilen tätä rapeaa possua ja jälkkäriksi piparitaikinajäätelöä. Ja oli NIIN hyvää ettei sille taida olla edes oikeita sanoja!

Kommentoi