Rapeaa possua ja karamellikastiketta

Jos joulukinkku on alkanut jo tökkiä, mutta sitä on vielä kilo tai kaksi syömättä, nyt kannattaa jatkaa lukemista!

Olen joskus aiemminkin maininnut, että lempiravintolani on Farang ja rakastan ylipäänsä Kaakkois-Aasian makuja. Yksi Farangin klassikkoannoksista on rapeaa possua palmusokerikaramellikastikkeessa, ja kyseisen annoksen resepti löytyy myös Tomi Björckin keittokirjasta. Sitä ei ole kuitenkaan tullut koskaan testattua kotioloissa, mutta tänään Rouva päätti kokeilla reseptiä joulukinkun rippeillä!

IMG_0070.jpg

Kuva: Rouva

Oman tapansa mukaan Rouva ei tietenkään noudattanut reseptiä täysin orjallisesti. Hän laittoi esim. sokeria vain noin kolmanneksen eikä uppopaistanut possun paloja vaan paistoi ne pannulla, koska se on helpompaa.

Ja nyt täytyy sanoa, että en muista syöneeni aikoihin mitään näin tajuttoman hyvää. Suorastaan järkyttävän hyvää. En ole syönyt Farangin possua pitkään aikaan, mutta voisin väittää, että Rouvan rapea possuannos oli jopa parempi kuin muistikuvani Farangin possusta! Ja olihan se kiva syödä myös jotain muuta kuin jouluruokia.

Rapeaa possua karamellikastikkeessa

(Niin kuin Rouva sen laittoi)

Ainekset

  • n. 400 g joulukinkkua (jos kinkku on jo syöty, voit ostaa esim. kilon kassleria, paistaa sen uunissa ja tehdä kastikkeen tuplana)

Kastike

  • 2 1/2 dl kinkun keitinlientä (tai muuta lihalientä)
  • 1 kanelitanko
  • 2 tähtianista
  • 1/2 chiliä
  • pieni pala (n. 2 cm) inkivääriä
  • 1/2 dl vettä
  • 1/2 dl fariinisokeria
  • 1 dl tummaa, paahteista sokeria (esim. kookossokeri tai palmusokeri)

Lisäksi

  • tuoretta korianteria
  • chiliä koristeeksi
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • (riisiviinietikkaa)

Valmistaminen

  1. Mittaa kinkun keitinliemi ja mausteet kattilaan, keitä niitä 10 minuuttia ja siivilöi mausteliemi toiseen astiaan
  2. Mittaa vesi ja sokerit kattilaan, keitä n. 5 minuuttia miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut. Lisää sitten siivilöity mausteliemi ja keitä kastiketta miedolla lämmöllä, kunnes se alkaa paksuuntua, maksimissaan puoli tuntia. Sekoittele kastiketta keittämisen aikana
  3. Hienonna korianteri ja koristeeksi tarkoitetut chilit
  4. Kuutioi joulukinkku isohkoiksi, pari senttiä kantiltaan oleviksi palasiksi. Kaada paistinpannulle noin puolen sentin kerros rypsiöljyä ja kuumenna se. Paista kinkkukuutioita kuumassa öljyssä, kunnes ne ruskettuvat kauniisti, käännä ja paista ne myös toiselta puolelta
  5. Laita kinkunpalat tarjoiluastialle ja kaada kuuma kastike niiden päälle. Ripottele pinnalle vielä hienonnettu korianteri ja chili
  6. Nauti riisin kanssa, ja pirskottele halutessasi päälle vielä hieman riisiviinietikkaa.

Farangissa annoksen kanssa tarjotaan riisiviinietikkaa, joka leikkaa annoksen makeutta. Meillä ruoan päälle laitettiin riisiviinietikan sijaan valkoviinietikkaan säilöttyjä chiliviipaleita, ja lorautin vielä etikkalientä chilipurkista annokseni päälle.

Kommentit (14)
  1. Chilin säilöntä | Helposti etikassa | Kurkkaa selkeät ohjeet
    13.10.2019, 11:13

    […] jolloin sitäkin voi lorauttaa annoksen joukkoon. Esimerkiksi joulukinkun jämistä tekemämme karamellipossun kanssa tuo etikkaliemi on todella […]

  2. Onnistuitpa kerta kaikkiaan houkuttelemaan tämän kokkaajan kokeilemaan useampaakin joulunajan reseptiänne2124: meillä syötiin eilen tätä rapeaa possua ja jälkkäriksi piparitaikinajäätelöä. Ja oli NIIN hyvää ettei sille taida olla edes oikeita sanoja!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *