Tomaattipiirakka

Isyyspakkaus

Tomaattipiirakka on kuulunut perusruokiemme joukkoon jo niin pitkään, että olin aivan hämmästynyt, kun kerran huomasin, etten ole koskaan julkaissut sen reseptiä. Kuviakin olen mielestäni ottanut pariin otteeseen, mutta sitten ne ovat unohtuneet, kun on ollut jotain akuutimpaa mielessä.

 

Mutta tässä se siis on, Rouvan kuuluisa tomaattipiirakka, nyt tv:stäkin tuttu. Kuvan piirakka on kyllä tällä kertaa ihan itse tekemäni.

Täytteitä voi varioida sen mukaan, mitä kaapissa sattuu olemaan ja lisätä sekaan vaikkapa hienonnettuja oliiveja. Itse käytin piirakkaan tällä kertaa yhden rasiallisen vanhenemisvaarassa olevia kirsikkatomaatteja, mutta ne eivät ole lainkaan välttämättömiä.

Myös juustojen kanssa kannattaa olla luova ja raastaa jääkaapista kaikki syömäkelpoiset juustonjämät piirakan pinnalle. 

Tomaattipiirakka

Ainekset

Pohja

  • 50 g voita
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl vettä

Täytteet

  • 8 tomaattia (enemmän on enemmän)
  • 2 sipulia
  • 3 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
  • tuoreita yrttejä (esim. lehtipersilja, salvia, oregano)
  • voimakkaan makuista kovaa juustoa raastettuna, esim. emmental, gouda tai manchego

Munamaito

  • 1 kananmuna
  • 1 1/2 dl maitoa
  • suolaa
  • mustapippuria

Valmistaminen

  1. Tee ensin pohja: nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi ja lisää vesi. Lisää vehnäjauhoja tarpeen mukaan, jotta saat kiinteän, kauniin taikinapallon. Voitele vuoka ja painele taikina vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia
  2. Paloittele tomaatit reiluiksi kuutioiksi ja hienonna yrtit
  3. Suikaloi sipulit ja kuullota ne paistinpannulla
  4. Lisää tomaatit, sipulit, aurinkokuivatut tomaatit ja yrtit pohjan päälle
  5. Raasta juusto
  6. Riko kananmuna kulhoon, vispaa rakenne rikki ja lisää maito ja suola ja mustapippuri. Kaada munamaito vuokaan.
  7. Lisää juustoraaste pinnalle ja paista piirakkaa 250-asteisessa uunissa noin 20 minuttia, kunnes juusto ruskistuu.

Pistä pohjan ohje talteen, sillä sitä voi käyttää myös muihin suolaisiin piirakoihin. Pari muuta reseptiä löytyisikin jo takataskusta. 

Share

Kommentit

Hosuli
Hömppäblogi

Kuulostaa ja näyttää superhyvältä. Hei sopiskohan tähän kaprikset? Mulla on niitä kaksi purkkia jääkaapissa, eivätkä tunnu kuluvan millään.

Tommi K
Isyyspakkaus

Ihan varmasti sopii! Varmaan on joskus laitettu itsekin. 

annemi

Todella herkullisen näköinen piirakka! vaikka juuri popsin kulhollisen tomaattia salaattina, tekisi heti mieli lisää :) jemmaan tämän reseptin marraskuun juhlia varten jemmaan ja yllätän vieraat tällä!

anniM (Ei varmistettu)

Missä muodossa tomaatit on tässä parhaimmillaan? Kuutioina, siivuina, lohkoina? Entä onko niiden kalttaamisessa mitään järkeä, yleensä kun kypsän tomaatin kuoret tuntuu vähän inhalta, mutta haittaako ne tässä?

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvä kysymys. Meillä tomaatit pilkotaan yleensä sellaisiksi reiluiksi kuutioiksi, jos nyt niitä kuutioiksi voi kutsua. Eli leikkaan tomaattilohkot vielä muutaman kerran pienemmiksi paloiksi.

En muista kyllä koskaan ajatelleeni, että tomaatin kuoret olisivat häirinneet tässä piirakassa, joten en jaksaisi nähdä sitä kalttaamisen vaivaa.

vilijonkka (Ei varmistettu)

Tätä löytyy kyllä viikon päästä tytön 1v juhlista, pestoa ajattelin laittaa pohjan päälle tai sekoittaa munamaitoon, voisi tuoda kivaa makua! Kiitos ohjeesta ja ekaa kertaa eksyin blogiisi ohjelman jälkeen,enkä varmasti viimeistä kertaa! Itsekin vietän lihatonta lokakuuta testimielessä, olinkin jo kyllästynyt aina pyörittämään samoja ruokia,nyt on ihanaa kun joutuu keksimään uusia ruokia, tänään ruuaksi savujuusto-kasvissosekeittoa porkkana focaccian kanssa :)

Viljaista

Itse laittasin pohjan päälle, ku munamaitoon sekottaessa piirakasta tulee mun mielestä harmaan värinen.

saara2 (Ei varmistettu)

Tämähän näyttää näppärältä näin opiskelijankin silmin katseltuna :) Resepti lähtee talteen ja voipa olla, että jo tulevan viikonlopun aikana kokeilen tätä. Kiitos!

Rakkaudella Riikka (Ei varmistettu) http://rakkaudellariikka.blogspot.fi/

Pakko testata. Jostain syystä piirakoiden teko on jäänyt mutta nyt tähän tulee muutos.

Miitsu (Ei varmistettu)

Tein tätä iltapalaksi tänään, erittäin herkullista. Miehen kanssa kaksistaan syötiin yli puoli piirakkaa, hups :)

saara4 (Ei varmistettu)

No hei, minä voisin kiskaista koko piirakan kerralla itsekseni.

EWE
Familjen i frontmannahuset

Kiitos reseptistä. Kuulostaa simppeliltä ja näyttää herkulliselta :) Tämä lähtee testaukseen, kun meilläkin vietetään sitä lihatonta kuukautta - tai tarkemmin sanottuna vähälihaisempaa kuukautta/kuukautta ilman punaista lihaa.

NM (Ei varmistettu)

Kiitos ohjeesta! Tein piirakkaa eilen ja kysyisin että miten ihmeessä 50g voita ja 3dl jauhoja saadaan nypittyä noin kauniiksi taikinaksi kuin kuvassasi näkyy? Itse lisäsin hädissäni kolmannen lusikallisen vettä ja vähän öljyä ja silti siitä tuli aika kuivakka. Tosin ruisjauhoja ei juuri nyt kaapista löytynyt kun asutaan ulkomailla. Mutta ihanko oikeasti noin pieni määrä voita riittää - ehkä kyse on erityisen kehittyneestä nyppimistekniikasta? :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Jauhot saattavat olla joskus tiiviimpiä tai ilmavampia ja silläkin voi tosiaan olla vaikutusta, millaisia ja miten karkeita jauhoja käyttää. Kuvasta taitaa näkyä, että meidän käyttämämme ruisjauhot ovat sellaisia aavistuksen karkeita, joten ne varmaan imevät nestettä vähän vähemmän. Voi olla, että mun 50 grammaa on ollut vähän reilu, mutta silti sanoisin, että jos taikina tuntuu kuivalta, lisää mieluummin vettä kuin voita, vaikka jopa 1/2 dl. 

NM (Ei varmistettu)

Kiitos neuvosta! Yritän joka tapauksessa metsästää niitä ruisjauhoja ja kokeilen uudelleen. Varsinkin jos tätä pohjaa on tarkoitus käyttää tulevissakin ohjeissa! :)

Kommentoi