Tomaattipiirakka

Tomaattipiirakka on kuulunut perusruokiemme joukkoon jo niin pitkään, että olin aivan hämmästynyt, kun kerran huomasin, etten ole koskaan julkaissut sen reseptiä. Kuviakin olen mielestäni ottanut pariin otteeseen, mutta sitten ne ovat unohtuneet, kun on ollut jotain akuutimpaa mielessä.

 

IMG_4328.jpg

Mutta tässä se siis on, Rouvan kuuluisa tomaattipiirakka, nyt tv:stäkin tuttu. Kuvan piirakka on kyllä tällä kertaa ihan itse tekemäni.

Täytteitä voi varioida sen mukaan, mitä kaapissa sattuu olemaan ja lisätä sekaan vaikkapa hienonnettuja oliiveja. Itse käytin piirakkaan tällä kertaa yhden rasiallisen vanhenemisvaarassa olevia kirsikkatomaatteja, mutta ne eivät ole lainkaan välttämättömiä.

Myös juustojen kanssa kannattaa olla luova ja raastaa jääkaapista kaikki syömäkelpoiset juustonjämät piirakan pinnalle. 

IMG_4293.jpg

Tomaattipiirakka

Ainekset

Pohja

  • 50 g voita
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl vettä

Täytteet

  • 8 tomaattia (enemmän on enemmän)
  • 2 sipulia
  • 3 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
  • tuoreita yrttejä (esim. lehtipersilja, salvia, oregano)
  • voimakkaan makuista kovaa juustoa raastettuna, esim. emmental, gouda tai manchego

Munamaito

  • 1 kananmuna
  • 1 1/2 dl maitoa
  • suolaa
  • mustapippuria

IMG_4284.jpg

Valmistaminen

  1. Tee ensin pohja: nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi ja lisää vesi. Lisää vehnäjauhoja tarpeen mukaan, jotta saat kiinteän, kauniin taikinapallon. Voitele vuoka ja painele taikina vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia
  2. Paloittele tomaatit reiluiksi kuutioiksi ja hienonna yrtit
  3. Suikaloi sipulit ja kuullota ne paistinpannulla
  4. Lisää tomaatit, sipulit, aurinkokuivatut tomaatit ja yrtit pohjan päälle
  5. Raasta juusto
  6. Riko kananmuna kulhoon, vispaa rakenne rikki ja lisää maito ja suola ja mustapippuri. Kaada munamaito vuokaan.
  7. Lisää juustoraaste pinnalle ja paista piirakkaa 250-asteisessa uunissa noin 20 minuttia, kunnes juusto ruskistuu.

IMG_4297.jpg

IMG_4303.jpg

Pistä pohjan ohje talteen, sillä sitä voi käyttää myös muihin suolaisiin piirakoihin. Pari muuta reseptiä löytyisikin jo takataskusta. 

Kommentit (15)
  1. Kiitos ohjeesta! Tein piirakkaa eilen ja kysyisin että miten ihmeessä 50g voita ja 3dl jauhoja saadaan nypittyä noin kauniiksi taikinaksi kuin kuvassasi näkyy? Itse lisäsin hädissäni kolmannen lusikallisen vettä ja vähän öljyä ja silti siitä tuli aika kuivakka. Tosin ruisjauhoja ei juuri nyt kaapista löytynyt kun asutaan ulkomailla. Mutta ihanko oikeasti noin pieni määrä voita riittää – ehkä kyse on erityisen kehittyneestä nyppimistekniikasta? 🙂

    1. Jauhot saattavat olla joskus tiiviimpiä tai ilmavampia ja silläkin voi tosiaan olla vaikutusta, millaisia ja miten karkeita jauhoja käyttää. Kuvasta taitaa näkyä, että meidän käyttämämme ruisjauhot ovat sellaisia aavistuksen karkeita, joten ne varmaan imevät nestettä vähän vähemmän. Voi olla, että mun 50 grammaa on ollut vähän reilu, mutta silti sanoisin, että jos taikina tuntuu kuivalta, lisää mieluummin vettä kuin voita, vaikka jopa 1/2 dl. 

      1. Kiitos neuvosta! Yritän joka tapauksessa metsästää niitä ruisjauhoja ja kokeilen uudelleen. Varsinkin jos tätä pohjaa on tarkoitus käyttää tulevissakin ohjeissa! 🙂

  2. Kiitos reseptistä. Kuulostaa simppeliltä ja näyttää herkulliselta 🙂 Tämä lähtee testaukseen, kun meilläkin vietetään sitä lihatonta kuukautta – tai tarkemmin sanottuna vähälihaisempaa kuukautta/kuukautta ilman punaista lihaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *