Voileipäkakku

Isyyspakkaus

Voisin elää voileipäkakulla. Muistelin, että ylioppilasjuhlieni jälkeen elinkin sillä ainakin viikon, ja se oli mahtavaa. Silloin kakut tulivat pitopalvelusta, mutta ei niiden tekeminen ole vaikeaa itsekään.

Teimme tytön syntymäpäivää varten neljä voileipäkakkua: kaksi kasvis- ja kaksi kalakakkua. Hain niitä varten neljä kokonaista vuokaleipää, yhden tumman ja kolme vaaleaa, joten sain jokaiseen kakkuun kerroksen tummasta leivästä. Jos kakkuja tarvitsee vain yhden, se on helpointa tehdä pelkästä vaaleasta vuokaleivästä.

Leivän on hyvä olla tuoreen sijaan muutaman päivän vanhaa, jotta se ei murene leikatessa.

Alla oleva ohje on kahdelle kakulle. Jos teet vain yhden kakun ja haluat käyttää siihen sekä tummaa että vaaleaa leipää, leivästä osa jää yli, mutta senhän voi syödä sitten ihan leipänä.

Ainekset

  • 1 vaalea vuokaleipä
  • 1 tumma vuokaleipä
  • (kasvislientä kostuttamiseen)

Kasviskakun kikhernetäyte:

  • 2 dl liotettuja ja keitettyjä kikherneitä
  • pieni loraus oliiviöljyä
  • 1/2 tl juustokuminaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1/2 dl seesaminsiemeniä

Kalakakun täyte:

  • 100 g lämminsavulohta
  • 1/4 purjosipulia
  • 1 prk maustamatonta tuorejuustoa
  • 1/2:n sitruunan mehu
  • suolaa
  • mustapippuria

Molempien kakkujen kasvis-tuorejuustotäytteet:

  • 1 paprika
  • 1/4 purjosipulia
  • 1 prk ruohosipulituorejuustoa
  • kasviskakun täytteeseen: 1 prk pieniä kapriksia
  • kalakakun täytteeseen: 2 suolakurkkua
  • suolaa
  • mustapippuria

Kakkujen pinnalle

  • 2 prk sulatejuustoa (Olympia)
  • paprikaa (yhtä tai useampaa väriä)
  • ruohosipulia
  • vesikrassia
  • krassin kukkia.

Valmistaminen

  1. Leikkaa kuivat reunat ja kuoret pois vuokaleipien jokaiselta sivulta
  2. Viipaloi leivät vaakasuunnassa leivän paksuudesta riippuen kolmeen tai neljään osaan. Viipaleiden ei kannata olla paria senttiä paksumpia
  3. Valmista kikhernetahna: laita seesaminsiemeniä lukuunottamatta kaikki tahnan ainekset kannuun ja hienonna ne sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää seesaminsiemenet viimeiseksi ja sekoita. Jos teet tahnan kuivatuista kikherneistä, huomioi, että herneitä on liotettava yön yli ja keitettävä ennen hienontamista
  4. Valmista savulohitahna: hienonna savulohi ja purjosipulit ja sekoita ne tuorejuustoon. (Muista halkaista ja huuhdella purjosipuli ensin kerros kerrokselta.) Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla
  5. Valmista kasvis-tuorejuustotäytteet: hienonna kasvikset, kaprikset ja suolakurkku. Jaa hienonnetut paprikat ja purjosipulit kahteen kulhoon ja lisää molempiin tuorejuustot. Lisää toiseen kulhoon kaprikset ja toiseen suolakurkut. Mausta suolalla ja pippurilla
  6. Kokoa sitten kakut: tarkista, että yhteen kakkuun menevät leipäviipaleet ovat samankokoisia. Kostuta jokainen leipäkerros kasvisliemellä tai vedellä ja laita kostutetun leivän päälle runsas kerros täytettä. Omissa kakuissamme oli neljä kerrosta, joista toiseksi alin oli tummaa leipää. Kasviskakun kikhernetäyte ja kalakakun kalatäyte tulivat tumman leivän päälle ja kahdessa muussa välissä oli kasvis-tuorejuustotahnaa: kalakakussa sitä, jossa oli suolakurkkua ja kasviskakussa sitä, jossa oli kapriksia
  7. Laita kakut jääkaappiin yöksi ja aseta niiden päälle leikkuulauta painoksi.

Seuraavana päivän koristele kakut:

  1. Lämmitä sulatejuustoa mikroaaltouunissa hetkinen, niin että se pehmenee. Levitä juusto kakkujen pinnalle tasaisella veitsellä
  2. Silppua paprika ja ripottele silppua kasviskakun päälle
  3. Silppua ruohosipuli ja ripottele sitä ja vesikrassin lehtiä kalakakun päälle. Koristele krassinkukilla.

Share

Kommentit

Hosuli
Hömppäblogi

Ooh. Voileipäkakkufani täällä taas kuolaa. Nuo molemmat kakut kuulostavat ja näyttävät niiiiiiiin herkullisilta.

HeidiS (Ei varmistettu)

Nammm! Lohikakku menee kyllä heti testiin, näyttää niiiiin hyvältä. Kikherneistä mä en oikein oo ikinä oppinut tykkäämään.

Mikäs kamera sulla on?

Tommi K
Isyyspakkaus

Kamera on Canonin EOS 7D, ja osan kuvista otan kännykällä. Aiemmin Nokian N8:lla ja nyt iPhone 4S:llä. Nämä on otettu Canonilla.

Eikö muuten kikherneet toimi edes tahnana? Tuo tahna on vähän niin kuin hummusta.

Katie
Aika kypsä äidiksi

Voileipäkakut on ihan parasta, mäkin voisin elää niillä! Tulipa taas himo. Englannissa niitä ei tunneta, joten yleensä saan vain Suomi-juhlissa (kun olen liian laiska tekemään itse).

Kivat koristelut sulla muuten - meidän suvussa kakut on aina koristeltu tylsemmin kurkkuviipale- tai lohikiemuroilla, kirsikkatomaatinpuolikkailla tai yrteillä, mutta tuo vihannessilppu-krassinkukkaviritys menee kyllä meilläkin kokeiluun. Ja täytteet myös! Kiitos resepteistä. 

Katie
Aika kypsä äidiksi

Uudemman kerran vielä kiitos inspiksestä, sillä intouduinkin ykskaks yllättäen tekemään voileipäkakun tämänpäiväisille baby shower -kemuilleni. Käytin kasviskakkusi tuorejuusto-paprika-kapristäytettä ja kalakakkusi koristeita (paitsi orvokinkukkia vesikrassin sijaan), mutta fuskasin vähän ja toisena täytteenä käytin valmista karamelisoidun sipulin makuista humusta. Ei siitä noin kaunis tullut, mutta tosi hyvää oli - ja eksoottista näille ulkomaaneläville. Yhden suomalaisvieraan mielestä tosin retroruokaa - hänen suvussaan ei kuulemma ole voileipäkakkuja nähty sitten 70-luvun! Bah humbug... :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Mahtavaa! Jaa että retroa? Mikäs siinä. Meillä voileipäkakkuja on syöty ihan jokaisella vuosikymmenellä, joilla olen ollut läsnä. Ajatella, että niitä on jo viisi... :-o

Vierailija (Ei varmistettu)

Täältäkin retrokommenttia, sillä erolla että sulatejuustokuorrute on so last season :D Ei oo uponnu meidän sukuun ja vieraisiin 90-luvun jälkeen.

nede (Ei varmistettu)

ihana ihana ihana ihminen! kasviskakkujen ohjeita on niin vähän että tämä tuli kyllä oikein tarpeeseen! Kerran olen tehnyt tosi onnistuneen kasvisvoileipäkakun mutten tietenkään kirjoittanut mihinkään ylös mitä siihen laitoin. Kiitos tästä!

Tommi K
Isyyspakkaus

No nythän mä menin tästä ihan hämilleni :) Ole hyvä ja kiitos!

Nasun nukkekoti

Kiitos erinomaisesta voileipäkakkuohjeesta! En ole ennen voileipäkakkuja tehnyt, mutta nyt kokeilin tehdä lapsen synttäreille ja onnistuin! Tein tuon kasvisversion ja sitten toisen, johon laitoin valmista savulohi-piparjuurituorejuustoa kikhernetahnan tilalle. Sekin toimi hyvin. Tuo paprikasilppu ja ruohosipulisilppu koristeena on tosi raikas ja kaunis (ja helppo). Yksivuotiaan kanssa kun ei ehdi väännellä kurkku-tai kinkkuruusuja :)

JH (Ei varmistettu)

Tungen nyt todella vanhaan postaukseen, mutta pakko kysyä: kuinka monelle hengelle lohikakku on?

Tommi K
Isyyspakkaus

Hmm. Voileipäkakkua kannattaa varata reilusti, vähän muista tarjoamisista riippuen. Yhdestä kakusta syö varmaan noin kymmenen henkeä. 

Kommentoi