Voileipäkakku

IMG_0588 1.jpg

Voisin elää voileipäkakulla. Muistelin, että ylioppilasjuhlieni jälkeen elinkin sillä ainakin viikon, ja se oli mahtavaa. Silloin kakut tulivat pitopalvelusta, mutta ei niiden tekeminen ole vaikeaa itsekään.

Teimme tytön syntymäpäivää varten neljä voileipäkakkua: kaksi kasvis- ja kaksi kalakakkua. Hain niitä varten neljä kokonaista vuokaleipää, yhden tumman ja kolme vaaleaa, joten sain jokaiseen kakkuun kerroksen tummasta leivästä. Jos kakkuja tarvitsee vain yhden, se on helpointa tehdä pelkästä vaaleasta vuokaleivästä.

Leivän on hyvä olla tuoreen sijaan muutaman päivän vanhaa, jotta se ei murene leikatessa.

IMG_0306 1.jpg

Alla oleva ohje on kahdelle kakulle. Jos teet vain yhden kakun ja haluat käyttää siihen sekä tummaa että vaaleaa leipää, leivästä osa jää yli, mutta senhän voi syödä sitten ihan leipänä.

Ainekset

  • 1 vaalea vuokaleipä
  • 1 tumma vuokaleipä
  • (kasvislientä kostuttamiseen)

Kasviskakun kikhernetäyte:

  • 2 dl liotettuja ja keitettyjä kikherneitä
  • pieni loraus oliiviöljyä
  • 1/2 tl juustokuminaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1/2 dl seesaminsiemeniä

Kalakakun täyte:

  • 100 g lämminsavulohta
  • 1/4 purjosipulia
  • 1 prk maustamatonta tuorejuustoa
  • 1/2:n sitruunan mehu
  • suolaa
  • mustapippuria

Molempien kakkujen kasvis-tuorejuustotäytteet:

  • 1 paprika
  • 1/4 purjosipulia
  • 1 prk ruohosipulituorejuustoa
  • kasviskakun täytteeseen: 1 prk pieniä kapriksia
  • kalakakun täytteeseen: 2 suolakurkkua
  • suolaa
  • mustapippuria

Kakkujen pinnalle

  • 2 prk sulatejuustoa (Olympia)
  • paprikaa (yhtä tai useampaa väriä)
  • ruohosipulia
  • vesikrassia
  • krassin kukkia.

IMG_0321 1.jpg

Valmistaminen

  1. Leikkaa kuivat reunat ja kuoret pois vuokaleipien jokaiselta sivulta
  2. Viipaloi leivät vaakasuunnassa leivän paksuudesta riippuen kolmeen tai neljään osaan. Viipaleiden ei kannata olla paria senttiä paksumpia
  3. Valmista kikhernetahna: laita seesaminsiemeniä lukuunottamatta kaikki tahnan ainekset kannuun ja hienonna ne sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää seesaminsiemenet viimeiseksi ja sekoita. Jos teet tahnan kuivatuista kikherneistä, huomioi, että herneitä on liotettava yön yli ja keitettävä ennen hienontamista
  4. Valmista savulohitahna: hienonna savulohi ja purjosipulit ja sekoita ne tuorejuustoon. (Muista halkaista ja huuhdella purjosipuli ensin kerros kerrokselta.) Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla
  5. Valmista kasvis-tuorejuustotäytteet: hienonna kasvikset, kaprikset ja suolakurkku. Jaa hienonnetut paprikat ja purjosipulit kahteen kulhoon ja lisää molempiin tuorejuustot. Lisää toiseen kulhoon kaprikset ja toiseen suolakurkut. Mausta suolalla ja pippurilla
  6. Kokoa sitten kakut: tarkista, että yhteen kakkuun menevät leipäviipaleet ovat samankokoisia. Kostuta jokainen leipäkerros kasvisliemellä tai vedellä ja laita kostutetun leivän päälle runsas kerros täytettä. Omissa kakuissamme oli neljä kerrosta, joista toiseksi alin oli tummaa leipää. Kasviskakun kikhernetäyte ja kalakakun kalatäyte tulivat tumman leivän päälle ja kahdessa muussa välissä oli kasvis-tuorejuustotahnaa: kalakakussa sitä, jossa oli suolakurkkua ja kasviskakussa sitä, jossa oli kapriksia
  7. Laita kakut jääkaappiin yöksi ja aseta niiden päälle leikkuulauta painoksi.

IMG_0530.jpg

Seuraavana päivän koristele kakut:

  1. Lämmitä sulatejuustoa mikroaaltouunissa hetkinen, niin että se pehmenee. Levitä juusto kakkujen pinnalle tasaisella veitsellä
  2. Silppua paprika ja ripottele silppua kasviskakun päälle
  3. Silppua ruohosipuli ja ripottele sitä ja vesikrassin lehtiä kalakakun päälle. Koristele krassinkukilla.

IMG_0539.jpg

IMG_0572.jpg

IMG_0596 1.jpg

Kommentit (12)
  1. Tungen nyt todella vanhaan postaukseen, mutta pakko kysyä: kuinka monelle hengelle lohikakku on?

    1. Hmm. Voileipäkakkua kannattaa varata reilusti, vähän muista tarjoamisista riippuen. Yhdestä kakusta syö varmaan noin kymmenen henkeä. 

  2. Kiitos erinomaisesta voileipäkakkuohjeesta! En ole ennen voileipäkakkuja tehnyt, mutta nyt kokeilin tehdä lapsen synttäreille ja onnistuin! Tein tuon kasvisversion ja sitten toisen, johon laitoin valmista savulohi-piparjuurituorejuustoa kikhernetahnan tilalle. Sekin toimi hyvin. Tuo paprikasilppu ja ruohosipulisilppu koristeena on tosi raikas ja kaunis (ja helppo). Yksivuotiaan kanssa kun ei ehdi väännellä kurkku-tai kinkkuruusuja 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *