Eteeriset öljyt & arjen hyvinvointi –osa 2

Kirjoitin aikaisemmin jo ihanista, kehomieltä hellivistä luonnonmukaisista aromaattisista öljyistä eli eteerisistä öljyistä blogissani tässä postauksessa.

Halusin jatkaa vielä aiheesta sillä eteeriset öljyt ovat auttaneet minua tasapainoittamaan oloa arjen kiireiden keskellä, ahdistuksen hetkillä tai vaikkapa silloin kun olo on ollut väsynyt.

Koen, että ne ovat tuoneet omaan jooga– & meditaatioharjoitukseeni uuden ulottuvuuden. Lisäksi tuoksujen luominen on mielestäni ihanan meditatiivista touhua.

Tämän takia järjestän myös vuoden viimeisellä cityretriitilläni Helsingissä tuoksupajan, jossa jokainen pääsee luomaan mukaan kotiinsa oman tasapainoittavan öljyseoksen.

Eteeriset öljyt arjen tasapainoittajana

Eteeriset öljyt ovat auttaneet minua rentoutumaan tai  energisoimaan oloa riippuen aina siitä, mitä kokonaisvaltainen hyvinvointini on tietyssä hetkessä kaivannut. Eli jokaisella eteerisellä öljyllä on omat ominaisuutensa ja hyvinvointivaikutuksensa.

Itselle sopiva ja ajankohtainen öljy löytyy, kun opettelee kuuntelemaan mitä oma hyvinvointi tietyssä hetkessä kaipaa.

Eteeriset öljyt joogan tukena

Puhutaan aromajoogasta kun joogaharjoituksessa käytetään tukena eteerisiä öljyjä.

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää joogatunnilla esimerkiksi diffuuserissa, roll on pullossa tai pipettipullossa.

Ihana tapa käyttää tuoksua on hieroa sitä muutama pisara santelipuusta tehtyyn mala koruun (esimerkiksi Annakataika tekee kauniita tähän tarkoitukseen sopivia mala koruja). Tuoksun käyttö mala korussa on oiva vaihtoehto sinulle, joka olet raskaana, sillä raskausaikaan tuoksuja ei suositella käytettäväksi suoraan iholla.

Joogatunneillani ja joogaretriiteilläni tuoksuja käytetään iholla (jos se on mahdollista eikä ole esim.allergioita) sillä tuolloin jokainen joogaaja voi valita tuoksun makunsa  mukaan, ja tuoksu vaikuttaa jokaiseen yksilöllisesti. Iholla tuoksu vaikuttaa voimakkaammin kehomieleen kuin diffuuserissa käytettynä.

Kun tuoksua käytetään diffuuserissa, tuoksu vaikuttaa koko tilaan ja samalla muihin huoneessa olijoihin.

Kokeilemalla voit löytää sinulle sopivan tavan käyttää eteerisiä öljyjä. Aloita käyttö kuitenkin aina maltillisesti ja muista, että jos käytät tuoksuja iholla, ne tulee aina sekoittaa pohjaöljyyn.

Eteeriset öljyt joogassa –vinkki!

Kun käytät eteerisiä öljyjä iholla joogaharjoituksessa, lisää tuoksua n. 20 min.välein joogaharjoituksen aikana.

Voit lisätä tuoksua korvan taa, kaulalle, tai nilkkaan; mitä kauempana nenästä, sitä hempeämpi tuoksu eli jos et ole varma pidätkö tuoksusta, laita tuoksua ensin hitusen nilkkaasi.

Huomaa myös, että jalkapohjan ja kämmenen iholta tuoksu imeytyy kaikista parhaiten ja nopeiten.

Oman eteerisen joogatuoksun luominen

Minusta joogatuoksujen luominen eteerisistä öljyistä on ihana tapa käyttää luovuutta ja näpertää käsillä.

Oman tuoksupajan luominen voi olla siis ihana hemmotteluhetki itselle tai laatuaikaa ystävien kesken – tuoksut ovat myös mielestäni superihana joululahjaidea rakkaille.

Kun lähdet luomaan omaa joogatuoksua ota huomioon oma elämäntilanteesi ja mielialaasi. Mielestäni ennen tuoksun luomista onkin hyvä ensin rauhoittua itsen ääreen esimerkiksi meditoimalla tai uppoutumalla pumpuliseen yin jooga harjoitukseen ja kysyä itseltä rehellisesti:

Mitä minun hyvinvointini kaipaa juuri nyt?

Mitä haluan tällä hetkellä vahvistaa omassa elämässäni?

Vasta oman kehon ja sen tuntemusten kuuntelemisen jälkeen voi luoda itselle omaa hyvinvointia ja tasapainoa edistävän tuoksun juuri tähän hetkeen.

Käymme tarkemmin läpi eteeristen tuoksuseosten mittasuhteita ja teemme tuoksun luomista vahvistavan visualisointimeditaation  cityretriitilläni sekä aromajoogan viikonloppuretriiteilläni, mutta löydät helpot blendausvinkit myös tästä blogipostauksesta jos haluat kokeilla oman tuoksun luomista kotona.

Eteeristen öljyjen vinkit syksyiseen joogaharjoitukseen

Elämme parhaillaan perinteisen kiinalaisen lääketieteen ja 5 elementin teorian mukaan metalli elementin kautta. Metallielementille sopivat sellaiset eteeriset öljyt, jotka avaavat hengitysteitä ja tukevat ruoansulatusta kuten:

piparminttu

eukalyptus

frankinsenssi

kaneli

seetri

&

kardemumma

Omassa tuoksuvalikoimassani on esimerkiksi paljon Healthwellin laadukkaita aromaöljyjä.

HUOM! Ennen kuin otat eteerisiä öljyjä käyttöön, tarkistathan oletko allerginen eteerisille öljyille tai pohjaöljyille. Puuttuvan tutkimuksen takia eteerisiä öljyjä ei suositella suoraan iholla käytettäväksi raskaana olevalle. Eteerisiä öljyjä ei myöskään kannata käyttää pienillä lapsilla ja hieman vanhemmillakin lapsilla hyvin laimennettuina (tarkista, mitkä eteeriset öljyt sopivat lapsille). Myös eläimet voivat olla herkkiä eteerisille öljyille.

Lisää vinkkejä luvassa Fall in Softness –cityretriitilläni Helsingissä, tulevat aromajoogan viikonloppuretriitit päivittyvät myöhemmin nettisivulleni.

xxx Anna-Mari

Lue lisää & ilmoittaudu mukaan Helsingin Fall in Softness – cityretriittiin 18.11.2023 täällä

@annamariyoga (IG)

facebookissa

hyvinvointi hyva-olo terveys mieli
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *