Äärettömän tärkeät omat rajat

Puhutaan rajoista, jotka ovat niin tärkeitä oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Tämä on itseä läheltä koskettava aihe, koska olen ollut läheisriippuvuus–suhteessa (kaikkiin riippuvuuksiin liittyy muuten rajojen häilyvyys) ja sen takia halusin siitä kirjoittaa tänään.

Omassa työssäni rajojeni kanssa olen kokenut joogan ja erilaiset meditaatiot tosi tärkeinä ja hyödyllisinä apuvälineinä omia rajoja vahvistaessani.

Tämä kirjoitus on kaikille ketkä ovat ikinä kokeneet omien rajojen ylläpidon haastavaksi suuntaan tai toiseen. Erityisesti sinulle, joka olet ollut ehkä läheisriippuvassa suhteessa tai hukuttanut omat rajasi jossakin elämän vaiheessa.

Mitä ovat rajat?

 • Rajat nousevat syvällä olevasta uskosta itseen ja siihen että itsellä on oikeus ottaa tila ja olla juuri se kuka on sekä pitää itsestä huolta.
 •  Rajat liittyvät itsen ja muiden kunnioitukseen ja arvostukseen.
 • Rajat syntyvät osittain geeniperimän mukana, mutta mm.myös kasvatus ja ympäröivä kulttuuri ja sen ihanteet ja roolimallit, sekä uskomukset vaikuttavat rajojen muotoutumiseen.

Rajojen ylläpito voi olla haastavaa esimerkiksi jos koet, ettet saanut lapsena ottaa tilaasi olla aito oma itsesi; jos tiettyjä tunteitasi kiellettiin/häveksyttiin/rankaistiin/kritisoitiin tai jos et saanut vahvistusta ja positiivista palautetta vaan pelkästään arvosteluja virheistä tms. Tämä rajojen haavoittuminen voi tapahtua myöhemminkin kuin lapsena.

Olen ollut lapsena vahvasti tunteva ja eläväinen, eli paljon tilaa vievä ”haastava” lapsi. Esimerkiksi ala-asteella en mahtunut kiltisti hiljaa paikallaan istuvan ja viittaavan täydellisen koululaisen muottiin (ainakin tuohon aikaan tuo oli ihanne), ja siksi opettaja laittoikin minut usein istumaan yksin keskellä luokkaa. Jälkikäteen miettien, kuinka paljon häpeän tunteita tällainen voi aiheuttaa pienessä koululaisessa kun erotetaan muusta ryhmästä?

Kun tiettyjä tunteita ei saa ilmaista/niistä häpäistään/rankaistaan, ne koteloituvat häpeänä kehoon & vaikuttavat rajoihin.

Olit sitten kapinallinen tai muita miellyttävä ”täydellinen koululainen” voi molemmat haavoittaa rajojasi.

Ongelmat rajojen kanssa ei tarkota pelkästään muihin hukkuvaa ja omat rajansa kadottavaa ihmistä, yhtä lailla sellaisella, joka kasvattaa itsen ympärille eristävät & aidon yhteyden estävät rajat on ongelmia rajojen kanssa.

Rajat on harjoitusta.

Ei ole kyse siitä, että jollakin vain sattuu olemaan hyvät rajat ja toisella ei. Jotain positiivista siis kaikille: vaikkei sinulla olisi tänään hyviä rajoja, voit OPPIA sun hyvinvointia tukevat rajat.

Olen omassa elämässäni useassa tilanteessa kokenut joogan ja meditaation arvokkaana työkaluna rajojen kanssa. Eli jos pohdit rajaan liittyviä haasteita ja miten voisit vahvistaa omia rajojasi, kokeile antaa näille asioille mahdollisuus!

Voit esimerkiksi kokeilla tähän hetkeen maadoittavaa, omiin rajoihin saattelevaa Olen tässä –meditaatiota kanssani täällä.

Lisään myös instan joulukalenteriini tämän kuun ja joulun odotuksen saatossa omien rajojen meditaation jota opetan usein joogatunneillani ja –retriiteilläni.

”Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth & our freedom.” Victor E. Frankl

Rajat

 • auttavat kuvaamaan sitä kuka olen ja keneen olen yhteydessä
 • rajoihin liittyvät: oma keho, tuntemukset & tunteet, arvot ja tarpeet
 • koettu kokemus henkilökohtaisesta tilasta
 • rajoihin liityvät reaktiivisuus ja responsiivisuus
 • liittyvät turvan tunteeseen – ihmisen perustarve! Ilman rajoja ei ole turvaa.
 • ovat opettelua: kuinka pysyä omalla puolella huolimatta siitä missä ja kenen kanssa on
 • niihin liittyvät henkilökohtaiset uskomukset (myös rajoittavat uskomukset): mitä uskomme että ansaitsemme ja mitä uskomme että emme ansaitse
 • rajat nousevat siitä uskomuksesta että sillä mitä haluamme ja tarvitsemme ja mistä pidämme ja emme on merkitystä
 • terveet rajat ja se, että olemme tarpeeksi eheitä auttavat palaamaan kokonaiseksi silloin kun olemme ”losing it”
 • liittyvät sopeutumiskykyyn: terveet rajat auttavat meitä sopeutumaan erilaisiin muuttuviin elämäntilanteisiin
 • muuttuvia! Elävät ja muovautuvat elämän mukana.

Mikä on sun kokemus rajoistasi tänään?

Onko joku elämän osa-alue missä rajojen ylläpito on erityisen haastavaa?

<3 Anna-Mari

@annamariyogax

Kuvat Heini Pekkala feminiinisen energian joogaretriitiltäni Patruunan talolta.

suhteet hyva-olo syvallista terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *