Ajatuksia & oivalluksia yrittäjyydestä, universumin johdatuksesta ja merkityksellisistä kohtaamisista

Yrittäjän päivä oli eilen, sen takia halusin kertoa oman yrittäjätarinani, johon liittyy universumin johdatus ja merkitykselliset mutta ei aina niin helpot tai ihanat kohtaamiset.

Halusin myös summata tähän tekstiin omat oivallukseni ja vinkkini yrittäjyyteen liittyen. Jos pohdit, onko yrittäjyys sinun juttusi tai olet jo itse yrittäjä, mutta etsit vertaistukea niin ehkä tämä kirjoitus on jotain, mitä haluat lukea.

Olen itse ollut 5 vuoden ajan hyvinvointialan yrittäjä (joogaopettaja/sisällöntuottaja) ja kokenut yrittäjyyden lumon ja ihanuuden, mutta myös alamäen ja haasteet.

Where there’s hope, there’s life. It fills us with fresh courage and makes us strong again. – Anne Frank

Minulle  tärkeää yrittäjyydessä on  itselle voimaa, turvaa, kiitollisuutta, toivoa, uskoa ja iloa tuoneiden merkityksellisten asioiden jakaminen muille  ja sitä kautta toisten voimaannuttaminen. Jos olet seurannut mua kauemmin, tiedät ehkä että jooga on auttanut mut yli rankkojen, traumatisoivienkin, vastoinkäymisten ja kannatellut mua myrskynsilmässä.

(Kuva joogapurjehdukseltani muutaman viikon takaa. Kuvaaja: Karoliina Mäkelä)

Tärkein suunta on sisään päin

Jooga on tuonut sellaista voimaa, mitä en ole muualta saanut. Se on opettanut mua löytämään voiman lähteen ja turvan ankkurin oman itseni sisältä; kauan aikaa etsin sitä itseni ulkopuolelta.

Nyt se, että voin jakaa muille henkiseen kasvuun liittyviä oivalluksiani, joita vaikeat elämänkokemukseni ovat on minulle tuoneet, on minulle tärkeää ja koen kiitollisuutta siitä mahdollisuudesta.

Yksi ihminen ei voi pelastaa koko maailmaa, mutta voimme jokainen vaikuttaa oman lähipiirimme hyvinvointiin. 

Meri muistuttaa meitä siitä, että todelliset aarteet löytyvät pintaa syvemmältä. 

Todellinen laajentuminen ja kasvu tapahtuu tuntemattomassa

Uskon, että kaikki, mitä elämässä tapahtuu on johdatusta. Elämässä on kyse merkkien, usein hiuksen hienojen, seuraamisesta.

Herkkyydestä huomata ne.

Uskalluksesta luottaa intuitioon ja seurata sitä vaikka järki tai egosta kumpuavat itseä rajoittavat uskomukset sanoisivat jotain muuta.

Sydän tietää lopulta totuuden ja sitä kohti kannattaa kannattaa mennä; rohkeus on tekemistä peloista huolimatta. Todellinen kasvu & laajentuminen tapahtuu epämukavuusalueella.

Universumin johdatuksesta & merkityksellisistä kohtaamisista

Menin joogaopettajakoulutukseeni elämäni rankimman ajan keskellä. Se oli jotain, joka vain tuotiin elämääni, eli en ollut sitä aikaisemmin koskaan suunnitellut. Olin tuolloin yliopistossa opiskelemassa sosiologiaa & sukupuolentutkimusta ja samaan aikaan haastavassa ja raastavassa suhteessa addiktin kanssa.

Joogaopettajani Satu Tuomela kysyi, olinko koskaan miettinyt joogaopettajaksi kouluttautumista. Mieleni kiljui en todellakaan, mutta lopulta, jokin minussa sai minut menemään ensimmäiseen joogaopettajakoulutukseeni ja sillä, ikuisella opinnon ja joogan tiellä, olen yhä edelleen.

Aikaisemmin opiskelin embodied joogaa, mutta nyt mukaan on tullut tantra (nondual shaivatantra), jonka koen avanneen minulle taas uusia kerroksia elämästä.

(Kuva Sri Lankan Manifest Magic –joogaretriitiltäni muutaman vuoden takaa. Kuvaaja: Jessica Häyhä)

Joogaopettajaksi opiskeleminen oli oman pelkoni kohtaamista; minua ahdisti yli kaiken ihmisten edessä oleminen – samalla se on luonnollinen osa opettajan roolia. Ratkaisin asian menemällä pelkoani kohti jatkuvasti, sillä se mikä ei tapa vahvistaa – tämän olen todellakin oppinut omassa elämässäni.

Pidin siis koko koulutukseni ajan ilmaiseksi joogatunteja ystävilleni ja vähitellen pelko ihmisten edessä olemisesta alkoi haihtua pois. 

Valmistuin joogaopettajaksi samaan aikaan kun haastavien tapahtumien seurauksena viimeinkin vuosia kestänyt ihmis–suhde päättyi.

Perustin yrityksen saman tien ja asiat loksahtivat paikoilleen. Usein ihmiset pohtivat pitkään yrittäjäksi ryhtymistä, mutta rehellisesti sanottuna minä tein päätökseni nopeasti. Oman intohimoni toteuttaminen oli minulle samalla myös terapiaa eroon liittyvän kivun keskellä.

Yrittäjyys on uteliaisuutta, itsenäisyyttä ja oma-aloitteisuutta

Koen että luonteenpiirteeni ja temperamenttini takia oikea työ minulle on olla yrittäjä. Jo yliopistoaikoina olin huomannut, että tykkään tehdä töitä itsenäisesti ja omalla ajallani, omien rytmieni ja innostuksen johdattelemana, eikä tiettyyn kellonaikaan. Ehkä alitajuisesti ja intuitiivisesti tiesin, että yrittäjyys on minulle se oikea vaihtoehto sitä kummemmin miettimättä.

Katajanokan kotijoogastudioni on yksi lempipaikoistani.

Tällä hetkellä olen pitänyt jo usean vuoden joogatunteja omassa pienessä ja kodikkaassa kotijoogastudiossani Katajanokalla. Lisäksi pidän yrityksille joogatunteja & –kursseja ja retriittejä kesäisin Suomessa ja talvisin Sri Lankalla sekä  joogapurjehduksia Helsingin edustalla.

Uteliaisuus on yksi tärkeimpiä asioita minulle, ja jatkokouluttaudunkin jatkuvasti työn ohella – koronavuodessa on ollut myös jotain hyvää; olen saanut viime vuoden aikana opiskella kymmenien alojensa huippuammattilaisten kanssa zoomin kautta. 

(Arugam Bay, Sri Lanka 2020)

Kutsumuksen löytäminen saa asiat virtaamaan eteen päin

Uskon, että kun löytää kutsumuksensa, asiat soljuvat luontevasti eteen päin – universumi kannattelee. Tämä ei tarkoita, ettenkö olisi joutunut tekemään älyttömästi töitä – joskus myös kellon ympäri (en ole koskaan osannut laskea työtuntejani, koska työni limittyy elämäntyyliini) ja sietämään joka päiväistä epävarmuutta, minkä yrittäjyys tuo mukanaan.

¨

(Kuva viime kesän autenttisuuden & luovan kirjoittamisen joogaretriitiltä)

Kuitenkin, olen oppinut näitä taitoja epävakaassa ihmis–suhteessani, joka opetti minulle ennen kaikkea itseluottamusta, epävarmuuden sietämistä ja sitä, että tärkein turva ja ainoa oikea kotini löytyy omasta itsestä, omasta kehostani.

Merkitykselliset kohtaamiset riisuvat kerroksia & avaavat uusia portteja

Uskon että vaikea ihmis-suhde valmisteli ja voimisti minua elämäntarkoitustani varten. En halua siis katua suhdetta, vaan olen kiitollinen sen kautta saamistani taidoista ja itsestäni löytämistäni uusista kerroksista, jotka eivät ehkä koskaan olisi nousseet esille jollen olisi kokenut sitä, mitä elämä on eteeni tuonut.

Ihmiset elämässämme ovat tienviittoja. Mikään ihmis–suhde ei ole ikuinen – ei edes se ihanin, kiehtovin tai intohimoisin. Emme voi ennustaa, kuinka kauan mikäkin ihmis–suhde kestää mutta varmaa on se että syvät kohtaamiset ovat arvokkaita.

Merkitykselliset kohtaamiset elämässämme riisuvat meistä kerroksia, avaavat meille uusia maailmoja ja opettavat meille asioita. Kertovat, minkä täytyy lähteä, minkä jäädä.

Kaikki on johdatusta.

(Kuva viime kesän omien rajojen & tasapainon joogaretriitiltäni Frantsilan Hyvän Olon Keskuksesta)

Vaikka yrittäjyys ei ole helpoin tie, ja siihen liittyy omat haasteensa, se tuo saman aikaan kuitenkin vapauden luoda sielustani, sydämeni kanssa resonoivia asioita eikä kukaan muu ole päättämässä tai muokkaamassa sitä mitä teen. Sitä rakastan ja tarvitsen.

Minulle äärimmäisen tärkeää on tila ja vapaus luoda sekä ikuinen laajentuminen; mahdollisuus opiskella jatkuvasti uutta.

Oivalluksia yrittäjyyteen liittyen

 • Käytä kalenteria. Kätevä tapa jäsentää ajatuksia ja työtehtäviä. Helpottaa ihan hurjasti eloa.
 • Priorisoi. Kaikkea ei voi tehdä samaan aikaan; kysy itseltäsi mikä on tärkeintä juuri nyt? Muista myös, että vaikka ympärilläsi olisi miljoona ihanaa ja inspiroivaa projektia, kaikkeen ei ole mahdollista lähteä mukaan. Mikä resonoi sydämessäsi eniten?
 • Muista että sinun ei tarvitse osata kaikkea; tee yhteistyötä muiden kanssa. Jokaisella on oma erityisosaamisensa. Tiimityön voima!
 • Kunnioita omaa työtäsi ja energiaasi. Olet luultavasti opiskellut koulutuksia jotka ovat usein kalliita ja vievät aikaa; opettele hinnoittelemaan työsi, energiasi ja aikasi oikein. Kenenkään ei tarvitse tehdä ilmaiseksi töitä (tosin tämä on jo koettu & tehty joogaopettajuuden alkutaipaleella ja uskon että moni joogaopettaja allekirjoittaa tämän)
 •  On tärkeä muistaa että tasapaino on harjoitus. Olen itse spontaani ja helposti syttyvä ideaihminen, ja jos innostun jostain asiasta (tapahtuu usein!), en oikein osaa tehdä sitä puoliteholla. Tämän takia minun täytyykin jatkuvasti muistuttaa itseäni myös rauhoittumisesta & maadoittumisesta.
 • Taika tarvitsee aikaa:  levon ja puhelin/näyttö/somesta vapaan ajan merkitys.
 • Joustavuudessa ja sopeutumiskyvyssä on voimaa – sen sijaan, että kylpisit negatiivisuudessa ja kuuntelisit egosta kumpuavia pelkoja tai toimisit itseä rajoittavien uskomusten ja ideoiden mukaan (usein pelko & itseä rajoittavat uskomukset sitä paitsi saavat meidät myös jättämään toimimatta – lamaantumaan), toimi RAKKAUDESTA, TOIVOSTA ja KIITOLLISUUDESTA käsin; näe asiat positiivisen kautta. Se mihin kiinnitämme huomiomme, voimistuu.
 • Hyväksy se, että yrittäjyys ei ole kaikille oikea vaihtoehto eikä sen tarvitse ollakaan. Uskon, että oikeasti yrittäjäksi sopii sellainen, joka on sinut ikuisen epävarmuuden kanssa ja samaan aikaan ahkera ja määrätietoinen (olet itse itsesi pomo – kukaan muu ei hoputa sinua töihin). Myös resilienssistä, uteliaisuudesta, avoimuudesta, halusta oppia jatkuvasti uutta, luovuudesta ja innovatiivisuudestaon hyötyä yrittäjyydessä.

Sharing is Caring

Oon myös saanut tehdä töitä ihan mielettömien ihmisten, säätiöiden, yritysten yms. kanssa viime vuosien aikana joista muutamia ovat:

 • yhteistyö rakkaan ystävän &  työkaverin Johanna von Hertzenin  kanssa – luovan kirjoittamisen, meditaation & joogan workshopit ja paljon kiitosta saaneet joogaretriitit
 • Fuck Cancer Yoga –kurssi ja onlinejoogapaketit syöpänuorien säätiölle Sylva Ry:lle
 • yhteistyö suomalaisen ekologisen brändin Morico Labelin kanssa
 • hyväntekeväisyysjooga yhteistyössä Naisten Pankin kanssa
 • sisällönluominen luonnonkosmetiikkabrändi Biodellyn Delly Magazinelle (voit lukea feminiinienergiaa käsittelevän vierasblogini täällä)
 • yin jooga Helsingin yliopiston opiskelijoille Unisportilla (kaikki tarvitsevat mielestäni pysähtymistä opettavaa yin joogaa ja oman hengityksen äärelle rauhoittumista)
 • + yritysjoogat eri alojen yrityksille – on palkitsevaa tuoda pysähtymisen, levon & palautumisen hetkiä ja matalankynnyksen osallistumista joogaan yritysjoogan muodossa.

<3 Anna-Mari

@annamariyogax

tyo-ja-raha hyva-olo tyo mieli
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *