Eteeriset öljyt ja arjen hyvinvointi –Osa 1

Eteeriset öljyt eli aromaattiset öljyt, joita on käytetty muuten jo vuosituhansia perinneääkinnässä eri tavoin, ovat mun suuri rakkaus ja olen käyttänyt niitä jo vuosikymmenen ajan ihonhoitoni tukena.

Joogaharjoitukseeni ne tulivat mukaan myös useita vuosia sitten, kun kävin aromajoogan kurssin.

Aromaöljyt ovat avanneet joogaharjoituksen ikäänkuin uudelle tasolle, ja oon saanut apua tuoksuista esim. ahdistukseen ja rentoutumiseen.

Opin koulutuksessa myös tekemään itse eteerisiä tuoksusekoitteita ja nyt eteeristen öljyseosten luominen on omassa arjessani ihana meditatiivinen harrastus, joka tukee paitsi omaa myös läheisteni hyvinvointia, sillä teen usein eteerisiä tuoksuja myös lahjaksi läheisilleni tai retriittieni kehollisten harjoitusten ja meditaatiohetkien tueksi.

Omien eteeristen tuoksusekoitteiden luominen on myös aivan ihana tapa käyttää mielikuvitusta ja luovuutta.

Eteeriset öljyt & luonnonmukainen hyvinvointi

Mitä eteeriset öljyt oikein ovat?

Eteeriset öljyt ovat täysin luonnonmukaisia. Eteerisiä öljyjä voi olla kasvin lehdissä, kukissa, varsissa tai juurissa. Eteeriset öljyt sisältävät tietylle kasville tyypillisen tuoksun.

Tuoreet aromaattiset kasvit sisältävät 1-2% painostaan haihtuvia yhdisteitä, eteerisiä öljyjä, jotka yleensä myös tuoksuvat. Jokainen öljy koostuu yksilöllisestä ainesosien kombosta, joka on vuorovaikutuksessa kehon kemiaan. Ainesosat taas vaikuttavat jokaiseen yksilöllisesti.

Eteeriset öljyt eivät oikeastaan ole öljyjä, vaikka niitä kutsutaan eteerisiksi öljyiksi.

Eteeriset öljyt ovat sen sijaan tislauksen tai kylmäpuristuksen tuotoksena syntyviä aromaterapeuttisia, tiiviitä yhdisteitä, jotka tulee laimentaa aina ennen käyttöä pohjaöljyyn.

Kun eteerisiä öljyjä hengitetaan, ne stimuloivat nenän hajureseptoreita. Nämä kemialliset viestit lähetetään hermojen kautta aivoihin. Tämä puolestaan vaikuttaa mielialaamme ja tunteisiimme, ja sillä voi olla fyysisiä vaikutuksia kehoomme, sanoo National Institutes of Health (NIH).

Eteeriset öljyt & lääketiede

Lääketieteellinen, eteerisiin öljyihin perustuva aromaterapia on erityisen suosittua Euroopassa, ja monet lääkärit käyttävät eteerisiä öljyjä terapeuttisesti lääkehoidon täydentämiseksi.

Itävallan aromaterapia- ja aromaterapiayhdistyksen varapuheenjohtaja Dr. Wolfgang Steflitschin mukaan lääketieteelliseen aromaterapiaan käytetään Euroopassa noin 100 erilaista eteeristä öljyä.

Laventelista, ”eteeristen öljyjen äidistä”, on tehty useita lääketieteellisiä tutkimuksia. Laventeliöljyn vaikutusta vaihdevuosien oireisiin on esimerkiksi tutkittu Iranissa. Tutkimuksessa laventeliöljyä hengittäneiden naisten fyysiset ja psykologiset oireet lieventyivät merkittävästi. He saivat helpotusta muun muassa kuumiin aaltoihin ja yöhikoiluun, seksuaalisuuteensa sekä psykososiaaliseen jaksamiseensa. Ero tutkimus- ja plaseboryhmän välillä oli tilastollisesti merkittävä. (1)

Japanilaisessa vanhainkodissa 90 iäkästä asukasta osallistui tutkimukseen, joka kartoitti aromahieronnan vaikutusta polven nivelrikon aiheuttamiin kipuihin sekä asukkaiden elämänlaatuun. Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään. Sekä hieronnalla että aromahieronnalla oli kipua lieventävä, nivelten liikkuvuutta parantava sekä näin ollen elämänlaatua lisäävä vaikutus verrattuna hierontaa saamattomaan kontrolliryhmään. Aromahieronta vaikutti kuitenkin paremmin kuin pelkkä hieronta, ja sen vaikutukset kestivät pidempään hoitojakson loputtua. (2)

Eteeristen öljyseosten luominen

Sekoita muutama pisara puhdasta ja aitoa eteeristä öljyä 1tl pohjaöljyä, esim. jojobaöljy (suosikkini).

Muita hyviä pohjaöljyjä ovat mm. Kookos–, oliivi–, argan–, manteli– & viinirypäleensiemenöljy (huomaa, että osa mainitsemistani pohjaöljyistä tuoksuu jo itsessään; käytä vain sellaista, jonka ominaistuoksusta pidät).

Öljy saattaa tuoksun verenkiertoon ja koet öljyn kehomieltä hoitavat vaikutukset noin 20min kuluttua sen laitosta; osa tuoksuista rauhoittaa, osa energisoi, osa aktivoi aineenvaihduntaa ja osa esimerkiksi vaikuttaa hormonitoimintaan, jne.

Aidot eteeriset öljyt ovat aina 100% luonnonmukaisia; tarkista siis, että käytät aina laadukkaita tuotteita! Vahva suositus ruotsalaisen Healthwellin aromaattisille öljyille joita itse käytän. Toinen laadukas,mitä myös itse käytän on kotimainen Frantsila.

Muista tarkistaa oletko allerginen eteerisille öljyille tai pohjaöljyille. Puuttuvan tutkimuksen takia eteerisiä öljyjä ei suositella raskaana olevalle. Ei kannata käyttää myöskään pienillä lapsilla ja hieman vanhemmillakin lapsilla hyvin laimennettuina (tarkista, mitkä eteeriset öljyt sopivat lapsille). Myös eläimet voivat olla herkkiä eteerisille öljyille.

Omia lempi aromaöljyjäni & vinkkejä öljyjen arkikäyttöön

PURE Boswellia frankinsenssi

miedosti antiseptinen, supistava ja tulehdusta ehkäisevä. Käytetään ihonhoidossa kuivalle, herkälle, kypsälle ja rasvaiselle iholle. Sekoita muutama tippa kasvoöljyyn ja saat anti-age voiteen (auttaa ihosoluja uusiutumaan) tai ensiapuna finneihin/akneen. Healthwellin PUREn öljy valmistetaan höyrytislaamalla boswellia-kasvisuvun puun pihkasta.

 Laventeli

Eteeristen öljyjen äidiksi kutsuttu laventeli rentouttaa ja hoivaa uupunutta. Vinkki unettomuuteen: laita muutama pisara laventeliöljyä jojobaöljyn sekaan ja hiero rintakehälle/jalkapohjiin ennen nukkumaanmenoa. Voit myös valmistaa luonnollisen hyttysöljyn laventeliöljystä tai ripauttaa muutaman pisaran huuhteluaineen sekaan.

 Rosmariini

Monikäyttöinen rosmariini sopii paitsi meditaatiohetkiin koska se edesauttaa keskittymistä, myös hiuksille ja päänahalle. Rosmariiniöljy stimuloi hiuspohjaa, edistää pintaverenkiertoa ja voi auttaa ehkäisemään hiustenlähtöä. Lisäksi se voi lievittää hilsettä ja päänahan ärsytystä antimikrobisten ominaisuuksiensa vuoksi. Vinkki! Laita muutama pisara rosmariinia 1tl pohjaöljyä (esim. jojoba) hiero päänahkaan & hiuksiin, anna vaikuttaa 30min. Huom.runsaasti käytettynä voi nostaa verenpainetta. 

<3 Anna-Mari

annamariyoga.com

@annamariyoga

Teksti on tehty kaupallisessa yhteistyössä Healthwell.fi kanssa. Lähteet: 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30712745/, 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31144450/

Tulossa

la 2.9 Täydenkuun Rituaali, Saga Yoga Helsinki

su 10.9 Protect your peace -miniretriitti Porvoossa klo 16.00-20.00

10-12.11 Sisäinen Viisas –femiinienergian ja myyttien yinjooga retriitti Karjalohjalla

hyvinvointi terveys hyva-olo iho
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *