Joogaretriittipäiväkirjat Sri Lankalla – osa 1

Oletko miettinyt joogatunnille tai -retriitille osallistumista, mutta mieli on jarruttanut ja sanonut, että et ole tarpeeksi notkea, tarpeeksi kokenut tai tarpeeksi sitä ja tarpeeksi tätä? Retriittipäiväkirjat -sarjassa pääset lukemaan kokemuksia järjestämältäni joogaretriitiltä Sri Lankalla. Useat kirjoittajista ovat aloittelijoita joogan polulla joten ehkä heidän tarinansa rohkaisevat sinua kokeilemaan joogaa – tai jopa osallistumaan joogaretriitille…

f559d174-2bb7-48ac-9d67-c20925f7ff04_1.jpg

Arki oli alkanut tuntua kiireisemmältä kuin koskaan, ja minulla oli tunne että kello ja elämä vie minut enkä pysty pysäyttämään vierivää kiveä. Päätin irroittautua arjesta ja lähteä yksin matkalle, vain minä ja minun ajatukset, tällä kertaa perhe ei pääsisi mukaan.

Löysin sattumalta joogaretriitin Sri Lankalle juuri sopivaan ajankohtaan. ”Mutta enhän minä ole koskaan harrastanut joogaa,” mietin itsekseni. Toki olin kokeillut jonkinlaista joogaa salilla ja työpaikalla, mutta käsitykseni joogasta oli, että se on notkeiden ihmisten puuhaa enkä minä todellakaan ole notkea. Kävin osteopaatilla säännöllisesti ristiselkävaivojen takia enkä päässyt kunnolla edes kyykkyyn lantion seudun jumien takia. Enhän minä voi joogata… Onneksi laitoin retriitin ohjaajalle viestiä tilanteestani, koska matka Sri Lankalle oli herättänyt mielenkiintoni ja rauhallinen jooga tähtitaivaan alla kuulosti sopivalta elämäntilanteeseeni. Hän vakuutti minulle, että retriitti sopii myös aloittelijalle. Niinpä päätin kokeilla.

Voi että olen onnellinen että uskalsin lähteä vaikka en tiennyt joogasta mitään. Täytyy myöntää, että minä luulin että jooga on sarja erilaisia outoja asentoja jossa on tarkoitus tuntua epämukavalta. Mutta tämä retriitti todisti sen kuvan olevan täysin päinvastainen.

83011c51-004b-4dcb-b7c6-04ea9384e540_1.jpg

Opin, että joogassa on kyse oman kehon kuulemisesta ja näkemisestä. Asentoja ei suoriteta, vaan niihin rauhoitutaan ja hengityksen avulla niihin syvennytään. Juuri tämä suorittaminen on asia, josta haluan luopua myös omassa arjessa.

Ei tullut mieleen, että asioita joita käydään läpi joogatunnilla on kuin suoraan parhaimmasta self development-oppaasta ja niitä voi suoraan siirtää arkeen. Joogassa on kyse niin paljon muusta kuin epämukavista asennoista. Koska joo, edelleen on asentoja jotka ovat epämukavia, mutta hengityksen avulla niistä voi tehdä vähän mukavampia – taito mikä on arjessakin hyvin käytännöllinen!

Anna-Marin ohjaus ja retriitin ilmapiiri oli hyvin lempeää, hyväksyvää ja avointa. Olimme joukko erilaisia ihmisiä joita kaikkia kuitenkin yhdisti kiinnostus omaan henkiseen hyvinvointiin, olimme lomalla yhdessä mutta jokaisen omilla ehdoilla.

47272851_1175339032628792_3768167214725726208_n.jpg

Olen jo pitkään pitänyt aamun aloitusta päivän tärkeimpänä ajankohtana; jos aamu alkaa hyvin, päivä menee paremmin. Voit ehkä samaistua siihen, että jos aamu alkaa huonosti niin se tunne taatusti jatkuu pitkälle päivään. Siksi oli niin ihanaa aloittaa aamu rauhallisella joogalla, meditaatiolla ja hengitysharjoituksilla, jossa pääsi tietoisesti jättämään suorituksen tunteen pois. Se antoi hyvän ja rauhallisen pohjan päivälle, tuntui että olin taas päässyt elämääni kiinni. Enää se ei juossut minua karkuun.

Teimme myös intuitiivista kirjoittamista aamuisin ja välillä myös iltaisin. Olen aiemmin tehnyt brain dumpeja eli kirjoittanut alas vain kaiken mitä mieleen putkahtaa sen enempää miettimättä mitä sieltä tulee. Retriitin intuitiivinen kirjoittaminen meni niin, että saimme Anna-Marilta sanoja tai lauseita mitä piti jatkaa.

Alussa mieleni yritti astua väliin ja ajatuksia kuten ”ethän sinä nyt noin voi kirjoittaa, ja kuka muka käyttää tuollaisia sanoja?!” putkahti esille. Kun päätin jättää ajatukset omaan arvoonsa, ja vain kirjoitin kaiken mitä tuli mieleen, sieltä tuli muutama helmi oivallus mitä en välttämättä olisi muuten ”uskaltanut” ajatella tai päästää eteeni.

47292455_363634824392921_4297581934650851328_n.jpg

Olen tienristeyksessä elämässäni ja urassani, ja koen että nämä kirjoitusharjoitukset auttoivat selkeyttämään sitä, mitä pohjimmiltani haluan tehdä. Tai edes sen, että minulla on oikeus kuunnella omia toiveitani.

c89384b2-ea90-4aab-bb1d-2d413972ec2d.jpeg

Ensimmäisenä aamuna yritin suoriutua flow joogasta. En päässyt kunnolla asentoihin enkä ymmärtänyt milloin piti hengittää ulos ja milloin sisään. Mutta jo toisena aamuna jokin klikkasi, kun käänsin katseen sisäänpäin ja kuuntelin omaa kehoa. Suljin silmät etten voi vertailla itseäni muihin. Keskityin hengitykseen ja kappas; kobrasta tuli hengittävä hyvän olon liike selälle, eikä selkälihasten suoritusharjoitus. Annoin hengityksen kuljettaa liikkeitä. Tämä oli varmaan isoin fyysinen oivallus joogasta, ja sen jälkeen innostuin siitä toden teolla!

Olen siis kokeillut aiemmin flow-joogaa mutta se on tosiaan ollut sitä suorittamista ja epämukavissa asennoissa olemista, siksi jopa epäröin tämän aamuflown kanssa, mutta Anna-Marin ohjauksessa oli helppo päästää irti ja kuunnella kehoa. Käsitykseni varsinkin flow-joogasta muuttui täysin.

abf9caf9-1856-4515-9092-1b803509bd2f.jpg

Illan yin-jooga oli aivan parasta! Rakastuin täysin siihen jooga-muotoon. Kuvittele mielessäsi kattoterassin lattialaatat käsiesi alla, hohkavan lämpiminä vielä päivän auringonpaisteen jäljiltä. Ympärilläsi kuuluu lintujen ääniä ja palmujen rauhallinen rapina, lämpimässä ilmassa leijailee hento kanelin tuoksu. Yläpuolellasi avautuu öinen tähtitaivas täynnä tuikkivia jalokiviä. Hengität kiitollisena syvään sisään ja suljet silmiäsi hitaasti, kääntäen katseen sisäänpäin… Tapahtumarikkaan päivän päätteeksi oli ihana rauhoittua tähän hetkeen, olla läsnä itselleen ja antaa päivän tapahtumien käpertyä rauhassa omiin koloihin mielen ja muistin takaosaan jossa niiden on hyvä olla, eivätkä jää pyörimään mieleen kun menee nukkumaan. Koin paljon harmejakin loman aikana, kuten aurinkolasien ja rakkaiden korvakorujen hukkaamisen mereen, mutta yin joogan ja läsnäolevan meditaation avulla koen, että pystyin käsittelemään tunteita eivätkä ne jääneet vellomaan ja harmittamaan.

47347580_1085755598261241_8412929360415162368_n.jpg

Aion jatkaa joogaamista koska se tuntuu niin hyvältä kehossa ja siitä tulee myös rauhallinen mieli. Aion myös joogata poikieni kanssa, koska haluan että hekin saavat kokeilla näitä työkaluja rauhoittumiseen ja keskittymiseen, taitoja joista on varmasti hyötyä elämän polulla. Palaan varmasti Annan joogaretriitille vielä monta kertaa! Näin myös osteopaattini suositteli kun kävin hänen luonaan heti palauduttuani matkalta. Selkäni oli jo niin paljon paremmassa kunnossa viikon rauhallisen kehoa kuuntelevan joogan jälkeen, että joudun menemään sinne uudestaan vasta puolen vuoden päästä huoltoon. Ja se kyllä tuntuu myös! Rullailut tennispalloilla tekivät myös terää, eli kyseessä oli todella monipuolinen retriitti. Kaiken kaikkiaan tämä joogaretriitti oli tosi valaiseva kokemus jota suosittelen lämpimästi muillekin aloittelijoille! Jokainen on joskus ollut aloittelija, myös ne notkeat tyypit joita näkee instagramissa.” (- Amy Albrecht)

Kuvat on otettu The Sea of You -joogaretriitiltä Sri Lankalla marraskuussa 2018. Ilmoittautuminen tammikuun retriitille voimassa 16.12.2018 saakka. Löydät lisätietoa ja seuraavat joogalomat Sri Lankalla täältä. Käy myös seuraamassa Wanderlandyoga -facebooksivua.

 

 

hyvinvointi mieli liikunta matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *