Kolme vinkkiä yrittäjälle tai yrittäjäksi haluavalle

Myöhäistä yrittäjän päivää!

Tämä yrittäjä oli hakemassa eilen villamattoa Porvoon joogatalolle, kirpenevien syysiltojen lohduksi ja siksi viiveellä omia ajatuksiani yrittäjyydestä.

Jaan myös tekstin lopussa kolme vinkkiä yrittäjille tai yrittäjyydestä haaveileville.

Nämä ovat asioita, jotka vuodet yrittäjänä ovat minulle opettaneet – toivottavasti niistä on hyötyä jollekin toiselle yrittäjähenkiselle!

Minulle yrittäjyys on elämäntapa. Olen äärimmäisen kiitollinen että saan tehdä työkseni kirjaimellisesti asioita jotka ovat pitäneet mut hengissä vaikeina aikoina – enkä pelkästään yksin, vaikka olenkin yksinyrittäjä, vaan oon löytänyt aivan IHANIA ja kannustavia, samat arvot omaavia yhteistyökumppaneita, kuten Morico Labelin naiset.

Mitä yrittäjyys on minulle?

Yrittäjyys on keino ilmaista itseäni ja luoda merkityksiä. Lisätä kauneutta, toivoa ja hyvinvointia ympärilleni. 

Yrittäjyys on minulle polku tutkia jo olemassa olevaa ja luoda uutta.

Yrittäjyys on suuri opettajani liittyen vastuuseen mutta toisaalta omien rajojen ylläpitämiseen ja itsestä huolen pitämiseen. Miten voisin antaa muille, jos en pitäisi itsestäni huolta?

Tieni yrittäjäksi

Olen toiminut yrittäjänä noin 7 vuotta, hyppäsin yliopisto–opintojen ääreltä suoraan syvään päähän ja tuntemattomaan; oon valtiotieteilijä/humanisti taustaltani eikä mulla ole minkäänlaista taustaa liiketaloudesta, ja tässähän asiassa olen saanut hakata päätä seinään useammin kuin kerran jotta ymmärtäisin yelit,myelit, sun muut.

Tietämykseni yrittäjyydestä perustuu kokemukseeni lapsuudessa; diplomi–insinööri (käytännöllinen neitsyt) isä on aina toiminut menestyksekkäänä yrittäjänä ja hän on yksi esikuvistani ja varmasti innoittajani tälle polulle. 

Häneltä oon varmasti perinyt periksiantamattomuuden & sisun (ominaisuudet, joita varmasti jokainen yrittäjä tarvitsee) vaikkakin monissa asioissa ollaan kuin yö ja taivas.

Oon usein varsinkin kouluvuosina kuullut, että mun piirteistä heittäytyminen, impulsiivisuus ja siihen liittyvä riskinottokyky ovat ”huonoja piirteitä”. Työssäni yrittäjänä ne ovat olleet juuri tärkeitä asioita, jotka ovat kantaneet mut vaikean yli.

Ja haasteitahan yrittäjyyteen liittyy paljon. Joku voi ajatella, että mun työ on joogaa ja hengittelyä eksoottisissa kohteissa ja varpaiden huljuttelua lämpimässä meressä, mutta yksinyrittäjänä työhöni liittyy paljon myös hallinnollisia asioita ja ”näkymätöntä” työtä. Sekä tietenkin jatkuva taloudellinen epävarmuus.

Parhaat asiat yrittäjyydessä…

  • merkitykselliset KOHTAAMISET ja teiltä saatu palaute auttaa jaksamaan vaikeina aikoina.
  • VAPAUS. Oon aina tarvinut tilaa ja vapautta, ja mun uteliaisuus etsii jatkuvasti uusia ja innovatiivisia tapoja tehdä asioita.
  • AIKA–AVARUUS. Mun työssäni ei ole ”työaikoja” (sekä riski että mahdollisuus). Usein saan tehdä asiat omalla tyylilläni ja silloin, kun inspiraatio kutsuu. Se sopii rytmilleni paremmin kuin tarkat työajat.
  • MUUTOSHENKISYYS. Muutun jatkuvasti, ja niin muuttuu työnikin. Yrittäjyys tuo mahdolliseksi tarttua ja toteuttaa hullujakin visioitani vailla tarvetta kysyä lupaa muilta. Menköön syteen tai saveen. 😀

Yhteiskunnallisia yrittäjyyteen liittyviä asioita, joihin kaipaisin kehitystä

  • mielenterveys– & terapiapalvelut myös yksinyrittäjien terveysvakuutuksiin (kerro jos tällainen löytyy jo?)
  • toimet, jotka edesauttaisivat pienyrittäjiä suurten ketjujen puristuksissa esim. mahdollisuus palkata työntekijä helpommaksi.
  • muutokset YIEL maksuihin yrittäjille suotuisammiksi

3 vinkkiä yrittäjälle tai yrittäjyydestä haaveilevalle

  1. uskalla ROHKEASTI olla just SÄ. Luota sun tyyliin. Selvitä sulle tärkeät arvot joita haluat sun yrityksen ilmentävän ja anna niiden näkyä. Tee asioita jotka resonoi sun sydämessä ja jotka tuntuu aidosti tärkeältä. Siitä syntyy autenttisesti sun näköinen brändi. Tää on rehellisesti mun mielipide, vaikka oon usein kuullut sanottavan jotain tähän tyyliin ”tunne unelma–asiakkaasi ja tee tuote häntä varten”.
  2.  pidä huoli omista rajoistasi. Lepää tarpeeksi!
  3.  tiedosta, että yrittäjyyden vapaus tuo mukanaan suuren vastuun. Yrittäjyys ei sovi kaikille/kaikkiin elämäntilanteisiin.

<3 Anna-Mari

annamariyoga.com

@annamariyoga

@annamariyogaofficial

Ilmainen meditaatioalbumini Puutarhassa Spotifyssa

tyo-ja-raha tyo oma-elama hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *