Mitä autenttinen elämä on?

Mitä sinulle merkitsee sana autenttisuus? 

Minkälaisia ajatuksia, mielikuvia ja tunteita se herättää sinun kehossasi? Sulje silmäsi ja kuulostele hetki.

Keräsin somessa hetki sitten ennakkoluuloja liittyen joogaretriitteihin (siis heiltä, jotka eivät olleet käyneet joogaretriiteillä).

Vastauksista nousi esiin sellainen, joka liittyi autenttisuuden käsitteeseen (eli siihen, mistä joogassa on minusta ennen kaikkea kyse).  Eräs vastasi ettei ole osallistunut joogaretriittiin sen takia että hänellä on ennakkoluulo, jonka mukaan joogaretriitillä tulisi olla  iloinen ja täynnä positiivisuutta.

En yhtään ihmettele tällaista ennakkoluuloa, koska monesti  joogasta annetaan somessa kuva ilon ja valon kautta.

Autenttisuus on rohkeutta

Mitä autenttisuus sitten on?

Autenttisuus on mielestäni rohkeutta olla itselle rehellinen. Sitä, että hyväksyy sekä mukavat että vaikeat tunteet.

Se on oman sydämen ja sieltä kumpuavien arvojen  kuuntelemista.

Autenttinen elämä on  omien arvojen mukaista eloa – tiesitkö että tutkimustenkin mukaan omien arvojen kanssa linjassa eläminen lisää merkityksellisyyttä & onnellisuuden kokemusta elämässä?

Autenttisuus on rosoisuutta. Sen oivaltamista, että täydellisyys on vain illuusio.

Jooga – polku itsen luo

Mielestäni jooga on polku oman aidon ja autenttisen itsen luo. Haluan retriiteilläni kannatella tilaa jokaiselle kohdata oma todenmukainen, autenttinen, itse. Eikä se ole pelkkää valoa.

Sanonkin itseäni usein joogatunneillani huumorilla ”pimeän puolen” joogaopettajaksi – koska mua kiinnostaa valon ja positive vibesien sijaan syvyys, koska sieltä löytyy rehellisyys ja autenttisuus.

Olen usein joogaretriiteilläni kuullut, että mukaan on saavuttu ajatuksella että kaikki on hyvin (=positiivista) omassa elämässä, mutta usean päivän kestäneen retriitin aikana syvyyksistä on kummunnutkin esiin todellisia tunteita, jotka eivät olekaan välttämättä pelkästään ihanuutta ja valoa.

Usein omista syvyyksistä aaltoilevia tunteita voi hämmästyä – mieli on ovela ja kykenevä  salaamaan asioita suorittamisen ja kiireen  taakse.

Kuitenkin, myös haastavilla ja painavilla tunteilla on tärkeää kerrottavaa. Avautuminen niille  on portti vahvempaan yhteyteen itsen kanssa.

Onni ei ole ilo

Autenttiseen elämään liittyy tärkeä oivallus onnesta; onnellisuus ei ole synonyymi ilon tunteelle (kuten voi helposti sekoittua). Kenenkään elämä tuskin on pelkkää iloa.

Jos somefeedisi todistaa muuta ja vääristää kuvaa todellisesta autenttisesta elämästä, suosittelen tarkistamaan millaisia tilejä seuraat.

Autenttiseen, aitoon, elämään kuuluvat kaikki elämän sävyt, valo ja pimeä.

Onnellisuus on syvää yhteyttä itseen ja sitä kautta muihin.

Onni on merkityksellisyyttä.

Henkisen kasvun polku on kuoppaista

Joogassa ja henkisessä kasvussa on mielestäni kyse koko omaan kapasiteettiin kasvamisesta. Laajenemisesta.

Henkinen kasvu tapahtuu epämukavassa.

Autenttisuus on ei paitsi mukavan vaan myös epämukavan hyväksymistä osaksi elämää.

Jos karsii elämästä vaikean, kuten surun ja vihan tunteet, sekä muut ikävät ja kurjat asiat, sulkee ja turruttaa samalla osan sydämestä (ja sen voimasta).

Silloin  ei voi kasvaa omaan koko kapasiteettiin.

Menetys voi olla sysäys omalle polulle

Joskus – kuten omassa elämässäni vuosia sitten kävi – rehellisyyden ja autenttisuuden äärelle pääsee vasta kun elämässä tapahtuu suuri ”maanjäristys” (esim. menetys, konflikti tai vastoinkäyminen). Silloin koko arvomaailma voi kokea mullistuksen ja itselle tärkeät asiat saattavat kääntyä jopa päälaelleen.

Tai havahtuu siihen, ettei oikeastaan elä sydämessä resonoivien arvojen mukaan vaan heijastaa ympäröivän kulttuurin/elinympäristöstön arvoja, eli elää itselle epätosien arvojen mukaisesti.

En toivo vastoinkäymisiä kenellekään, mutta usein (ainakin katsoessani omaa elämääni taaksepäin)  tuntuu että ne ovat opettajia valeasussa; jos ravistelua ei tapahdu, elämä voi jatkua samoissa, sielua kuihduttavissa uomissaa loppuun asti – egohan tunnetusti pelkää muutosta.

Autenttisuudessa on siis kyse myös pirunmoisesta rohkeudesta.

Kuva: Matti Keski-Kohtamäki (Sri Lankan joogaretriitiltäni)

ja lopuksi,  kirjoitettuani tämän tekstin. Mietin, miten tieteen termipankki ja wikipedia kuvailevat sanan autenttisuus?

Tieteen termipankissa:
Määritelmä: jokin asia riisuttuna epäaidoista aineksista
Selite: Autenttisuus on nähty nykyisessä filosofiassa vieraantuneisuuden vastakohtana. Autenttinen on asia, joka on on riisuttu epäaidoista aineksista. Käsite on merkittävä eksistenssifilosofiassa ja erityisesti eksistentialismissa.

Wikipediassa: ”Autenttisuus on eksistentialistisen filosofian käsite ja sitä käytetään myös taidefilosofiassa ja psykologiassa. Eksistentialismissa tietoisen minän nähdään oppivan hyväksymään oma olemassaolonsa keskellä ympäröivää todellisuutta sekä kohtaamaan ulkoisia voimia, paineita ja vaikutteita, jotka ovat hyvin erilaisia kuin minä itse, ja edustavat sen kannalta katsottuna ”toista”. Autenttisuus on se aste missä määrin ihminen on aito suhteessa omaan todelliseen persoonallisuuteensa tai luonteeseensa näistä paineista huolimatta.”

Jatkan tästä mielenkiintoisesta ja isosta aiheesta vielä seuraavassa blogissa luovuuden näkökulmasta…

Ihanaa alkavaa viikkoa!

<3 Anna-Mari

Autenttisuuden ja luovan kirjoittamisen jooga– ja meditaatioretriitti yhdessä minun & laulaja–lauluntekijä Johanna von Hertzenin kanssa Pyhtään Stockforssissa 20-22.5.2022. Lue lisää täällä. Tilaa ilmainen itsemyötätuntoa tukeva 7 days of loving kindness meditaatiomatka emailitse: annamari.pentikainen@gmail.com

suhteet mieli hyva-olo syvallista
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *