Mitä embodied transformation tarkoittaa?

Tiistaina 8.11 vietetään Täydenkuun aattoa ja kuunpimennystä. Halusin kirjoittaa täydenkuun tiimoilta tänään transformaatiosta erityisesti kehollisesta näkökulmasta, sekä jakaa  omaan elämänkokemukseeni perustuvia ajatuksia aiheesta.

Täysikuu – ja erityisesti tässä kuussa tapahtuva kuunpimennys täydenkuun aikaan– muistuttaa meitä kauniilla tavalla transformaatiosta ja siitä, että hyväksymällä kaikki puolet meissä, myös ristiriitaiset tai muuten vaikeat puolet eli valot ja varjot, voimme astua koko voimaamme ja täyteen potentiaaliimme.

Transformaatiossa onkin ennen kaikkea kyse omaan koko voimaan kasvamisesta.

Marraskuun täydenkuun aikaan aurinko on Skorpionissa, johon liitetään transformaatio, mystisyys, seksuaalisuus ja syklisyys. Skorpparia  kutsutaan eläinradan alkemistiksi.

Skorpioni yhdistetään vesi elementtiin, joka muistuttaa elämän ikuisesta muutoksesta ja siitä, ettei mikään ole ikuista –paitsi itse muutos.

Transformaatio

Sulje silmäsi hetkeksi. Ole läsnä kehoasi kuunnellen. Minkälaisia tunteita ja mielikuvia sana ”transformaatio” herättää sinussa tänään?

Transformaatio tarkoittaa lyhyesti sisäistä, tietoisuudessa tapahtuvaa muutosta, joka saattaa meidät yhteyteen koko kapasiteettimme kanssa. Se vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kokemukseemme elämästä & olemisesta (esim. työhön & ihmis-suhteisiin).

Transformaatiota symboloi muiden muassa käärme, ja siihen liittyykin ajatus vanhan nahan luomisesta ja uudeksi syntymisestä (koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa alusta).

Koska sisäinen maailmamme heijastuu ulos päin, transformaatio voi saada meidät jättämään taakse tiettyjä, aikansa eläneitä ihmissuhteita ja aloittamaan uusia. Se voi myös saada meidät vaihtamaan työpaikkaa tai hyppäämään tuntemattomaan.

Transformaatio on siis lopulta positiivinen muutos, jonka usein aikaan saa tukalat ja vaikeatkin asiat (elämässähän kun aina asiat asiat eivät ole sitä miltä aluksi näyttävät (-:).

Minulle transformaatio tarkoittaa elämän syklisyyden hyväksymistä, pelkojen kohtaamista, irti päästämistä, rohkeutta ja heittäytymistä elämän muuttuvaan virtaan. Se tarkoittaa myös luopumista valtavirran odotuksista ja ihanteista, ja oman sielun totuuteni seuraamista, periksiantamatta.

Transformaatio ei ole jotain, mikä vain tapahtuu meille ja lopputuloksena on täydellinen elämä/valaistuminen, miten itse kukin sitä haluaa kutsua. Ehei, omakohtaisesti olen kokenut, että transformaatio kysyy meiltä sotilasjumalatar Durgan ominaisuuksia; sisua, peräänantamattomuutta  ja rohkeutta.

Embodied transformation

Transformaatio on aina kehollista, sillä kehossa asuu syvin intuitiivinen totuus.

Opiskelen tällä hetkellä kansainvälisessä integrative somatic trauma therapy –koulutusohjelmassa, ja somaattisen eli kehollisen terapian näkökulmasta puhutaan kehollisesta transformaatiosta (“embodied tramsformation”), joka liittyy keholliseen parantumiseen ja traumoista eheytymiseen.

Kehollisen transformaatioon liittyy somaattisen näkökulman mukaan hidastaminen ja  kehotietoisuus, läsnä oleminen tässä hetkessä –elämässä. Kehotietoisuus tarkoittaa yhteyttä omaan kehoon, ja sen aistimuksiin ja tuntemuksiin. Kehoyhteyttä voidaan vahvistaa erilaisilla kehollisilla eli somaattisilla harjoituksilla ja vaikkapa joogalla.

Kehoyhteys kuljettaa oman sydämen viisauteen,  ja sitä kautta sellaiseen olemiseen, joka on linjassa itselle merkityksellisten arvojen kanssa.

Yhteys omaan kehoon auttaa saapumaan koko kapasiteettiin ja elämään täyttä ja autenttista elämää.

Transformaatio kaipaa Äiti Maan voimaa

Embodied transformation tarkoittaa myös maayhteyden ja turvan tunteen löytämistä.

Vaikka usein puhutaan, että kehosta suurin osa on vettä, myös maa elementti on vahvana ihomme alla.

Maahan liittyy arkkityypeistä Äiti Maa, ja se on täynnä maadoittavaa, suojaavaa ja hoivaavaa energiaa.

Henkisen kasvun polulla turvan tunteen vahvistaminen (eli harjoitukset juurichakralle) on ensisijaisen tärkeää ennen ”ylöspäin” eli henkisempiin chakroihin (=kehon energiakeskukset)  siirtymistä. Myös ennen kuin levitämme siipemme kohti unelmiamme, tarvitsemme Äiti Maan syliä.

Oman elämän alkemisti

Sanotaan, että Skorpioni on oman elämänsä alkemisti, joka voi muuntaa kaiken omaksi voimavarakseen. Kuka vain meistä voi inspiroitua Skorpionista, jonka luonteeseen kuuluu syvissä vesissä oleilu.

Usein transformaatioon liittyvät elämän mullistukset, vastoinkäymiset ja kriisit. Asiat, jotka järisyttävät elämää kuten oman lapsen syntymä, ero, työpaikan menetys, sairastuminen, menetys ym.

Olen omassa elämässäni ja henkisen kasvun polullani huomannut, että usein elämää värisyttävät asiat ovat olleet suurimpia opettajiani ja tienviittoja kirjaviisautta syvempään tietoon.

Vastoinkäymiset herättävät meissä usein aikaisemmin uinumassa olleen syvän ymmärryksen ja viisauden– jos säilytämme uteliaisuuden uhriutumisen, syyttämisen ja katkeroitumisen sijaan ja kysymme itseltä:

Mitä tämä asia on tullut minulle kertomaan? Minkä aika on nyt koittanut?

Halusin lopuksi vielä koota listan asioista, jotka mielestäni liittyvät transformaatioon:

 • Yksinolo. Ei tarkoita, että tulisi vetäytyä vuorille meditoimaan tai osallistua hiljaisuuden retriittiin – se voi olla ihan yksinkertaisesti hetki luonnossa työpäivän päätteeksi (huom.ilman puhelinta tai seuraa) tai hiljainen aamu itsen äärellä.

Kun ryhdymme harjoittamaan tarkoituksellista yksinoloa, aloitamme keskustelun itsemme ja lähelle rantaa uivan seilun välillä. Emme tee sitä vain ollaksemme lähellä villiä ja sielukasta luontoa, vaan koska aikojen alusta tämän yhteyden tarkoituksena on ollut, että esitämme kysymyksiä sielulle, joka neuvoo meitä.” (Clarissa Pinkola Estés)

 • Uteliaisuus. Mielestäni ehkä tärkein asia liittyen transformaatioon ja henkiseen kasvuun: utelias asenne & sen säilyttäminen. Elämän vastoinkäymisiä, vaikeita tunteita ja varjoja on helppo juosta karkuun, mutta rohkea on se, joka pysähtyy myös vaikeiden asioiden äärelle – ja kuuntelee, rehellisesti. Henkinen kasvu tapahtuu epämukavassa.
 • Kärsivällisyys. Tuloksiin ja ratkaisuihin keskittyneessä yhteiskunnassamme kärsivällisyys on arvokas ominaisuus, ja sitä voi kuka vain opetella ja kehittää itsessä esimerkiksi meditaation ja yin joogan avulla.
 • Armollisuus kaikille tunteille. Armollisuus ja myötätunto kaikkia tunteita kohtaan avaavat uusia ovia ja itsestä voi löytää niiden avulla uusia puolia.
 • Asennemuutos suhteessa omaan kehoon. Länsimaisessa kulttuurissa meille on tyypillistä ajatella kehoa objektina eli tekemisen ja muokkaamisen kohteena. Mutta entä jos vaihtaisitkin näkökulmaa ja kohtelisitkin kehoasi ystävänä ja matkakumppanina, elävänä olentona, joka on intuitiivisen tiedon ja viisauden lähde?
 • Vahvat juuret. Voimme levittää siivet ja lentää kohti uutta ja tuntematonta vasta kun meillä on vahvat juuret.
 • Hidastaminen & bodyfulness . Vain tahtia löyhäämällä voi todella tuntea ja aistia kaiken tässä hetkessä itselle toden.
 • Neutraalin todistajan roolin ottaminen suhteessa omiin ajatuksiin ja tunteisiin. Tämän näkökulman ottaminen ei ole helppoa, mutta meditaatio ja erilaiset läsnäoloharjoitukset ovat taidon kullanarvoisia opettajia. Vähitellen, läsnäoloharjoitusten myötä, voimme ymmärtää transformaation ja henkisen kasvun kannalta avainasemassa olevan oivalluksen: ”en ole tunteeni, tekoni tai ajatukseni vaan jotain paljon enemmän”.
 • Omien pelkojen kohtaaminen. Omassa elämässäni jouduin kohtaamaan suurimmat pelkoni voidakseni löytää sisältäni yhteyden yhteen elämäntarkoituksistani.
 • Oman haavoittuvaisuuden kunnioittaminen & hyväksyminen.
 • Ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä, opettajani Sally Kemptonin viisaus: ”True presence is a feeling state.” Eli aito läsnäolo ei tarkoita vastausten tai ratkaisujen löytämistä vaan tuntemista. Tätä periaatetta kannattaa kokeilla myös läheisissä ihmissuhteissa.

Puhutteliko jokin edellisistä asioista erityisesti sinua?  Olisi ihana kuulla teidän kommentteja.

<3 Anna-Mari

Tiistaina 8.11 18.00–20.00 Täydenkuun Taika Rakkauden meressä -työpaja  eli meditatiivinen joogan ja somaattisen liikkeen harjoitus vesi elementissä (keskitymme hoitamaan munuaisia ja virtsarakkoa jotka perinteinen kiinalainen lääketiede yhdistää vesi elementtiin). Työpaja on tarkoitettu sinulle, joka haluat vahvistaa yhteyttä omaan ytimeen. Tästä työpajasta et lähde kotiin täydellisenä, kaikki haavat & ihmissuhteet parantaneena – mutta taskussasi on moninaisia kehollisia keinoja vahvistaa yhteyttä itseesi – riippumatta ulkoisista olosuhteista. Ei vaadi aikaisempaa kokemusta.  Lue lisää  täällä

hyvinvointi syvallista terveys oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *