Pisara Intian valtameressä – Sri Lanka valloittaa sydämen

Olen matkustanut elämäni aikana suhteellisen paljon. Harva maa on kuitenkaan lumonnut minua niin kuin Intian valtameressä kelluva kyyneleen muotoinen pieni saari, Sri Lanka. Sen taika koostuu paitsi taianomaisen kauniista luonnosta, mutta myös ystävällisestä paikallisväestöstä.

Kuva  tammikuun 2018 joogaretriittini yhden yön retkeltä Ellaan, jossa sijaitsee kuvan Mini Adams Peak.

Saari on pieni mutta sen luonto on moninainen ja rikas. Vaikka olen aina ollut meri-ihminen, Sri Lankan mielettömät vuorimaisemat sisämaassa ovat vieneet sydämeni.

Kuvat maaliskuun 2018 joogaretriitiltäni Sri Lankalle.

Sanotaan, että junamatka Kandysta Ellaan on maailman kaunein – olen itse tehnyt tämän matkan useamman kerran enkä koskaan kyllästy henkeäsalpaaviin maisemiin.

42fc94de-401e-496d-bd83-6da625e7ae77.jpg

Vaikka vuorten keskellä mieli saa levätä, myös rannat ovat upeita. Vaikka saaresta on tullut koko ajan yhä suositumpi matkakohde, siltä löytyy yhä paljon ihania hiljaisia rantoja.

Tiesitkö että Sri Lanka on parhaita paikkoja maailmassa aloittaa surffaus tai ainakin kokeilla sitä?

Kuva  joogaretriitiltäni muutaman vuoden takaa, jolla järjestimme päiväretken Weligamaan surffaamaan. Opettelin itsekin surffaamaan ensimmäisellä Sri Lankan matkallani samassa paikassa.

de06c88f-9b15-456a-88a4-77aa7c28756f.jpg

Saari on myös yksi niistä maailman kolkista, joissa valaat viihtyvät ja sen lähettyvillä onkin suuri todennäköisyys bongata valaita. Jos lähdet ohjatulle veneretkelle, tarkistathan että valitset eettisen matkanjärjestäjän!

Vinkit…

Weligama – Sanotaan että Weligama on yksi parhaita paikkoja opetella surffaamaan – ja kokemuksella voin vahvistaa tämän väitteen. Aallot ovat pientä rantavaahtoa, eli myös aremmat kokeilijat (kuten allekirjoittanut) uskaltaa nousta laudalle. Rantaviiva on täynnä surffilautavuokraamoja. Joulu–tammikuu on high season –aikaa jolloin surffaamaan kannattaa mennä heti kukonlaulun aikaan jos haluaa mahtua rannalle. Marraskuussa ja myöhemmin keväällä on jo paljon hiljaisempaa.

Midigama & Ahangama – Jos olet kokenut surffaaja, suosittelen Midigaman riuttoja. Midigamassa ja sen vieressä sijaitsevassa Ahangamassa on myös ihania guest houseja, ja ne ovat ainakin omaan makuuni mieluisampia paikkoja yöpymiselle kuin meluisa Weligaman keskusta.

Mirissan rannalta pääsee kiipeämään pienen saaren huipulle, jolta on upeat näkymät merelle.

Mirissa – Myös kukoistava pikkukylä, Mirissa, on kaunis paikka yöpymiselle. Mirissan rannalta löytyy myös riutta hieman kokeneemmalle surffaajalle ja satamasta lähtee päivittäin veneitä meriretkille. Rantaviiva on kuorrutettu ravintoloilla ja hotelleilla, mutta jos haluat löytää hiljaisemman paikan nauttia merestä, kannattaa suunnata Mirissan Secret Beachille. Reitti hiljaisemmalle rannalle on osittain vaikeakulkuinen ja mäkinen, mutta kysyessäsi paikallisilta he osaavat varmasti opastaa sinut perille.

Weligama, Midigama, Ahangama & Mirissa sijaitsevat toistensa vieressä ja välimatka paikasta toiseen on noin 15-25min eli voit majoittua missä tahansa näistä paikoista ja pääset kätevästi joko paikallisbussilla tai tuktukilla viereiseen kohteeseen.

Hiriketiyan lumoava pieni ranta jolla on myös mahdollisuus surffata.

Tangalle & Hiriketiya – Nämä ovat molemmat pienempiä ja idyllisiä rantoja, vahva suositus käydä myös kurkistamassa nämä paikat.

Galle Fortin vanha majakka.

Historiallinen Galle Fort – Tässä kaupungissa on ripaus eurooppalaista fiilistä. Suosittelen päiväretkeä tähän pieneen historialliseen, muurien ympäröimään kaupunkiin joka on täynnä pieniä putiikkeja ja sympaattisia kahviloita ja ravintoloita. Jos suunnittelet päiväretkeä Galle Fortiin niin huomaa, että vieressä oleva Galle on suuri ja meluisa kaupunki eli suuntaa juurikin linnoitusalueelle, Galle Fortiin. Retki kannattaa ajoittaa myöhäiselle iltapäivälle sillä keskipäivän aikaan kaupungissa on todella kuuma. Jos haluat tehdä ihonhoito- ja kosmetiikkaostoksia suosittelen käymään ihanassa The Spa of Ayerveda -putiikissa joka on kuin paikallisten Body Shop. 🙂

 Ella – Vuoriston sympaattiseen Ellaan on helppo rakastua. Ellassa voit tehdä Mini Adams Peak vaelluksen vuorelle, josta avautuu upeat maisemat. Vaellus kestää yhteensä reilusti alle kaksi tuntia, mutta kannattaa varata aikaa maisemasta nauttimiseen (Mini Adams Peak on helpompi versio Adams Peakista, joka sijaitsee hieman Ellaa pohjoisemmassa. En ole itse tehnyt vielä kokonaista Adams Peakia, mutta kuulemma sekin kokemisen arvoinen). Ellassa lämmin suositus Mamma Shantin viidakkotalossa majoittumiseen, joka sijaitsee kirjaimellisesti keskellä viidakkoa ja josta avautuu upea näkymä vesiputoukselle. Mamma Shantissa on vain muutama huone, joten varaus kannattaa tehdä ajoissa.

Kandyn joen varrella marraskuussa 2019.

Kandy – Vuorten sylissä lepäävä iso kaupunki, Kandy, sijaitsee maan keskiosassa ja se oli aikoinaan maan pääkaupunki. Kandysta löytyy mm. suosittu turistikohde ja tunnettu buddhalaistemppeli,  The Temple of Tooth sekä useita muita temppeleitä. Sanotaan, että Kandyn sydän on Bogambara joki.

Udawalawen kansallispuisto –  Udawalawessa norsut saavat olla vapaana luonnossa ja se perustettiinkin 70–luvulla eläinten suojelua varten. Jos sinua kiinnostaa käydä yli 30 hehtaarin kokoisessa luonnonpuistossa, retkeen sisältyy jeeppi ja opas. Huom. Retki tehdään avojeepissä joten kannattaa suojata itsensä huivilla, hatulla ja aurinkovoiteella. Jos haluat nähdä mahdollisimman paljon elämää puistossa joka on vesilintujen, norsujen ja alligaattorien koti, kannattaa ajoittaa retki aikaiseen aamuun jolloin ei ole vielä liian kuuma. Udawalawe on Sri Lankan kolmanneksi suosituin luonnonpuisto.

Animal SOS Sri Lanka – Olen sitä mieltä, että kaikki matkat jättävät jäljet sydämeen. Samalla tavalla me voimme jättää jälkemme maihin, joissa käymme; voimme aina valita tehdä jonkin hyvän teon paikassa jonne matkustamme. Esimerkiksi Sri Lankalla tämä hyvä työ voi olla Animal SOS Sri Lankan toiminnan tukeminen. Voit käydä lahjoittamassa joko rapsutuksia tai rahaa (tai molemmat!) Animal SOS Sri Lankalle joka toimii vapaaehtoisten voimin. Sri Lankan suuri ongelma ovat katukoirat, joita saarella on paljon. Vapaana juoksevat koirat ovat pääsääntöisesti hyväluonteisia, mutta harmi kyllä, jäävät aivan liian usein tuktukkien alle ja loukkaantuvat vakavasti. Tämä turvapaikka on monen kadulla loukkaantuneen koiran pelastus – suojakoti on yli tuhannen koiran asuttama, joista useat ovat menettäneet jalan liikenneonnettomuudessa. Toinen tapa, jolla parhaiten autat koiria on viedä koira eläinlääkärille (esimerkiksi Hikkaduwassa sijaitseva päivystävä eläinlääkäri on joka arki-ilta auki ja sinne voi vain mennä koiran kanssa (kuten olen itsekin tehnyt) leikattavaksi / madotettavaksi. Yksi leikkaus maksaa noin 20€ ja matokuuri puolet siitä eli pieni raha meille, mutta suuri apu heille. <3

Tässä muutamia vinkkejä, toivottavasti niistä oli apua sinulle jos suunnittelet matkaa Sri Lankan taikasaarelle.

<3 Anna-Mari

Seuraava Sri Lankan joogaretriittini järjestetään 9-19.11.2019 ja mukaan mahtuu yhä muutama. Löydät muiden retriittien aikataulut: annamariyoga.com

instagram @annamariyogax

Facebookissa /wanderlandyoga

kulttuuri matkat hyva-olo suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *