Rituaalin merkitys epävarmuuden keskellä ja surun käsittelyssä

Kuva: Senni Rissanen

Miksi rituaaleja tehdään ympäri maailmaa? Mikä on positiivisten rituaalien suhde kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin? Entä miten rituaalit auttavat epävarmuuden, vaikeiden elämäntilanteiden, menetyksen ja surun keskellä?

Kuva: Senni Rissanen

Rituaalit & merkityksellinen elämä

Ihmisen perustarpeita –ja merkityksellisen elämän osia– ovat turvan, yhteenkuuluvuuden ja yhteyden tunteet. Nämä kaikki liittyvät myös rituaaleihin, joita sosiologit ovat kautta aikojen tutkineet.

Rituaalit muodostuvat arvojemme mukaan ja auttavat meitä elämään arvojen kanssa linjassa (esim. ristiäiset tai häihin liittyvät rituaalit).  Arvojen mukainen elämä lisää myös merkityksellisyyden & onnellisuuden tunnetta.

Jokaisella on arjen rituaaleja, jotka ovat niin tavanomaisia, ja  jokapäiväisyyteen lomittautuneita ettemme edes kiinnitä niihin huomiota. Arkirituaalit liittyvät esim. nukkumiseen,  syömiseen ja peseytymiseen (esim.hampaiden harjaaminen).

Rituaalit tuovat järjestystä arkeen ja lisäävät sitä kautta turvan tunnetta.

Kuva: Senni Rissanen, feminiinienergian retriittini Stockfrossissa.

Kollektiivisesti tehdyt rituaalit vahvistavat yhteisöllisyyttä – jonka sosiologit ovat jo kautta aikojen yhdistäneet merkitykselliseen ja onnelliseen elämään.Kun rituaaleja tehdään yhdessä samanhenkisten & yhtenevän arvomaailman jakavien ihmisten keskuudessa, rituaalit myös lisäävät yhteisössä koettua luottamusta.

Rituaalilla on myös  henkinen ulottuvuus; rituaaleista usein kirjoittaneen sosiologin,  Durkheimin, mukaan rituaaleja suoritetaan jotta voidaan kokea syvempi yhteys ihmistä suurempaan voimaan.

Kuva: Senni Rissanen

Rituaalien hyvinvointivaikutuksia

 • voivat auttaa selviämään elämänkriiseistä & vastoinkäymisistä
 • voivat vähentää ahdistusta
 • tuovat ennustettavuutta & turvaa epävarmuuden keskelle (tutkijoiden mukaan rituaalit toimivat puskureina epävarmuutta & ahdistusta vastaan)
 • tarjoavat tilan surun & menetyksen käsittelylle
 • kollektiiviset rituaalit lisäävät yhteisöllisyyttä
 • boostaavat kipukynnystä & positiivisia tunteita
 • psykologien mukaan ennen urheilusuoritusta tehdyt rituaalit voivat parantaa suoritusta & vähentäa jännitystä
Kuva: Senni Rissanen

Rituaalit epävarmuuden keskellä

Yli sata vuotta sitten kalastajien keskuudessa elänyt antropologi Bronisław Malinowski pani merkille, että kalastajat tekivät rituaaleja ennalta–arvaamattomien tilanteiden keskellä (vrt. tämän hetkinen maailmanlaajuinen tilanne); he tekivät rituaaleja ennen kuin  ennalta–arvaamaton merenkäynti alkoi. Rituaalien tarkoitus oli kutsua taikavoimia suojelemaan ja tuomaan turvaa. Tyynillä vesillä kalastaessa rituaaleja ei tehty.

Rituaalien äärelle käännyttiin erityisesti silloin, kun lopputulos oli tärkeä, epävarma, ja kontrolloimattomissa (esim.haiden hyökkäyksiä vastaan). Myöhemmin antropologit huomasivat, että kalastajat ympäri maailman harjoittivat erilaisia taikauskoisia rituaaleja.

Kalastajat tekivät rituaaleja myös surun keskellä, esimerkiksi silloin kun hai hyökkäsi ja vahingoitti. Yhä tänä päivänä rituaalit liittyvät surun käsittelyyn.

Kuva: Senni Rissanen

Suru & rituaalit

Silloin, kun koemme menetyksen, tunnemme helposti samalla menettävämme kontrollin. Juuri näin koin itsekin keskenmenoni myötä (ja myös aikaisempien, elämäni kohdanneiden surujen keskellä). Tällöin rituaali voi tuoda järjestystä ja lisätä turvan tunnetta.

Rituaali luo myös tilan käsitellä surua ja menetystä; yksi hyvä esimerkki kulttuuriimme liittyvistä surun rituaaleista ovat hautajaiset. Paitsi surun keskellä, rituaaleja suoritetaan muinakin erityisinä ajankohtina ja elämäntilanteissa ( häät, nimijäiset/ristiäiset & pyhäpäivät/lomat).

Rituaaleja tehdään kaikissa sosiaalisissa ryhmissä omistautumisen ja uskon merkkinä (ei välttämättä uskonnollinen usko) ja niihin liittyy joko yksi tai useampi seuraavista elementeistä:

 • toisto 
 • valat ja lupaukset
 • objektit
 • eleet
 • musiikki, laulut tanssi
 • tietyt ruoat & juomat

Surun rituaali zoomissa

Seuraavan täydenkuun aattona 9.10  pidän Surun rituaalin  zoomissa. Työpajassa luodaan salliva tila surulle ja päästetään sitä kautta irti somaattisen liikkeen, joogan, erilaisten meditaatioiden ja kirjoittamisen kautta – eli keinoilla, joilla olen omassa elämässäni käsitellyt surua. Ei vaadi aikaisempaa kokemusta joogasta.

Tulet saamaan työpajasta mukaasi:

 • 3. erilaista käytännön vinkkiä, kuinka rauhoittaa hermostoa silloin kun suru tai muu musertava tunne meinaa hukuttaa alleen.
 • reseptin kuinka luoda rauhoittava mutta mielialaa parantava eteerinen tuoksuseos.
 • kuratoidun soittolistan omaksesi

Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet täällä. Mikäli et pääse liveen, voit tilata harjoitteen myös omaksesi (sisältää rajattoman katseluoikeuden).

<3 Anna-Mari

@annamariyogax

hyvinvointi mieli hyva-olo terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *