Samhain –noitien uusi vuosi (sisältää ilmaisen kotona tehtävän meditaatioretriitin & rituaalin)

Samhain eli ”noitien uusi vuosi” muistuttaa, että elämä alkaa kuolemasta ja nousee maan pohjamullasta (välihuomautuksena: käytän noita –sanaa sukupuolineutraalisti eli noita voi olla kuka vain sukupuoleen katsomatta).

Samhaihin liittyviä teemoja ovat kuolemaan liittyen syklisyys ja luonnon kiertokulku (sama heijastuu meidän sisäisessä maailmassamme), mystisyys, pimeys ja tyhjyys, transformaatio, toispuoleinen maailma, unet ja alitajunta, tai’at ja rituaalit, henkiparantajat & –oppaat sekä esivanhemmat.

Kuolema on jotain, mitä olen viime aikoina miettinyt paljon, sillä kuluneeseen vuoteen on liittynyt menetyksiä, sairauksia ja vaikeita asioita, joista olen aikaisemmin teille jo kirjoittanutkin.

Pimeyden lahja

Kuvat yllä: Kati Miettinen photography

Samhain kutsuu meidät paitsi muistamaan kuolleita esi-isiä ja läheisiä (ihmisiä & eläimiä) myös tekemään tilaa pysähtymiselle ja levolle omassa elämässä. 

Tyhjyys on ravintoa luovuudelle ja uusien asioiden syntymälle. 

Samhain myös muistuttaa siitä, että mikään ei ole ikuista, ei edes kuolema, joka on vain muotoaan muuttavaa energiaa.

Samhain alkuperä

Samhain on pakanajuhla jonka juuret juontavat kelttiläisyyteen. Sitä vietetään loka–marraskuun vaihteessa. Uskotaan, että Samhain aikaan verho kuolleiden ja elävien välillä on raollaan. Myös toispuoleisen maailman ovi on auki (”Otherwold ”) ja keijut, noidat, velhot ja muut toisen maailman asukit saapuvat keskuuteemme. Tämä heijastuu myös länsimaiden viettämään Halloweeniin ja sen noitiin ja hirviöihin.

Pimeästä nouseva elämä

Samhai liityy vuodenpyörään, jonka Samhain aloittaa. Se oli alunperin kesän loppua ja talven alkua symboloiva sadonkorjuun juhla.

Samhain tapahtuu aina Skorpionin kaudella –horoskooppimerkki, johon liitetään mystiikka, tuonpuoleinen, transformaatio, kuolema ja muut syvälliset aiheet (jos sinulla muuten on Skorpioni vahvana astrologisella kartallasi, kuten allekirjoittaneella, Samhain mystiset teemat saattavat kiehtoa sinua erityisen paljon. Voit tarkistaa oman astrologisen karttasi ilmaiseksi ainakin täällä ).

Samhain kanssa suunnilleen samoihin aikoihin vietetään muitakin juhlapäiviä, joihin liittyy mystiikkaa kuten kristillisten pyhäinpäivää (eli pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä) ja Meksikossa & Keski–Amerikassa Kuolleiden päivää (”Día de los Muertos”).

Koska juhlat liittyvät ympäri maailmaa loka–marraskuun taitteeseen, on tässä vuodenajassa oltava jotain erityistä ja tai’anomaista.

Syklisyys on osa luonnollista elämää

Samhain on ajankohta muistaa ja kunnioittaa omia esivanhempia & edesmenneitä läheisiä. 

Se kutsuu myös kääntämään katseen menneeseen vuoteen (onhan kyseessä ”noitien uusi vuosi”).

Samhain muistuttaa siitä, että kuolema (jota arkkityypeissä edustaa mm. ”Rouva Kuolema”) on vain osa syklisyyttä ja luomisen kaavaa, eikä sitä tarvitse pelätä. Se on jotain, mikä uudistaa.

Olemme vain länsimaissa tottuneet binaariin ajattelutapaan, joka korostaa sitä, että kuolema– & elämä ovat toistensa vastakohtia. Mutta mitä jos kyseessä onkin toinen toisensa kanssa yhdessä ja sovussa kulkevat asiat, sävel ja melodia?

Psyykettä tutkineen psykoanalyytikon Clarissa Pinkola Estésin mukaan elämä-kuolema-elämä-kierto on keskeinen osa vaistonvaraista luontoa, jonka kuolemanpelko on saastuttanut. Tämän takia syklisen kierron seuraaminen on meille hankalaa. Samaan aikaan se on osa  syvällistä sisäistä opettajaamme.

”Ilman kuolemaa ei ole oppimista. Ilman kuolemaa ei ole pimeyttä, jossa timantti voi loistaa.” –Clarissa Pinkola Estés

Kuva joogapurjehdukseltani muutaman vuoden takaa. Kuvaaja: Heini Pekkala

Samhain meditaatioretriitti itsen äärellä

Varaa harjoitukseen aikaa ja oma rauha.

Samhain aikaan suunnittelemani meditaatioretriitti (alla) on ilmainen ja soveltuu kaikille, jotka ovat uteliaita meditaation suhteen.

Se sisältää:

  • meditaation
  • reflektoivan kirjoitusharjoituksen ja rituaalin
  • tarot/oraakkeli –rituaalin edesmenneen rakkaan/esi-isien kanssa
  • syvärentoutuksen
  •  uniin liittyvän harjoituksen

Tarvitset mukaan: kirjoitusvälineet, tyyny jolla istua meditaatiossa, äänentoisto meditaation äänimaailmalle (Spotifyssa),  joogamatto/oma sänky & viltti syvärentouttavaa jooganidraa eli ”joogin unta” varten, kynttilöitä ja kauniita asioita alttarille. Laita halutessasi suitsuke palamaan. Jos käytät eteerisiä öljyjä, tähän harjoitukseen sopii hyvin erityisesti kaneli, kardemumma, rosmariini ja jasmiini.

Aloita luomalla itsellesi alttari muistuttamaan sinua pysähtymisen ja hiljentymisen merkityksestä. Koristele esimerkiksi syksyn lehdillä ja kynttilöillä. Jos haluat muistaa edesmennyttä tärkeää ihmistä/eläintä, laita alttarille myös hänen kuvansa tai esine, joka muistuttaa hänestä (tarkista että kuvassa on vain edesmenneitä). Voit laittaa alttarille myös mustan kiven tai kiviä.

Tee tähän hetkeen ankkuroiva meditaatioharjoitus.

Voit halutessasi tehdä jomman kumman näistä ilmaisista meditaatioista:

Kaukainen metsä –meditaatio tarinallinen meditaatiomatka joka kutsuu oman itsen syvyyksiin (kesto 42min). Meditaatio löytyy Puutarhassa –meditaatioalbumiltani ja sen musiikin/taikapölyä heijastavan äänimaailman on säveltänyt äänitaitelija Jaakko Autio.

tai: Meditaatio sydämelle  (Kesto 6min)

Kirjoitusharjoitus menneelle vuodelle. 

Kirjoita ylös viime vuoden jokaiselta kuukaudelta tärkeitä asioita/ihmisiä/tapahtumia/teemoja. Jos tarvitset muistinvirkistäjää, kaiva vanha kalenterisi esiin tai muistele puhelimen kuvista mitä milloinkin on tapahtunut. 🙂

Minkälaisia teemoja sinun elämässäsi toistui viime vuonna? Minkälaisia asioita opit tai oivalsit viime vuonna? Mitä haluat jättää taakse? Reflektoi kirjoittamalla. Kirjoita lopuksi erilliselle paperille asiat, joista haluat päästää irti ja polta/revi paperi irti päästämisen merkiksi.

Kortti rituaali esi–isien/kuolleen läheisen kanssa

Ajattele jotain edesmennyttä, sinulle tärkeää olentoa (voi olla ihminen tai eläin). Kutsu hänen energiansa tilaan luoksesi. Tunnustele ja aisti mitä sinussa herää. Voit myös halutessasi nostaa hänelle oraakkelin/tarot kortin. Mikä on kortin viesti sinulle?

Tee miniretriitin lopuksi syvärentouttava jooganidra.

Jooganidra eli syvärentouttava, unen ja valveilla olon rajatilaan kuljettava ”joogin uni”. Sen sanotaan olevan kehomieltä parantava harjoitus.  Yogoben videokirjastosta löytyvä jooganidra kanssani on ilmainen kaikille 11.11 saakka (muistathan kirjautua sisälle Yogobeen, jotta näet koko videon. Kirjautuminen ei sido mihinkään. Halutessasi voit kokeilla yogobea 30vkr ilmaiseksi koodilla ”annamari” ja saat rajattoman katseluoikeuden koko laajaan videokirjastoon.)

Illalla  voit muistaa, että Samhain on myös hyvä aika keskittyä ”unityöhön” (dreamwork). Jos haluat, voit ajatella ennen nukkumaanmenoa jo kuollutta läheistä, ja kutsua hänet sinun uneesi. <3

Kirjavinkit Samhainin aikakaudelle

Samhaihin liittyy erilaiset jumalat & jumalatarolennot. Itseäni kiehtoo mytologiat ja jumalhahmot, ja koska syksyllä on ihana käpertyä hyvän kirjan äärelle, niin loppuun vielä muutama myytteihin, mystiikkaan ja jumalatarhahmoihin liittyvä kirjasuositus, joista olen itse saanut paljon voimaa ja lohtua elämäni synkän aikakauden keskellä.

  •  Paluu Jumalattaren Luontoon
  • Pohjoisen alitajunnan Maa

Molemmat kirjat ovat kirjoittaneet Eeva Maria Leino ja Tytti Leiwo. Löydät kirjat Viisaan Elämän valikoimasta.

 8.11 Täydenkuun taika –työpajassa zoomissa ensi viikolla pidettävän työpajan teema on rakkauden meressä & embodied transformation ja se sisältää mm. voimaannuttavan meditaation esi–isien energioissa. Harjoitus saapui luokseni kuin itsestään eräänä unettomana yönä, ja maadoitti oloa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 2h spesiaalipitkään työpajaan täällä.

<3 Anna-Mari

kulttuuri mieli hyva-olo syvallista
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *