Sisälläni asuu meri, ikuisen muutoksen sininen syli (kiinalaisen lääketieteen vesielementistä)

(Kuva: Mirko Leskinen)

Talvi on hiljaisuuden ja sisäänpäin kääntymisen aikaa, johon kiinalainen lääketiede yhdistää elementeistä veden. Halusin kirjoittaa tänään aiheesta hieman syväluotaavamman tekstin kaikille teille, joita aihe kiinnostaa. Tiesitkö että meitä jokaista hallitsee jokin elementti ja oman hallitsevan elementin selvittäminen voi toimia itsetutkimuksen tukena ja oppaana henkisen kasvun polulla?

Viisi elementtiä

Kiinalaisen lääketieteen mukaan kaikki elävä koostuu viidestä elementistä (tuli, maa, metalli, vesi ja puu) jotka ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Vaikka elementit voidaan käsittää erikseen, taustalla on ajatus ikuisesta liikkeestä ja muutoksesta elementtien suhteiden välillä.

Meissä kaikissa on jokaista viittä elementtiä. Yksi elementeistä on hallitseva ja se voi vaihtua elämänkaaremme aikana. Ei ole lainkaan epätavallista, etteikö sinulla olisi myös kahta hallitsevaa elementtiä (itse koen tällä hetkellä kaksi elementtiä voimakkaina).

Voimme käyttää elementtejä apuna tasapainon löytämiseen ja henkiseen kasvuun. Kun hahmotamme oman elementtityyppimme, voimme ruveta havaitsemaan omia vahvuuksiamme ja heikkouksiamme sen kautta.

Vesi elementtinä

Vesi elementti liittyy kehon nesteisiin, talveen (joka on voimakkaan yinenergian eli feminiinisen energian aikaa), kylmyyteen, yöhön, siniseen väriin ja pohjoiseen.

Kiinalainen lääketiede yhdistää jokaiseen elementtiin tietyt elimet. Veden elimet ovat munuaiset (tiesitkö muuten, että kiinalaisen lääketieteen mukaan meidän perimmäinen olemus asuu munuaisissa?) ja virtsarakko.

Veden elementtiin liitetään tunteista pelko, joka saattaa manifestoitua levottomuutena ja kyvyttömyytenä olla paikoillaan. Elementin maku on suolainen, kudos luu ja luuydin ja aistinelin korvat.

My calm place,

my peace,

my meditation,

my release. – Ocean (annamariyoga)

Meri sisälläni

Talven hiljaisuus kutsuu itsereflektioon ja sukeltamaan omiin syvyyksiimme. Kehosta suurin osa on vettä, joten voimme sanoa, että sisältämme löytyy meri. Vesi heijastaa alitajuntamme virtaavaa luonnetta ja elementtiin liittyvätkin unet ja mielikuvitus.

Myös jatkuvassa muutoksessa olevat tunteet ja tuntemukset heijastavat vesielementin liikkuvaa luonnetta. Tunteemme ovat kuin aaltoja, jotka tulevat käymään ja jatkavat matkaa. Mikään tunne tai tuntemus ei ole ikuinen.

Vesi symboloi jatkuvassa muutoksessa olevaa olemisen tilaa, joka on yhteydessä paitsi nykyhetkeen myös menneeseen. Tähän ajatukseen liittyy myös parantuminen ja henkinen kasvu, jotka eivät ikinä ole lineaarisia; välillä aalto huuhtoo meidät kotiin, rantaviivaan, toisinaan se kuljettaa meidät kohti horisonttia ja tuntematonta.

Vesi on pehmeää ja sallivaa, ja voimme oppia siltä lempeyttä itseämme kohti – itsemyötätuntoa, joka on henkisen kasvun arvokas apuväline. Hyväksyvä tietoinen läsnäolo voi opettaa meitä hyväksymään ikuisen muutoksen ja ystävystymään kaikkien puoliemme kanssa – tulemaan sinuiksi valojemme ja varjojemme kanssa.

Emme voi vaikuttaa meren muotoihin ja ikuisen muutoksen tahtiin, mutta voimme oppia hyväksymään elämän virtaan kuuluvan ikuisen muodonmuutoksen joka tapahtuu paitsi meidän ympärillämme, myös meidän sisällämme.

Vesi elementtiin liittyvät

 • luovuus ja mielikuvitus
 • intuitio
 • nukkuminen ja unet
 • herkkyys
 • tunteet
 • ailahtelevuus; vesi-ihmisen mielenmaisema on ailahteleva ja muotoaan muuttavaa samoin kuin vesi
 • nukkuminen ja unet
 • ystävyys ja avioliitto
 • hedelmällisyys
 • nautinnot
 • parantaminen

Ihanaa sunnuntaita!

<3 Anna-Mari

 Online yinjooga & meditaatio veden elementissä tänään 17.00–18.00.  Tarvitset passiiviseen harjoitukseen viltin ja tyynyjä.Jos et pääse osallistumaan, voit tilata harjoituksen nauhoitteen. Ilmoittautumiset: annamari.pentikainen@gmail.com (osallistumismaksu 10€).

The love that supports like water. – annamariyoga

hyvinvointi mieli hyva-olo terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *