Toivo on kaikuluotain elämän myrskyissä

Halusin kirjoittaa tänään tunteesta, joka oli yksi teemoistamme viime viikonlopun Minua kohti –joogaretriitilläni zoomissa.

Se on tunne, josta voimme saada voimaa ja jaksamista haastavien ulkoisten olosuhteiden keskellä. Sitä myös sanotaan yhdeksi kymmenestä voimakkaimmista tunteista.

Tunne on toivo. Se on valo epävarmuuden keskellä ja kaikuluotain, joka auttaa meitä navigoimaan elämän myrskyjen keskellä.

(Kuva: Kati Miettinen)

Toivo…

  • siihen liittyvät armollisuus ja oman haavoittuvuuden hyväksyminen; rohkeus yrittää silloinkin, kun lopputulemasta ei ole takeita.
  •  sisältää ajatuksen toimijuudesta, joka taas auttaa asettamaan itselle tärkeitä tavoitteita ja vahvistamaan sitä kautta merkityksellistä elämää.
  •  lisää voimavaroja jaksaa elämän haasteiden ja vastoinkäymisten yli
  •  toivoon sisältyy ajatus liikkeestä; se on dynaaminen voima, joka vie eteen päin.
  •  kannustaa meitä uskomaan, että meillä on merkitystä ja voimme itse vaikuttaa elämän kulkuun
  • auttaa laajentamaan näkökulmaa ja näkemään useampia eri vaihtoehtoja tiettyyn tilanteeseen. Tämä tuo uusia valintamahdollisuuksia ja joustoa elämään.
  • haastavien elämäntilanteiden keskellä toivo muistuttaa elämänvoimasta ja siitä, että pimeyden jälkeen koittaa valo.

Maaret Kallio kirjoittaa kirjassaan Voimana Toivo:

”Toivo on elämän keskeinen voima. Se on hyvän elämän ydin ja autttaa suuntautumaan toiminnassa kohti tulevaa hyvää. Toivo on valo, johon luotamme pimeässä. Se on myötätunto, jolla kestämme katsoa kohti hankalaa. Se on elävää ja tuntevaa ihmisyyttä, elämää ja ihmis–suhteita. Se on voima jolla ryhdymme sanoista tekoihin, katseista käsiin.” 

Toivo on tekoja

Kirjassa myös painotetaan että vaikka toivo kehittyy meissä lapsuudesta alkaen eli kasvatuksella on osansa siihen, se on ennen kaikkea tekoja ja näyttäytyy arjen pienissä valinnoissa. Mielestäni tämä on jo lupaus valosta itsessään; meillä on vaikutusvaltaa omaan elämäämme – silloinkin, kun tuntuu, että seinät kaatuvat niskaan ja kaikki valintamahdollisuudet on viety pois. Sisäiseen maailmaamme ja sen laatuun voimme aina vaikuttaa.

Teoksessa kerrotaan myös eräs mielenkiintoinen seikka; toiveikkaat ihmiset ylläpitävät paremmin hyvinvointia kuin muut, sillä kun kokee että omaan tilanteeseen voi vaikuttaa pyrkii tässä hetkessä tekemään hyvää vahvistavia tekoja. Toivo myös  auttaa sietämään omaa rajallisuutta.

Ihanaa viikon jatkoa!

<3 Anna-Mari

 

hyvinvointi terveys mieli syvallista
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *