Varjotyössä on kyse oman kapasiteetin laajentamisesta

Mitä ovat varjot ja mitä on varjotyö? Haluan tänään kirjoittaa viime viikonlopun joogaretriittini teemasta, eli varjotyöstä, hieman tarkemmin.

Vaikka olisi ihanaa keskittyä positiivisiin tunteisiin ja kiitollisuuteen, aito henkinen kasvu ei tapahdu ilman kasvukipuja. Laajentuminen vaatii rohkeutta ja urheutta kohdata oma itse rehellisenä – oman itsen sisällä asuvat valot ja varjot eli paitsi ihanat, myös ikävät asiat.

Varjot – itsen tukahdutettuja osia

Varjot ovat osia meissä, jotka ovat tukahdutettuja. Ne ovat puolia meissä jotka eivät sovi ympäröivään yhteiskuntaan/kulttuuriin tai joita emme itse itsessämme haluaisi hyväksyä ja kohdata. Varjoihin liittyy siis painavia ja vaikeita, jopa tuskallisia tunteita kuten pelkoa, häpeää, ankaruutta, vihaa, surua ja raivoa.

 Kohtaamattomuus aiheuttaa meissä tyhjyyden & ulkopuolisuuden tunteen josta voi muodostua suuriakin haasteita hyvinvointiin liittyen. Se voi johtaa esimerkiksi masennukseen ja erilaisiin riippuvuuksiin/addiktioihin. Huomaa, että myös “positiivinen riippuvuus” kuten perfektionismi/työriippuvuus ovat addiktioita, ne ovat vain sosiaalisesti hyväksytympiä addiktioita kuin esim. päihde- tai huumeriippuvuus. Kuitenkin ne myös vievät meitä pois päin yhteydestä.

Niin kauan kuin pakenee varjoa, antaa sen hallita elämää. Kun taas kohtaamalla varjon voin päästää irti sen otteesta ja kokea aitoa rakkautta, myötätuntoa ja vapautumista.

Voi löytää myös oikeat rajani, jotka ovat olennainen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, vain kohtaamalla kaikki itsen puolet. 

Varjotyö on teema, joka on läheinen itselleni, sillä se liittyy addiktioihin ja erilaisiin riippuvuuksiin. Olen ollut usean vuoden ajan suhteessa addiktin kanssa  ja olen nähnyt läheltä mitä se tekee ei paitsi itse asianomaiselle myös hänen lähipiirilleen: sanotaan osuvasti että riippuvuus on sairaus, johon sairastuu ei paitsi addikti itse vaan myös hänen lähipiirinsä. Addiktiosta ei voi oikein edes puhua ilman läheisriippuvuutta. Toisaalta, näiden painavien kokemusten jälkeen tiedän myös, että parantuminen on mahdollista ja siksi haluan  kannustaa myös muita kohtaamaan omat varjonsa.

Varjot saavat meidät suorittamaan & hukkumaan rajattomuuteen

Varjot ovat siis puolia meissä, jotka haluaisimme mielummin piilottaa, tukahduttaa tai joita haluaisimme juosta karkuun.  Teeskennellä, ettei niitä ole olemassakaan.

Varjot saavat meidät upottamaan itsemme tekemiseen ja suorittamiseen, pelaamiseen, juomiseen, syömiseen, shoppailuun, työn tekoon. Joskus ne saavat meidät hukuttamaan itsemme toiseen ihmiseen, rajattomuuteen.

Varjot ovat kohtaamattomina puolia, jotka tekevät meistä puolikkaita. Haamuja itsestämme. Ne imevät ilon & elinvoiman.

Ne vievät pois eheydestä & yhteydestä.

Kuitenkin, mitä kovempaa juoksemme pakoon, sitä syvemmälle pimeyteensä varjo meidät nielaisee.

Tantra & varjotyö

Tiesitkö että tantrassa ajatellaan että me kaikki olemme jo jumalallisia, kokonaisia & riittäviä? Että kaikki tulemme samasta lähteestä?  Tämä on lohduttava ja kannustava ajatus varjotyön äärellä. Tantra muistuttaa että varjo ja valo tulevat myös samasta lähteestä; olemme eläviä olentoja valojen ja varjojen takia. Ne yhdessä piirtävät ääriviivamme, tekevät meistä totta. Ei ole mitään luonnollisempaa kuin oma varjo.

Valot ja varjot ovat aaltoja, jotka nousevat samasta, kaikkeen kietoutuvasta tietoisuuden merestä; varjot tulevat samasta lähteestä kuin positiiviset & hyväksytyt tunteet ja tuntemukset . Tämän takia voimme myös valjastaa varjot voimavaraksemme myötätuntoisen kohtaamisen kautta. 

Voimaannuttava varjo

Voimme kanavoida tukalat ja ahdistavat tunteet & tuntemukset ulos rakentavilla, omaa hyvinvointiamme edistävillä tavoilla. Esimerkiksi  raivossa on ihan hurjasti energiaa, ja tarvitsemmekin aggressiota esimerkiksi  omien terveiden rajojen ylläpitämiseksi.

Työkaluja varjotyöhön

Olen käyttänyt varjotyössä apuna erilaisia menetelmiä. Alla muutama vinkki sinulle epämukavan kohtaamiseen.

  • Kehoyhteyden vahvistaminen esimerkiksi somaattisen liikkeen tai liikemeditaation kautta. Keho on tunteiden koti ja paikka, missä parantuminen tapahtuu. Tietoinen liike on silta kerrosten taakse; oman aidon itsen luo.
  • Tantriset mantrameditaatiot ja meditaatiot epämukavien tunteiden kanssa.
  • Intuitiivinen kirjoittaminen. Varjot asuvat alitajunnassa. Intuitiivisen kirjoittamisen tarkoitus on sukeltaa omaan alitajuntaan ja sitä kautta vahvistaa yhteyttä aitoon itseen – myös varjominään.
  • Omien itseä rajoittavien uskomusten ja ideoiden kyseenalaistaminen tutkiminen esimerkiksi erilaisten kirjoitusharjoitusten kanssa.
  • Hengitys. Oma hengitys ja oikeanlaiset rauhoittavat hengitysharjoitukset elvyttävät hermostoa. Hengitys on meille aina läsnä oleva voimavara ja tähän hetkeen maadoittava turvasatama.

Ihanaa viikonloppua sinulle! Kuvat muistoja viime viikonlopulta.

<3 Anna-Mari

@annamariyogax

hyvinvointi mieli syvallista rakkaus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *