Villin luonnon lahja ja arkkityypit porttina laajempaan itsetuntemukseen
”Ei ole sattumaa että koskematon luonto katoaa planeetaltamme sitä mukaa kun oma ymmärryksemme omasta sisäisestä villeydestämme hiipuu. Ei ole niinkään vaikea ymmärtää, miksi vanhoja metsiä ja vanhuksia ei pidetä kovinkaan tärkeinä voimavaroina. Se ei ole mysteeri.
Se, että susilla, kojooteilla ja karhuilla sekä vanhoilla naisillaon samanlainen maine, ei myöskään ole silkka sattuma.
Niille kaikille on yhteistä samankaltaiset vaistonvaraiset arkkityypit, mistä johtuen niitä virheellisesti pidetään epämiellyttävinä ja läpikotaisin vaarallisina nielijöinä. ”
– Clarissa Pinkola Estés
Freudilainen psykoanalyytikko ja kirjailija, Clarissa Pinkola Estés maalaa teoksessaan Naiset jotka kulkevat susien kanssa kuvaa ”villistä naisesta” (=arkkityyppi sielusta ja syvästä vaistonvaraisuudesta ja intuitiosta nousevalle tiedolle).
Arkkityyppi & kollektiivinen alitajunta
Arkkityyppi on käsite, mitä analyyttisen psykologian perustaja Carl Jung on kehittänyt. Sillä tarkoitetaan kollektiivisessa alitajunnassa sijaitsevia piilotajunnan teemoja, jotka ilmenevät psyykessä luonnollisesti.
Menneiden sukupolvien kokemusperintö esiintyy arkkityypeissä tiivistyneessä muodossa. Samaan aikaan arkkityyppi ei kuitenkaan ole näkyvä tai rationaalisesti käsitettävä, vaan apriorinen ja tiedostamaton tajunnan sisältö. Jokaisella arkkityypillä on oma psyykkinen energiansa.
Arkkityypit ilmestyvät esimerkiksi unissa, myyteissä ja saduissa, ja vaikuttavat psyyken rakentumiseen.
Joogaopettajan näkökulmasta ja omasta kokemuksestani käsin; mielestäni arkkityyppi on oiva työväline henkisen kasvun polulla ja portti laajempaan itsetuntemukseen ja kosketukseen itsen eri puolien (& energioiden) kanssa. Tämän takia olenkin kiinnostunut arkkityypeistä ja erilaiset arkkityypit kulkevat mukana useilla joogaretriiteilläni.
Villi Nainen on vain yksi arkkityyppi, mutta myös esimerkiksi hindu mytologian jumalat ja jumalattaret (kuten Shiva tai Parvati) ovat arkkityyppejä.
Villin kuiskaus
Villi naisen arkkityypin kautta voimme Pinkolan mukaan ymmärtää syvää, villiä ja vaistonvaraista luonnettamme paremmin.
Sitä, mikä ei mahdu rationaalisen ajattelun kategorioihin ja luokkiin – sitä, mistä kumpuaa luovuus, ilo, leikkimielisyys mutta myös sisukkuus, sopeutumiskyky ja resilienssi.
Villi olento kutsuu sukupuolen kategorian toiselle puolelle
Vaikka Pinkola kirjoittaa Villistä naisesta (ja viittaa tämän takia siihen, että tällä vaistonvaraisella viisaudella on sukupuoli) kyseessä on mielestäni ennemminkin Villi Olento – vailla sukupuolta. Tai voisiko paremminkin olla niin että Villi Olento on tanssi feminiinin ja maskuliinin välillä?
Ja löytää todellisen paikkansa vasta kun nämä kaksi puolta löytävät yhteisen rytmin ja harmonian keskenään?
Ja aiheesta keskustellessa täytyy myös muistaa, että alunperin feminiini ei ole ollut yhtä kuin nainen tai naiseus tai maskuliini yhtä kuin mies/miehisyys vaan tämä on kokonaan patriarkaalin kulttuurin luoma näkemys.
Klassinen tantra (nondual tantra) painottaa, että feminiini– ja maskuliinienergiat ovat jatkuvassa vuoropuhelussa ja osa toinen toistaan. Se ei myöskään yhdistä feminiiniä naiseen/naiseuteen ja maskuliinia mieheen/miehisyyteen.
Myös perinteinen kiinalainen lääketiede uskoo, että vaikka yin (eli feminiini) & yang (eli maskuliini) ovat toistensa vastakohdat, ne tarvitsevat samalla toisiaan ja ovat ikuisessa vuorovaikutuksessa keskenään.
Joten tarvitseeko meidänkään rajata toista puolta pois löytääksemme perimmäisen intuitiivisen viisauden luo? En usko.
Sen sijaan uskon että villi olento ( tai Pinkolan villi nainen) hengittää meissä jokaisessa, sukupuoleen katsomatta, olitpa sitten nainen tai mies – tai jotain muuta (täytyy myös muistaa että Pinkola on myös kirjoittanut teoksensa mihin tässä kirjassa viittaan jo kauan aikaa sitten, ehkäpä hänenkin näkemyksensä on jo muuttunut).
Pinkola myös kirjoittaa, että ”aitous tarkoittaa puheenvuoron antamista La voz mitológicalle, myyttiselle äänelle. Tämä onnistuu sammuttamalla ego hetkeksi ja antamalla puheenvuoro sille joka haluaa puhua”.
Uskallatko antaa Villille sinussa, Hänelle Joka Tietää, puheenvuoron?
Kuvat muistoja Find Your Wild -feminiinienergian joogaretriitille, ja samalla kevätkauden viimeiselle Sri Lankan joogaretriitilleni, yhteistyössä Seikkailijattaret.fi kanssa.Retriitin teemana oli feminiininen viisaus – oman villin luonnon vahvistaminen erilaisten kehollisten harjoitusten, kirjoittamisen ja meditaation kautta & tutustuminen erilaisiin feminiinisen viisauden ikivanhoihin myytteihin.
Seuraavat feminiinienergiaan ja sen myytteihin paneutuvat retriitit järjestän Suomessa; Jumalatar Minussa –hindujumalatar mytologian retriitin Tuomiston Kartanossa ja Sielunkotiin –Pohjolan myytteihin paneutuvan retriitin, Seilin saarella. Voit lukea lisää retriiteistä täällä. Sri Lankan kauden 2022–2023 joogaretriittini löydät täältä.
Lempeää viikon jatkoa, kurkkaa myös instagramissa aiheeseen liittyvä kirja–arvonta yhteistyössä Viisas Elämä –kustantamon kanssa.
<3 Anna-Mari