Metallielementti & syksy
Kiinalainen lääketiede jakaa asiat Yiniin (feminiininen ja passiivinen) ja Yangiin (aktiivinen ja maskuliininen), sekä viiteen elementtiin, jotka ovat puu, tuli, maa, metalli, vesi. Elementit vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Kiinalaisessa lääketieteessä syksy yhdistetään metallielementtiin. Vuodenaikaa pidetään ravitsevana ja tasapainoittavana. Mutta mihin elimeen syksy ja metalli yhdistetään? Entä millainen on metallipersoona?
Kohtaa kokonaiseksi –joulukalenterissani muuten tänään metallielementin yinjoogaharjoitus, voit katsoa videon tänään, keskiviikko-illalla täällä. Spotify soittolistan harjoitukselle löydät täältä.
Paksusuoli ja keuhkot
Metallielementin elimet ovat paksusuoli ja keuhkot.
Paksusuoli vastaanottaa ohutsuolesta siirtyvän massan, ja lopullinen ravinteiden & nesteiden imeytyminen tapahtuu paksusuolessa. Jos Paksusuolen chi (=energia) on heikko, voi haasteena olla mm. suoliston tukokset. Kiinalainen lääketiede yhdistää elimiin eri tunnetilat, ja paksusuolen tunnetilana pidetään elinvoimaa.
Keuhkot taas kontrolloivat hapensaantia ja niiden tehtävänä on myös asettaa rajat kehon sisäisen ja ulkoisen maailman välille. Jos keuhkojen chi on vahva, ilmasta saatava happi jakaa elinvoimaa koko keholle. Jos chi on heikko, kehosta tulee ponneton, ihosta kuiva tai väritön. Keuhkojen toimiessa hyvin ja metallielementin tasapainoisessa tilassa iho hohtaa ja hengitys on tasaista. Tasapainossa ollessaan hajuaisti on hyvä, puheääni kantava ja sydämen alue auki, kohti maailmaa. Myös terveys on hyvä ja immuniteetti vahva.
Metallipersoona
Viisi elementtiä ovat kiinalaisessa lääketieteessä elämän peruspilari. Elementtien tasapaino tarkoittaa elämän tasapainoa. Kiinalaisessa ajattelussa jokaisella ihmisellä on tietty perusenergia, jonka voi havaita hänestä usein helposti. Myös terveysongelmat ja vahvuudet ovat erilaisia ja liittyvät tiettyyn elementtiin, jota ihmisen energia edustaa.
Metalli-elementtiin yhdistetään kiinalaisessa lääketieteessä sisäinen ja ulkoinen arvokkuus. Täydellisyys heijastaa metallia elementtina – kaunista, kiiltävää pintaa.
Metalli-persoonat ovat aktiivisia tee se itse –tyyppejä, jotka haluavat saada paljon aikaan ja tulla toimeen omillaan. He ovat usein ylpeitä, älykkäitä ja tehokkaita, lisäksi heillä on taipumusta kovapintaisuuteen ja päällepäsmäröintiin. Metalli kuvaa pyrkimystä suojata egoa, tulla haavoittumattomaksi ja säästyä pettymyksiltä. Toisaalta se saattaa aiheuttaa kyynisyyttä ja luoda kovan suojan. Metalli-ihmiset haluavat muuttaa maailmaa, mutta eivät pidä julkisuudesta tai tunkeilusta heidän yksityiselämäänsä. He ovat usein suunnan-näyttäjiä ja uusien väylien raivaajia ja esittävät itsensä varmoina tietäjinä.
Metalli–ihmiset viihtyvät tilanteiden sivustaseuraajina ja toimivat hyvin ryhmässä – aluksi. Jos tehtävä ei kuitenkaan näytä onnistumisen mahdollisuuksia, metalli-elementistä kuoriutuu suorasukainen perfektionisti, joka tekee kaikkensa onnistumisen eteen. Elementin persoona tulee toimeen muiden kanssa, mutta tekee mieluiten projektit yksin saadakseen lopputuloksen haluamakseen. Täydellisestä tuloksesta tulee harvoin suurta kiitosta, koska metalli elementti ei hakeudu parrasvaloihin.
Epätasapaino metallissa:
- vaikeudet arvostaa ja nähdä se, mitä omaa – oli kyseessä sitten materia tai vaikkapa fyysiset ominaisuudet ja terveydentila
- takertuneisuus ja irti päästämisen haasteet niin emotionaalisella kuin fyysisellä tasolla
Taolainen filosofia
Viiden elementin teoria perustuu Taolaisuuden filosofiaan. Taolaisuus koetaan kaiken summaksi; se on kaikki ja ei mitään. Tao, eli kaksi energiaa, on kaikessa ajassa ja paikassa.
Taossa on polariset voimat, toisiltaan tilaa vievät yin ja yang. Alkujaan nämä termit tarkoittivat vuoren varjoisaa puolta (yin) ja valoisaa puolta (yang), mutta nykyään käsitteiden sisään manifestoituu kaikki valon ja varjon spektrit, kylmän ja lampiman asteet, feminiininen ja maskuliininen. Ne ovat toisiinsa verrattavissa, mutta eivät koskaan absoluuttisia. Jotta elinvoiman virtaavuus säilyy, tulee näiden kahden pisteen välissä olla liikettä, Chi:tä, joka suuntaan. Siellä, missä on liike, on hyvinvointi ja terveys.
<3 Anna-Mari
26–28.2.2021 Helli hetki – Autenttisuuden joogaretriitti Nuuksiossa