Närästyksen syy selville verikokeella: GastroPanel

Närästyksestä, suolistovaivoista, väsymyksestä sekä raudanpuutteesta kärsii valitettavan moni, mutta harva tietää, mistä ne oikeastaan johtuvat. Jos vatsassa ei ole tarpeeksi vatsahappoja tai siellä majailee helikobakteeri, voi joidenkin vitamiinien ja raudan imeytyminen olla heikkoa. Vatsalaukun tilannetta ja närästyksen syitä voi nykyään tutkia  GastroPanel -verikokeella ilman lääkärin lähetettä. Kerron tässä tekstissä oman kokemukseni ja miksi GastroPanel on tärkeä osa oman kehon salapoliisityötä!

Närästys saattaa pahimmillaan olla hyvinkin lamaannuttavaa.

En ole ammatiltani lääkäri. Suosittelen pitkittyneissä oireiluissa ottamaan yhteyttä lääkäriin oikean diagnoosin saamiseksi. Lääkäri auttaa tarvittaessa myös GastroPanelin tuloksen kanssa eteenpäin jatkotutkimuksiin, jos sellaisille löytyy aihetta. Verikoe ei korvaa tähystystutkimusta.

Miksi GastroPanel -verikoe tuli ajankohtaiseksi?

Olen tutkinut muutamat vuodet (lue: kymmenen vuotta) suolistoni temppuilua (ja sitä valtavaa oirekirjoa, joka siitä on aiheutunut koko kehossa). Mikrobiomianalyysit näyttävät vuodesta toiseen dysbioosia eli suolistobakteerien epätasapainotilaa, jossa pahat bakteerit ovat päässeet valloilleen. Dysbioosi löytyy lähes poikkeuksetta ärtyneen suolen oireyhtymässä ja  varsinkin tulehduksellisissa suolistosairauksissa. Myös proteiinin pilkkoutumisen kanssa on ollut testin mukaan haastetta. Kärsinkin ruuansulatusentsyymeistä huolimatta pallomahaefektistä ruokailun jälkeen ja nyt mukaan on tullut pienimuotoista pahoinvointia ja närästystä (syksy 2021). En halua, että näistä muodostuu uusi normaali.

Raudanpuutteen yksi aiheuttaja voi olla liian matalat vatsahapot, jolloin esimerkiksi syödyn lihan rauta ei pääse tarpeeksi hyvin kehon käyttöön. Koska raudanpuutteesta ja anemiasta olen kärsinyt niin kauan kuin muistan, on tämä hyvä tsekata senkin takia. Myös hoitamaton helikobakteeri voi aiheuttaa mm. anemiaa ja tällöin rauta-arvot eivät normalisoidu edes rautakuurilla.

Yhdeksi häiriköksi olen tunnistanut antibioottikuurit, jotka ovat tuhonneet suoliston hyviä bakteereita, jolloin huonot ovat päässeet valloilleen. Koska asiat eivät ole niin yksinkertaisia, liittyy vyyhtiin muutakin. Nyt kuitenkin tarkoituksena oli katsoa, mikä vatsalaukun tilanne on esimerkiksi mahdollisen helikobakteerit ja vatsahappotasojen osalta. Ainakin voin poissulkea autoimmuunisairauksiinkin kuuluvan atrofisen gastriitin, jossa vatsahappoja on aivan liian vähän ja ruuan pilkkoutuminen ja ravintoaineiden imeytyminen heikentyisi. Kerron tutkimustuloksistani tekstin lopussa.

Monesti puhutaan, että pitkät närästyslääkekuurit saattavat alentaa vatsahappoja. Tästä löytyy varmasti monenlaista ajatusta, mutta on ensin hyvä jakaa närästyslääkkeet kahteen ryhmään: niihin jotka neutraloivat vatsahappoja (lyhytvaikutteisempia) ja vatsahapon eritystä hillitseviin (pitkäkestoisempiin). Olen joutunut syömään närästyslääkkeitä jossain vaiheessa (vuosia takaperin) hyvinkin pitkään, joten ne eivät ainakaan ole tehneet hyvää vitamiinien tai raudan imeytymiselle.

Etenkin rasvainen ruoka haastaa monen ruuansulatusta ja aiheuttaa sen takia närästystä.

Miksi vatsahappotasoilla on niin iso merkitys närästyksessä, suolistovaivoissa ja raudanpuutteessa?

Vatsahappojen tehtävä vatsalaukussa on osallistua ruuan pilkkoutumisprosessiin ja auttaa mm. ravintoaineiden imeytymisessä (etenkin rauta ja b12 -vitamiini). Tarkoituksena on, että ruoka siirtyisi ohutsuoleen mahdollisimman hyvin pilkkoutuneena. Pilkkoutumaton tai huonosti pilkkoutunut ruoka aiheuttaa erilaisia suolisto-oireita ja haastaa suoliston bakteerikantaa.

Omaa vatsahappojen tilannetta on vaikea päätellä omin päin esimerkiksi pelkän närästysoireen perusteella, koska närästys sinänsä voi johtua joko liian korkeasta vatsahappopitoisuudesta tai jopa hapottomasta tai vähähappoisesta mahasta. Sen takia koen testin aika tärkeäksi, että tiedetään mitä hoidetaan ja miten.

Vähähappoisen vatsan suurin haaste on se, että ravintoaineet eivät imeydy kunnolla ja ruoka ei pääse pilkkoutumaan toivotulla tavalla. Pitkään jatkuessa tämä aiheuttaa suolistolle haasteita, jotka heijastuvat ympäri kehoa aina hormonitoiminnasta ihoon asti.

Mitä muuta kuin närästyksen syitä GastroPanel -verikokeella selvitetään?

GastroPanel -verikokeella voit selvittää ylävatsaoireita ja mahalaukun limakalvovauroita (joihin liittyy tietenkin omat riskinsä). Myös mahdollinen helikobakteeri-infektio ja hapoton maha – sekä vatsahappojen taso ylipäätään selviävät testissä. Kuten aiemmin mainitsin, autoimmuunisairauksiin (etenkin kilpirauhasen vajaatoimintaan) saattaa liittyä atrofista gastriittia eli hapotonta mahaa, mikä on hyvä poissulkea testillä myös. Testi on kätevä myös tähystyksen jälkeiseen seurantaan tarvittaessa.

Testitulosten perusteella saat tietää helikobakteerivasta-aineiden lisäksi erilaisia biomarkkereita, joiden avulla pystytään päättelemään esimerkiksi tarve tähystykselle tai muille jatkotutkimuksille. GastroPanelin sivuilta löytyy esimerkki tulkintataulukosta, josta selviää miten edetä, jos arvot eivät ole viitteissä.

Lääkäri osaa auttaa tarvittaessa vastauksiin liittyvissä kysymyksissä ja jatkotutkimuksissa.

Närästyslääkkeiden pitkäaikainen käyttö ei ole suositeltavaa ja närästyksen juurisyy tulisi aina selvittää oikean ja pitkäaikaisemman avun saamiseksi.

GastroPanel -verikoe: missä sen voi tehdä ja miten pitää valmistautua?

GastroPanel -verikoe vaatii vain ajanvarauksen lähimpään Synlabiin. Synlabin valikoimasta tämä löytyy nykyään nimellä Närästyspaketti ja sen tarkemmat ohjeistukset löydät täältä. 

GastroPanel -verikoe vatsalaukun tilanteen selvittämiseksi tehdään laboratoriossa ja vastauksen saat noin viiden arkipäivän kuluttua.

Närästyksen syyt: oma kokemukseni GastroPanelista

Paastosin 10 tuntia varmuuden vuoksi ennen näytteenottoa ja sain vastauksen Synlabin sovellukseen jo 5 arkipäivän aikana. Isoksi yllätyksekseni kaikki vastaukset olivat hienosti viitearvoissa! Tulin tästä superiloiseksi, koska ainakin voin todeta jonkun asian toimivan suolistossa (sarkasmia). Jos testi olisi paljastanut helikobakteerin tai hapottoman vatsan, olisin toki saanut vastauksia aika moneen asiaan…

Testin avulla päättelin, että koska vatsahapot ovat kunnossa, täytyy nyt rauhoittaa syömistä ja keskittyä paremmin pureskelemaan ruokaa. Muuten en oikeastaan anna edes mahdollisuutta ruuan paremmalle pilkkoutumiselle ja suoliston hyvinvoinnille. Ruuansulatuksen tukena käytän ruuansulatusentsyymejä. Hengittämisellä ja hermoston rauhoittamisella on iso vaikutus ruuan oikeanlaiseen pilkkoutumiseen. Jos hermosto on taistele ja pakene -tilassa, ei sen tärkein tehtävä ole keskittyä pilkkomaan ruokaa kunnolla – oli vastahappoja tarjolla tai ei.

Voin suositella tätä testiä kaikille, joilla on raudanpuutetta, närästystä ja muita ylävatsaoireilua, suolisto-oireilua tai väsymystä. Testi on todella helppo toteuttaa ja hinta on ainakin Synlabissa edullinen ilman lääkärin lähetettä 89 euroa + näytteenottomaksu (hinta tarkistettu 7.7.2022).

Seuraavaksi julkaisen vinkkejä närästyksen omatoimiseen hoitamiseen: tärkeimmät lisäravinteet ja mitä muuta pitäisi ottaa huomioon. Sillä välin, ota minut seurantaan Instagramissa @biohakkerimari

Lähteitä ja lisää lukemista:

https://www.gastropanel.com/fi/ammattilaiselle/tulosten-tulkinta

https://www.synlab.fi/wp-content/uploads/2021/04/Gastropanel-tutkimus.pdf

https://www.synlab.fi/palvelut/narastyspaketti-2/

Hyvinvointi Hyvä olo Mieli Terveys

Neljä tehokasta vinkkiä juhlapyhien ruokaähkyn välttämiseksi

Joulun juhlapyhinä meistä jokainen varmasti ruokailee tavanomaista enemmän ja lopputuloksena voi olla melkoinen ähky – jopa turvotusta ja närästystä. Näillä neljällä tehokkaalla vinkillä vältät ruokaähkyn ja ehdit tilata tarvittavat tuotteet vatsasi hyvinvoinnin tueksi!  On parempi aloittaa jo etukäteen ennaltaehkäisevästi kuin korjata jo tapahtunutta housunnappeja availemalla.

Koska aina on tärkeä tukea kotimaisia pienyrittäjiä, tämäkin teksti on tehty yhteistyössä hyvinvoinnin verkkokaupan Greenstreet.fi kanssa. Tekstin lopusta löydät alekoodin, jolla teet ostoksia hieman edullisemmin! Erityisen ilahduttavaa on, että Greenstreet istuttaa jokaisesta tilauksesta puun <3

Vinkki 1: Juo vähemmän aterioilla ja enemmän aterioiden välissä

Riittävä juominen on tärkeää, mutta aterian aikana liian runsas juominen heikentää vatsalaukussa tapahtuvaa ruuansulatusprosessia laimentamalla entsyymien ja suolahapon toimintaa. Kun ajoitat juomisen tunti kaksi ruokailua ennen ja jälkeen, annat vatsalle enemmän tehoja pilkkoa isoa jouluateriaa. 

Vesi on paras nesteyttäjä, mutta vielä paremman lopputuloksen saat käyttämällä vedensuodatinta (omassa käytössä Aqva hanasuodatin) ja lisäämällä veteen esimerkiksi Puhdistamon elektrolyyttejä paremman imeytyvyyden takaamiseksi. Omat suosikkini ovat mango-appelsiini ja maustamaton, joita käytän oikeastaan joka päivä.

Kehon liiallinen huuhtelu pelkällä vedellä voi altistaa turvotukselle ja kivennäisaineiden huuhtoutumiselle. Juomisen idea on nesteyttää kehoa eli saada nestettä imeytymään kehon käyttöön – ei huuhdella ja laimentaa sitä. On hyvä erottaa, että puhdistettu hanavesi on aivan eri asia kuin luonnonlähteestä tuleva mineraalipitoinen kivennäisvesi, joka nesteyttää kehoa tehokkaammin.

Vinkki 2: Käytä isoilla aterioilla vahvoja ruuansulatusentsyymejä

Isot ateriat, jotka sisältävät paljon erilaista syötävää ja sulatettavaa ovat vatsan näkökulmasta niitä haastavimpia sulatettavia. Mitä enemmän kaikenlaista laatikkoa ja salaattia sekaisin ja mitä isompia annoksia, sitä enemmän työtä vatsaparalle.  Lisäksi mahdollisella hotkimisella varmistat lähinnä sen, että ruoka siirtyy huonosti pilkkoutuneena suolistoon ja aiheuttaa siellä turvotuksen lisäksi erilaista ikävää oireilua. Ähkyn tunne on varma ja ilmavaivat pöhöttävät vatsaa entisestään.

On tärkeää, että ruoka nautiskellaan ja pureskellaan rauhassa. Puhdistamon vahva ruuansulatusentsyymi on oma suosikkini tukemaan ison aterian pilkkoutumista – ja ravintoaineiden imeytymistä. Etenkin jouluaterialla ei  tarvitse stressata sitä, että muistuttaako oma maha pinkeydellään joulupukin mahaa…

Vinkki 3: Aloita kuitulisän käyttö jo ennen juhlapyhiä

Kuitua tarvitaan liikuttamaan suolen massaa eteenpäin ja se ehkäisee näin turvotuksen syntymistä, kun massa ei jää jumiin suolistoon. Suolistobakteerit rakastavat kuitua ja käyttävät sitä kasvualustanaan. Mitä tyytyväisempi suolisto on, sitä vähemmän kärsit ummetuksesta ja turvotuksesta!

Esimerkiksi tällä lisäkuituvalmisteella varmistat päivittäistä riittävää kuidunsaantia myös juhlapyhinä ja tuet vatsasi säännöllistä toimintaa. Tuote sisältää myös laadukkaita maitohappobakteereita, jotka ovat sellaisessa muodossa, että niillä on mahdollisuus kiinnittyä suolistoon ja alkaa kasvamaan. Valitettavasti kaikki maitohappobakteerit eivät sitä tee ja lopputuloksena on vain kallista… no sitä! Muista aloittaa käyttö vähitellen annosta nostaen. Riittävä nesteen nauttiminen samanaikaisesti on tärkeää, ettei suolisto mene tukkoon. Maitohappobakteerit on hyvä ottaa erillään ruokailuista, jotta vatsahapot eivät heikennä maitohappobakteereiden tehoa (ellei niitä ole erikseen mikrokapseloitu, jolloin niillä on tehoa vielä vatsahappojen jälkeenkin).

Vinkki 4: Suolisto kaipaa liikettä

Moni tietää kokemuksesta, että liiallinen makoilu ja istuminen eivät liikuta myöskään suolistoa. Ummetus ja sen myötä myös turvotus ovat varsin tuttuja juhlapyhinä. Ainakin vatsan toiminta saattaa olla tavallista hitaampaa. Suolisto tarvitsee liikettä toimiakseen kunnolla, sillä liikunta edistää myös suolen peristalttista liikettä. Liikunta voi olla kevyttä kävelyä pitkin päivää, arkiliikuntaa tai tunnelmallinen joulukävely yhdessä läheisten kanssa. Joogailu ja venyttely joululeffojen aikana lisää kehon verenkiertoa ja samalla edistää myös ruuansulatuselimistön toimintaa! Muista, että täydellä vatsalla liikkuminen ei ole suositeltavaa, koska vatsa tarvitsee tärkeälle työlleen rauhaa.

Lopuksi

Terveellisen syömisen filosofiassa on tärkeää nauttia ruuasta ilman syyllisyyden tunnetta. Jos herkuttelu ahdistaa, muistuta itseäsi siitä, että terveelliseen syömiseen mahtuu myös herkkuja! On tärkeää opetella herkuttelemaan hyvällä omalla tunnolla, koska kielteinen suhtautuminen aiheuttaa stressiä ja hidastaa ruuansulatusta (vatsahappojen ja entsyymien erittyminen heikentyy). Parasta onkin herkutella täydellä sydämellä ja palata sitten taas ravintorikkaan arkiruuan pariin. Laadukkaampia ja ravintorikkaampia jouluherkkuja löydät myös Greenstreetin verkkokaupasta! En ainakaan itse lähde viettämään joulua ilman Foodinin raakasuklaata…

Kun teet ostoksia hyvinvoinnin verkkokaupassa Greenstreetillä, käytäthän kassalla alekoodia BIOHAKKERIMARI, niin saat 10% alea ostosten loppusummasta ja tuet samalla pienyrittäjän tutkimustyötä! Rahoitan tällä hetkellä omaa kouluttautumistani osa-aikaisen yritykseni Biohakkerielämää kautta, jotta pystyisin auttamaan yhä enemmän ihmisiä voimaan edes vähän paremmin <3

Ota biohakkerimari seurantaan myös Instagramissa täällä, jotta saat lisää inspiroivia hyvinvointivinkkejä ihan puolivahingossa.

Kuvat: Unsplash

Hyvinvointi Hyvä olo Terveys Tapahtumat ja juhlat