Terapeutti: mielen roskapussin lajitteluapu, kun haluat muutosta

Olet ehkä vaihtanut parisuhdetta, työpaikkaa, ystäviä, paikkakuntaa, asuntoa… Mutta silti sama ketutus tai samat ongelmat ja terveyshaasteet seuraavat mukanasi, mikä avuksi? Terapeutti saattaa olla yllättävän tärkeä apu, kun haluat päästä eroon samoista ajatusradoista, jotta voit onnistua muutoksissasi – mitä ne sitten ikinä koskevatkaan. Tässä tekstissä kerron, miksi mm. terapeutista olisi monille hyötyä ja miten itse aloin tukemaan vuosia sitten omaa paranemispolkuani terapeutin avulla pois negatiivisesta, jatkuvasta pahan olon ja sairastelun kierteestä.  <3

Kun arjen roskat jäävät lajittelematta…

Aivan liian moni pyrkii peittelemään ongelmia tai konflikteja ajattelemalla, että elämä olisi jotenkin kevyempää jättää asiat takaa-alalle. ”Good vibes only” – ajattelumalli saattaa itseasiassa olla aikamoista myrkkyä. Valitettavasti joka kerta, kun kohautat olkapäitäsi sinua vaivaaville asioille tai jätät keskustelematta sinulle tärkeistä asioista, keräät samalla roskia mielen roskapussiin. Parisuhteissa tämä on hyvinkin tuttu ilmiö: ei viitsitä käsitellä pikkuriitoja, siirrellään ongelmia, kunnes pikkuroskista paisunut roskapussi lävähtää toisen eteen aivan toisessa asiayhteydessä. Lopputuloksena on usein ero, koska lajiteltavien jätteiden määrä on yksinkertaisesti liian suuri.

Roskien lajittelu koskee kaikkea arjessamme. Saatamme kohdistaa elämän tyytymättömyytemme työpaikkaan, koska mukaan kertynyt roskapussi on alkanut painaa jonkun verran. Työpaikka voi tuntua luonnolliselta syypäältä (ja helpottavalta, kun on joku muutettava syy), jolloin huomio kiinnittyy pois lajiteltavien roskien ääreltä – juuri niistä matkan varrelta mukaan poimituista asioista, joita ei ole ehditty, jaksettu tai haluttu käsitellä. Kun jälleen keräämme eri tahoilta roskia pussiimme, saattaa pussin kantokyky pettää täysin ja tästä saattaa kärsiä esimerkiksi työpaikka. Voi olla, että saamme homman vielä jotenkin haltuun, keräämme roskat samaan pussiin maasta ja vaihdamme työpaikkaa. Luulemme olevamme ongelman ytimessä. Palaan pian siihen, miksi asiat eivät muuttuneetkaan työpaikkaa vaihtamalla.

Helpointa on muuttaa kaikkea muuta ympärillämme, kun todellisuudessa meidän pitäisi muuttaa itseämme.

Muutoksen uusi ympäristö – samat vanhat ajatusmallit?

Uusi kaupunki – uusi mahdollisuus! Mikä helpotuksen tunne se aina onkaan, kun saa aloittaa puhtaalta pöydältä. Tunsin samaa yli vuosi sitten, kun muutin Pohjanmaalta Helsinkiin. Vapauden tunne oli lähes käsin kosketeltavissa. Haistoin mahdollisuuksia jokaisen kulman takana. Mutta kuinkas sitten meinasikaan käydä…

Huomasin itse kantavani samaa, puoliksi käsiteltyä roskapussia mukanani. Tunnistin, että olin täysin uudessa mahdollisuuksia täynnä olevassa ympäristössä ajautumassa samoihin ajatusmalleihin, jotka olin elämäni aikana sisäistänyt. Oli aivan pakko lajitella roskapussi loppuun, jotta uusille ajatuksille ja uudelle elämälle olisi tilaa. Tämä oli muutoksen kannalta ehdottomasti tärkein asia. Muuten olisin jatkanut samanlaista elämää uudessa mahdollisuuksien ympäristössä ja ajautunut ehkä samanlaiseen kurjaan, sairaudentäyteiseen elämään. Minun muutosprosessini oli (ja on edelleen) parantuminen: uudenlainen, merkityksellinen elämä.

Jos eron jälkeen ei oikeasti käsittele tilannetta, lajittele parisuhteen aikana kertyneitä roskia ja tunnista omia haittaavia uskomuksia, saatat kantaa samat roskat uuteen parisuhteeseen ja päätyä jopa samanlaiseen tilanteeseen. Uskomuksemme ovat niitä, jotka ohjaavat roskien kertymistä roskapussiin ja siksi ovat jo tärkeä suodatin tunnistaa arjessa. Olenko sitä mieltä, että parisuhteet on tuomittu epäonnistumaan? Annanko oikeasti toiselle mahdollisuuden luottamukseen? Ilman näiden asioiden käsittelyä, saattaa uusi kumppani joutua siivoaman edellisen parisuhteen roskia. Kuka sitä haluaisi tehdä?

Terapeutti – ongelmajätteiden lajitteluapu muutoksessa

Missä roskapussia on sitten tehokkain lajitella tyhjemmäksi ennen muutoksen tekoa? Jokaisen tulisi arjessa opetella tekemään tätä itse, kommunikoimalla tilanteita auki tarpeen tullen, ystävien avulla ja jatkuvasti oppimalla. Roskia on kuitenkin lähes mahdoton väistellä kokonaan, joten on turha luulla, että joku kantaisi mukanaa täysin tyhjää roskakoria.

Monien asioiden käsittely voi tapahtua opettelemalla näkemään eri tavalla tilanteita, ihmisiä ja toimintamalleja. Joissakin asioissa voi kestää pidempään, että ymmärrät itse asioita uudella tavalla – annat mahdollisuuden lajittelulle. On hyvin yleistä,että pidämme kynsin hampain roskapussista kiinni, koska emme haluaisi lähteä työstämään sen sisältöä. Sisältö saattaa olla jopa erittäin hitaasti lajiteltavaa ongelmajätettä, jota alitajuisesti emme haluaisi lähteä avaamaan.

On hyvin yleistä,että pidämme kynsin hampain roskapussista kiinni, koska emme haluaisi lähteä työstämään sen sisältöä.

Ongelmajätteiden kanssa – tai vähän pienempienkin jätteiden kanssa terapeutti on oiva apuri. Se auttaa sinua muuttamaan ajattelutapaasi, löytämään ja antamaan mahdollisuuksia uudelle. Myös psykologit ja ratkaisukeskeiset valmentajat (coachit) tukevat matkallasi. Samalla siivoat roskapussin sisältöä ja muutat ajattelumallejasi siihen suuntaan, että et jatkossa täytä roskapussiasi kovin nopeasti. Opit lajittelemaan roskia arjessa.

Terapeutin apu oli omalla kohdallani erittäin tärkeä vuosien terveystaisteluiden keskellä. En tiedä, miten hajalla olisin tai miten paraneminen ja ratkaisujen löytäminen olisi ylipäätään ollut mahdollista. Roskapussissa oli aika paljon tavaraa ja ei ollut mikään ihme, että koko keho sairastui jatkuvasti. Oma mielemme voi myrkyttää ja kuormittaa monien muiden asioiden ohella. Jos siis haluat parantua – henkisesti tai fyysisesti, et voi ohittaa roskien lajittelua. (jatkuu kuvan jälkeen)

Terapeutti kuuntelee, tarvittaessa haastaa uusiin näkökulmiin ja tottakai tukee siinä, mitä olet tekemässä. Psykoterapialajeja on erilaisia riippuen siitä, millaista tukea tarvitset juuri nyt: osa keskittyy traumojen käsittelyyn ja osassa pyritään opettelemaan uusia käyttäytymismalleja. Päädyin itse terapeutille pohtimaan omaa negatiivista kierrettäni (diagnoosia diagnoosin perään), unettomuutta ja niistää aiheutunutta ahdistusta. Raudanpuutoksen korjaamisella oli suurin vaikutus mielialaani ja siihen, että pystyi vaihtamaan negatiivisia ajatuksia positiivisiin. Olen kirjoittanut raudanpuutteesta aiemmin mm. täällä ja täällä. Kolme vuotta terapiaa kirjaimellisesti tekivät minusta uuden ihmisen ja auttoivat selviämään hengissä aikakaudesta, josta en muuten olisi uskonut järjissäni pääsevän ulos.

Moni käy terapiassa. Itseasiassa niin moni, että saatat hämmästyä. Mielestäni asiasta puhutaan aivan liian vähän ja terapiaan hakeutuminen osoittaa mielestäni hienoa kehittymishalukkuutta ihmisenä. Vaikka sitten väliaikaisena tukena isommassa muutoksessa.

Coach – apu haastaamaan omia ajatusmalleja kohti muutosta

Ratkaisukeskeinen valmentaja eli coach voi olla oiva apu, kun haluat päästä eteenpäin, haastaa omia ajatusmallejasi ja löytää itsestäsi voimavaroja toteuttaa muutos. Terapeutti (psykoterapeutit) perehtyvät enemmän menneisyyteesi, juurisyihin ja tukevat siinä muutoksessa. Ratkaisukeskeinen valmennus on enemmän tästä hetkestä eteenpäin suuntaavaa, jolloin opetellaan hakemaan esimerkiksi muutosta tukevia ajattelumalleja. Coach onkin arjen oivalluttajasi ja auttaa haastaamaan ajatusmalleissasi (esim. vahvat uskomukset).  Valmistun itse syksyllä 2021 ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi ja pelkkä opiskeluaika sekä sen ohella saadut valmennukset ovat olleet iso apu seuraavassa askeleessa uuden, terveemmän arjen luomisessa.

Ratkaisukeskeinen valmentaja saattaa olla tärkeä apu muutoksessasi, jotta saat pidettyä motivaatiosi yllä, löydät omat voimavarasi ja tunnistat kipukohtia, joihin tarvitset sparrailuapua.

Miksi ajatusmallien muuttaminen on olennaista muutoksessa onnistumisessa?

Aivomme ovat oppineet jonkin tavan ajatella – vuosien saatossa, ehkä osittain lapsuudestakin ja erilaisten tapahtumien kautta. Ympäristöllä on ollut iso tapa ajatusmallien syntymiseen. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi säilyttää nämä ajatusmallit edelleen vuosia myöhemmin – varsinkaan jos ne eivät palvele sinua.

Ympärillämme oleva todellisuus muodostuu mieleemme omien ajatusmalliemme kautta. Tämä on tärkeää tietää, koska näin ollen, sama muuttumaton ajatusmalli voi saada uudessakin ympäristössä meidät kokemaan asioita samalla tavalla. Käytännössä yritämme tehdä muutosta, mutta mikään ei todellisuudessa muutu. Edelleen ahdistaa, ketuttaa, ihmiset ärsyttävät ja olet jatkuvasti väsynyt tai ylikuormittunut. Sama kun syytämme uutta puolisoa vanhan suhteen ongelmista tai kerromme itsellemme mielessämme samaa vanhaa tarinaa, että olemme huono-onnisia ja negatiivisessa kierteessä vaikka meillä olisi potentiaalia voida paremmin.

Se mihin keskityt, lisääntyy. Olin varma, että universumi oli kaatanut päälleni vuosien mustat sairastelupilvet ja taistelin negatiivisessa kierteessä. Oli luotava uusi ajatus siitä mitä haluan olla tulevaisuudessa ja keskityttävä muuttumaa kohti tätä jokaisella solullani joka ikinen päivä. Terapia ja kiitollisuusharjoitukset olivat itselleni suurimmat avut. Muutosmatkalla ollaan edelleen. Sinänsä lohduttavaa, että emme tule ikinä valmiiksi, vaikka terapiakäynnit loppuisivat. Elämä muistuttaa meitä kyllä siitä, mihin emme halua palata ja testaa, oletko todella muuttunut.

Uusia ajatusmalleja ja -ratoja rakentamalla voimme siis luoda käytännössä aivan toisenlaisen maailman – aivan mielettömän muutoksen. Ota seurantaan Sami Minkkinen esimerkiksi Instagramissa, hän puhuu erittäin selkeällä maalaisjärjellä tästä asiasta. Jokainen ajatuksemme luo jatkuvasti todellisuuttamme: miten puhumme muille, itsellemme, millaista tarinaa rakennamme itsellemme?

Jos haluat eri lopputuloksen, täytyy sinun tehdä asioita eri tavalla. Lisäisin tähän myös ”ajattelemalla uudella tavalla”. Onnistuneen muutoksen avaimet (vrt. lajittelupisteen avaimet) ovat usein edessämme, jos haluamme vain aloittaa kierrättämisen. Ensimmäinen haaste onkin, miksi ylipäätään lähdit muutokseen?

Muutoksen tie ei ole koskaan suora

Vaikka olisimme kuinka tietoisia ajatusmalliemme haasteista, saatamme silti löytää itsemme täyden roskapussin ääreltä. On ehkä tärkeää hyväksyä, että roskapussi ei välttämättä ole koskaan täysin tyhjä – opettelemme vain huolehtimaan ja kierrättämään paremmin.

Minua henkilökohtaisesti huojensi se, että muutokset eivät yleensä ole suoraviivaisia ja selkeitä. Pienet töyssyt ja mutkat matkan varrella testaavaat sitä, oletko oikeasti tosissasi matkassa eli mieltäsi testataan. Jos mutkan kohdalta selviät aina takaisin samalle polulle, olet kehittynyt myös ajatusmalliesi kanssa. Moni jättää koko muutosmatkan ensimmäiseen mutkaan juuri siksi, että se vaatii mielenlujuuden lisäksi myös uusia ajatusmalleja.

Kaipaatko tiedettä aivojen uudelleenohjelmoinnista ja itsensä uudelleen luomisesta?

Jos haluat lukea lisää aivojen uudelleenohjelmoinnista eli uusien hermo- ja ajatusyhteyksien muodostamisesta, kannattaa tutustua aiheeseen googlailemalla aivojen neuroplastisuutta. Aiheesta ovat kirjoittaneet mm. Maria Nordin*, Lääkäri Emilia Vuorisalmi* (enemmän hormoninäkökulmaa) ja Lääkäri Joe Dispenza*. Maria Nordin herättää monessa voimakkaita tunteita (niin teki aluksi minussakin), mutta hänen kirjassaan on todella painavaa asiaa.

Aloita siis ensin siivoamalla pursuava roskapussi, opettele kierrättämään ja mieti, millaiset ajatusmallit oikeastaan keräävät roskia omaan roskakoriisi ja miten haluaisit niitä muuttaa? Millaiseksi sinä haluaisit tulla?

Ota minut seurantaan Instagramissa biohakkerimari ja Facebookissa Biohakkerielämää -sivustolla, jotta pysyt ajan tasalla uusimmista päivityksistä ja instagramtililläni autan sinua inspiroitumaan kohti parempia valintoja omassa arjessasi <3

Tähdellä * -merkittyjen linkkien kautta tehdyistä ostoista Adlibriksessä saan pienen provision ja tuet samalla alkavaa yrittäjyyden polkua hyvinvointialalla. Kiitos!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Näin selviät paremmin jännityksestä ja peloista

Epäonnistumisen pelko iski – Pidätkö sinäkin venettäsi tiukasti satamassa?

Miksi muutoksissa usein epäonnistutaan?

Kuvat: Unsplash

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *