Korona ei ole ainoa syy turvata C-vitamiinin saantia – lue mitä muita hyötyjä sillä on!

C-vitamiinilla on jo pitkä lista EU:n hyväksymiä terveysväittämiä. Nyt C-vitamiinin merkitys on noussut uuteen valoon, kun se on päässyt otsikoihin yhtenä koronahoitomuotona Kiinassa. Lue, miksi sinunkin kannattaisi turvata C-vitamiinin saantiasi tavalla tai toisella – kiinnosti sitten sen käyttö flunssan yhteydessä tai raudan parempi imeytyminen <3

Muistuttaisin jälleen, että itse en valitettavasti ole lääkäri. Jokaisen tulisi lisäravinteiden tai terveydentilansa osalta aina konsultoida ensin omaa lääkäriään (etenkin oksalaattiongelmien kanssa kamppailevat). C-vitamiinia käytettäessä mm. koronaviruksen hoitoon Kiinassa, on sitä annosteltu suonensisäisesti sairaalavalvonnassa.

Olen mielenkiinnolla seurannut täällä Helsingissä, miten ihmiset ovat alkaneet suojautua koronalta. Työpaikalla se näkyy ehkä selvimmin ohjeina ja rajoituksina. Monet ovat siirtyneet etätöihin vapaaehtoisesti tai suosituksesta. Käsienpesujonoja on alkanut näkyä lounasaikaan töissä. Itse olen kiinnittänyt erityisesti huomiota siihen, etten koskettelisi kasvoja, silmiä tai nojaisi käteen (lääkärien vakiotapa välttää tartuntoja työssään). En sitten tiedä, pelkäävätkö ihmiset enemmän karanteenia vai itse koronaa…

Ruohonjuuressa oli laadukkaat C-vitamiinit heti tyrkyllä.

Juuri viime viikonloppuna oli lääkäri Thomas Levy luennoimassa Suomessa C-vitamiinin tehokkuudesta ja harmittelin, kun en itse päässyt mukaan kuuntelemaan. Hän on huolissaan siitä, miten vähän C-vitamiinia oikeasti hyödynnetään sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Sillä on hänen tutkimuksiensa mukaan niin paljon potentiaalia, että se saattaisi olla jopa uhka lääketeollisuudelle. Suuret C-vitamiiniannokset ovat purreet flunssaviruksiin parantavasti tai ainakin virusta heikentävästi. Levy luennoi mm. koomapotilaiden reagoimisesta C-vitamiinihoitoihin. Tämä vaatii kuitenkin tarpeeksi isoa ja pitkäkestoista annostusta. Lisätietoja mm. Thomas Levyn luennoilta ja Youtube-tallenteista. Aiemmin mm. Helsingin yliopisto julkaisi aiheesta liittyen C-vitamiinilla saatuihin vaikutuksiin tehohoidossa olleilla potilailla, joiden tehohoidon kestoa saatiin lyhennettyä.

Terveysväittämiä saa käyttää yli 200mg/vrk annostuksesta (EU: hyväksymät terveysväittämät).

C-vitamiinin hyödyt immuunijärjestelmässä

EU on hyväksynyt terveysväittämän siitä, että C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Toisen terveysväittämän mukaan tämän lisäksi C-vitamiini tukee raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen normaalia immuunijärjestelmän toimintaa (usein vastustuskyky hieman heikkenee kovassa treenissä). Immuunijärjestelmän tehtävä on tukea elimistöä taudeilta ja viruksilta (erilaiset taudinaiheuttajat) eli sen ylläpitäminen on osa tehokkaampaa vastustuskykyä.

Raudan imeytyvyyden parantamiseksi C-vitamiinilla on tehokas vaikutus, jonka EU on myös sallinut yhdeksi terveysväittämäksi. Nauttiessasi rautapitoista ateriaa tai rautalisää, kannattaa samalla ottaa myös C-vitamiinia, jolloin raudan käyttöönottoaste paranee. Raudan imeytyvyyden parantuminen taas nostaa ferritiini- eli rautavarastotasoja ja vaikuttaa sitä kautta immuunijärjestelmän lisäksi moneen asiaan. Kirjoitin aiemmin omasta raudanpuutekokemuksestani ja mikroimeytyvistä raudoista täällä.

C-vitamiinin hyödyt iholla

EU on hyväksynyt myös terveysväittämän siitä, että C-vitamiini edistää kollageenin muodostumista iholla. Kollageenin muodostuminen alkaa vähentymään vanhenemisen myötä, mikä näkyy ensimmäisten ryppyjen muodostumisena. Omasta ihosta kiinnostuneen kannattaisi kiinnittääkin huomiota riittävään C-vitamiinin saantiin, jotta kollageenia voisi muodustua tarpeeksi tai sen käyttöönotto lisäravinteesta olisi tehokkaampaa. Monissa kollageenivalmisteissa onkin valmiiksi lisätty C-vitamiinia jo mukaan. Positiiviset vaikutukset ihossa näkyvät myös nopeutuneen haavojen paranemisena ja puolustuskyvyn paranemisena, jos kärsit iho-ongelmista.

Muita EU:n hyväksymiä terveysväittämiä

C-vitamiinin hyväksytyt terveysväittämät:

 • edistää immuunijärjestelmän toiminnan pysymistä normaalina raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen
 • edistää normaalia kollageenin muodostumista verisuonten, luuston, rustojen, ikenien, hampaiden ja ihon normaalia toimintaa varten
 • edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
 • edistää hermoston normaalia toimintaa
 • edistää normaaleja psykologisia toimintoja
 • edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä
 • auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
 • edistää E-vitamiinin palautumista pelkistyneeseen muotoon

C-vitamiinin oikea annostus

C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joten tarpeeton vitamiinimäärä huuhtoutuu virtsan mukana pois. Elimistö ei kykene varastoimaan C-vitamiinia mihinkään tai tuottamaan sitä itse. Sitä tulisi saada ravinnosta 75mg päivittäin (normaalitilanteessa), mutta esimerkiksi stressi, sairaudet, raskaus tai kova rasitus lisäävät sen tarvetta. Esimerkiksi haavojen paraneminen vaatii sinkin lisäksi extramäärän C-vitamiinia.

t?a=1458711811&as=1326367984&t=1&tk=1&i=1

Vesiliukoisuutensa takia C-vitamiinista on vaikea saada yliannostusta. Elimistö kuitenkin joutuu tekemään töitä sen poistamiseksi, joten pitkäkestoisesti jättiannoksia ei suositella otettavaksi (mm. munuaisten ja maksan takia).Suuria määriä sitä käytetään hetkellisesti esim. flunssan tai sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Yli kolmen gramman kerta-annos saattaa aiheutta ripulia ja kaasun muodostusta, josta huomaa parhaiten annostuskaton tulleen täyteen.  Mitä suurempi kerta-annos, sitä suurempi hukkaprosentti on sen käyttöönotossa, joten imeytymistehokkuus alkaa heiketä annosten kasvaessa. Paras tapa – kuten kaikkien ravintoaineiden kohdalla, olisi saada se mahdollisimman luontaisesta muodosta parhaan imeytyvyyden takaamiseksi. Vielä 180mg/vrk annoksella C-vitamiinista imeytyy kuitenkin noin 90%.

C-vitamiinin lähteitä – luonnosta tai purkista

Luontaisia C-vitamiinin lähteitä:

 • sitrushedelmät (sitruuna, appelsiini jne.)
 • paprika
 • tyrnimarja
 • kiivi
 • juurekset
 • marjat etenkin mustaherukka ja mansikka

Luonnollisista lähteistä on hyvä huomoida, että esim. keitetty peruna ei sisällä enää yhtä paljon C-vitamiinia kuin raaka peruna. Olisikin tärkeää saada luontaiset C-vitamiinit mahdollisimman koskemattomista lähteistä, kuten hedelmistä tai marjoista. Pakastaminen vähentää vain hieman hedelmien, kasvisten ja marjojen vitamiinipitoisuutta. Pitkäaikaisempi kuumentaminen tuhoaa viimeisetkin C-vitamiinin rippeet eli suosi mieluummin höyrystämistä tai nopeaa kiehautusta (esim. parsakaali).

C-vitamiinia saa tietenkin lisäravineina erikseen tai maltillisina määrinä monivitamiinivalmisteissa. Kuten lisäravinteissa aina, pyrkisin mahdollisimman laadukkaan valmisteen valintaan. Syyt tähän ovat: luotettava puhdas tuote ilman mitään haitallista sisältöä (jäämät, lisäaineet jne.) ja imeytyvyys saattaa olla ihan toista luokkaa. Kierrän henkilökohtaisesti kaukaa supermarkettien vitamiinihyllyt, ellei sieltä löydy tätä purkkia* (oma suosikkini flunssakautena). Tuote on siksi tehokas, että siinä on C-vitamiinia kolmessa eri muodosta, joista osa on suoraan luontaisessa muodossa (camucamu).

Kaikista parhaiten imeytyvä C-vitamiinin muoto on täysin liposomaalinen C-vitamiini, jota en itse ole vielä testannut. Itse asiassa tutustuin siihen nyt, joten otetaan testiin seuraavaksi tämä*. Liposomit kuljettavat C-vitamiinin suoraan soluihin mahdollisimman vatsaystävällisesti. Annoskoko on iso, joten se ei sovellu pitkäaikaiseen käyttöön, mutta hetkellisesti flunssakautena varautuessa.

Biohakkereiden englanninkielinen flunssaopas Flu Guide on saatavilla vielä tänään 10.3 ilmaiseksi Biohacker Summit -instagram profiilin linkistä. Siellä C-vitamiinia suositeltiin ottamaan tuhansia mikrogrammoja heti ensimmäisten oireiden alettua, jolloin flunssaa on mahdollista vielä helpottaa. Ennaltaehkäisyssä terveellisten elämäntapojen lisäksi vastustuskykyä voi vahvistaa C- ja D-vitamiinien lisäksi myös sinkillä (esim. asetaattimuotoinen sinkki on toimivin flunssaa ehkäistäessä tai sen aikana).

C-vitamiinin saannin varmistaminen (ensisijaisesti ravinnosta) on pitkällä tähtäimellä kannattavaa monien terveyttä edistävien vaikutustensa vuoksi. Suurten kerta-annosten (vaikka ne olisi jaettu vrk eri tunneille) käyttöä suositellaan vain lyhyinä jaksoina tarpeen tullen. Niidenkin suhteen tulee noudattaa tervettä maalaisjärkeä ja valita laadukkaita valmisteita toimivassa muodossa.

Lopuksi

C-vitamiinin potentiaalia on tutkittu jo kauan ja sen tehoa on nyt yhdistetty mm. sydän- ja verisuonisairauksien ja syövän ennaltaehkäisyssä. Nämä tukevat väitettä siitä, että sillä on todellakin väliä, mitä suuhunsa laittaa. Pelkästään nauttimalla kypsennettyä, harmaata – ja pahimmassa tapauksessa mikrossa lämmitettyä ruokaa voi varmistua, ettei C-vitamiinia saa tarpeeksi. Sanonta siitä, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla, ei siis ole ihan tyhjästä nyhjästy. Omena tulisi muistaa syödä kuorineen, koska suurin osa omenan hyödyistä löytyy sen kuoresta (paljon muutakin kuin C-vitamiini!). Suosittelenkin valitsemaan luomuomenan.

Pakko myöntää, että tämänkin osalta meinasi tutkimustyö lähteä aivan käsistä… Jos tämä biohakkeri madaltaisi vähän julkaisukynnystään, niin saataisiin jaettua enemmän hyvää infoa kaikille 😉

Onnistunutta vastustuskyvyn ylläpitoa tuleville viikoille <3

Lue myös:

Miksi magnesiumia ravintolisänä? Lue oirelista!

Testissä tehokkaimmat uniteet! Mistä teho saadaan?

Krapulainen olo ruuasta tai lasista viiniä? Se saattaa johtua tästä…

Lähteitä ja lisälukemista:

Kuvat: Stocksnap

Biohacker’s Flu Guide. 2020. Arina Teemu, Sovijärvi Olli ja Land Siim. Ladattavissa Biohakkereiden nettikaupasta tai ilmaiseksi vielä 10.3 Biohacker Summit -instagramtililtä.

Ravitsemustiede. 2017. Aro, Antti, Mutanen Marja ja Uusitupa Matti. Duodecim.

http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n04.shtml?fbclid=IwAR09Wa_xM_IyEWEi8AxTOZxVJnDxoCuK78MxaoZDQQxTIUP6Pa9osp606fI

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/terveys/c-vitamiini-voi-lyhentaa-tehohoidon-kestoa

https://www.dailymail.co.uk/health/article-8067189/Chinas-doctors-racing-Vitamin-C-beat-coronavirus.html?fbclid=IwAR37gdiBxG36eHNCqE4XUYhjKS9fR3SICmBfAHEmFc-nD46MaRYXHeehvhk

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

https://www.puhti.fi/tietopaketit/c-vitamiini/

https://yle.fi/uutiset/3-10095792

Kommentit (1)
 1. Thanks for sharing the information it was very helpful for me run 3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *