Närästyksen syy selville verikokeella: GastroPanel

Närästyksestä, suolistovaivoista, väsymyksestä sekä raudanpuutteesta kärsii valitettavan moni, mutta harva tietää, mistä ne oikeastaan johtuvat. Jos vatsassa ei ole tarpeeksi vatsahappoja tai siellä majailee helikobakteeri, voi joidenkin vitamiinien ja raudan imeytyminen olla heikkoa. Vatsalaukun tilannetta ja närästyksen syitä voi nykyään tutkia  GastroPanel -verikokeella ilman lääkärin lähetettä. Kerron tässä tekstissä oman kokemukseni ja miksi GastroPanel on tärkeä osa oman kehon salapoliisityötä!

Närästys saattaa pahimmillaan olla hyvinkin lamaannuttavaa.

En ole ammatiltani lääkäri. Suosittelen pitkittyneissä oireiluissa ottamaan yhteyttä lääkäriin oikean diagnoosin saamiseksi. Lääkäri auttaa tarvittaessa myös GastroPanelin tuloksen kanssa eteenpäin jatkotutkimuksiin, jos sellaisille löytyy aihetta. Verikoe ei korvaa tähystystutkimusta.

Miksi GastroPanel -verikoe tuli ajankohtaiseksi?

Olen tutkinut muutamat vuodet (lue: kymmenen vuotta) suolistoni temppuilua (ja sitä valtavaa oirekirjoa, joka siitä on aiheutunut koko kehossa). Mikrobiomianalyysit näyttävät vuodesta toiseen dysbioosia eli suolistobakteerien epätasapainotilaa, jossa pahat bakteerit ovat päässeet valloilleen. Dysbioosi löytyy lähes poikkeuksetta ärtyneen suolen oireyhtymässä ja  varsinkin tulehduksellisissa suolistosairauksissa. Myös proteiinin pilkkoutumisen kanssa on ollut testin mukaan haastetta. Kärsinkin ruuansulatusentsyymeistä huolimatta pallomahaefektistä ruokailun jälkeen ja nyt mukaan on tullut pienimuotoista pahoinvointia ja närästystä (syksy 2021). En halua, että näistä muodostuu uusi normaali.

Raudanpuutteen yksi aiheuttaja voi olla liian matalat vatsahapot, jolloin esimerkiksi syödyn lihan rauta ei pääse tarpeeksi hyvin kehon käyttöön. Koska raudanpuutteesta ja anemiasta olen kärsinyt niin kauan kuin muistan, on tämä hyvä tsekata senkin takia. Myös hoitamaton helikobakteeri voi aiheuttaa mm. anemiaa ja tällöin rauta-arvot eivät normalisoidu edes rautakuurilla.

Yhdeksi häiriköksi olen tunnistanut antibioottikuurit, jotka ovat tuhonneet suoliston hyviä bakteereita, jolloin huonot ovat päässeet valloilleen. Koska asiat eivät ole niin yksinkertaisia, liittyy vyyhtiin muutakin. Nyt kuitenkin tarkoituksena oli katsoa, mikä vatsalaukun tilanne on esimerkiksi mahdollisen helikobakteerit ja vatsahappotasojen osalta. Ainakin voin poissulkea autoimmuunisairauksiinkin kuuluvan atrofisen gastriitin, jossa vatsahappoja on aivan liian vähän ja ruuan pilkkoutuminen ja ravintoaineiden imeytyminen heikentyisi. Kerron tutkimustuloksistani tekstin lopussa.

Monesti puhutaan, että pitkät närästyslääkekuurit saattavat alentaa vatsahappoja. Tästä löytyy varmasti monenlaista ajatusta, mutta on ensin hyvä jakaa närästyslääkkeet kahteen ryhmään: niihin jotka neutraloivat vatsahappoja (lyhytvaikutteisempia) ja vatsahapon eritystä hillitseviin (pitkäkestoisempiin). Olen joutunut syömään närästyslääkkeitä jossain vaiheessa (vuosia takaperin) hyvinkin pitkään, joten ne eivät ainakaan ole tehneet hyvää vitamiinien tai raudan imeytymiselle.

Etenkin rasvainen ruoka haastaa monen ruuansulatusta ja aiheuttaa sen takia närästystä.

Miksi vatsahappotasoilla on niin iso merkitys närästyksessä, suolistovaivoissa ja raudanpuutteessa?

Vatsahappojen tehtävä vatsalaukussa on osallistua ruuan pilkkoutumisprosessiin ja auttaa mm. ravintoaineiden imeytymisessä (etenkin rauta ja b12 -vitamiini). Tarkoituksena on, että ruoka siirtyisi ohutsuoleen mahdollisimman hyvin pilkkoutuneena. Pilkkoutumaton tai huonosti pilkkoutunut ruoka aiheuttaa erilaisia suolisto-oireita ja haastaa suoliston bakteerikantaa.

Omaa vatsahappojen tilannetta on vaikea päätellä omin päin esimerkiksi pelkän närästysoireen perusteella, koska närästys sinänsä voi johtua joko liian korkeasta vatsahappopitoisuudesta tai jopa hapottomasta tai vähähappoisesta mahasta. Sen takia koen testin aika tärkeäksi, että tiedetään mitä hoidetaan ja miten.

Vähähappoisen vatsan suurin haaste on se, että ravintoaineet eivät imeydy kunnolla ja ruoka ei pääse pilkkoutumaan toivotulla tavalla. Pitkään jatkuessa tämä aiheuttaa suolistolle haasteita, jotka heijastuvat ympäri kehoa aina hormonitoiminnasta ihoon asti.

Mitä muuta kuin närästyksen syitä GastroPanel -verikokeella selvitetään?

GastroPanel -verikokeella voit selvittää ylävatsaoireita ja mahalaukun limakalvovauroita (joihin liittyy tietenkin omat riskinsä). Myös mahdollinen helikobakteeri-infektio ja hapoton maha – sekä vatsahappojen taso ylipäätään selviävät testissä. Kuten aiemmin mainitsin, autoimmuunisairauksiin (etenkin kilpirauhasen vajaatoimintaan) saattaa liittyä atrofista gastriittia eli hapotonta mahaa, mikä on hyvä poissulkea testillä myös. Testi on kätevä myös tähystyksen jälkeiseen seurantaan tarvittaessa.

Testitulosten perusteella saat tietää helikobakteerivasta-aineiden lisäksi erilaisia biomarkkereita, joiden avulla pystytään päättelemään esimerkiksi tarve tähystykselle tai muille jatkotutkimuksille. GastroPanelin sivuilta löytyy esimerkki tulkintataulukosta, josta selviää miten edetä, jos arvot eivät ole viitteissä.

Lääkäri osaa auttaa tarvittaessa vastauksiin liittyvissä kysymyksissä ja jatkotutkimuksissa.

Närästyslääkkeiden pitkäaikainen käyttö ei ole suositeltavaa ja närästyksen juurisyy tulisi aina selvittää oikean ja pitkäaikaisemman avun saamiseksi.

GastroPanel -verikoe: missä sen voi tehdä ja miten pitää valmistautua?

GastroPanel -verikoe vaatii vain ajanvarauksen lähimpään Synlabiin. Synlabin valikoimasta tämä löytyy nykyään nimellä Närästyspaketti ja sen tarkemmat ohjeistukset löydät täältä. 

GastroPanel -verikoe vatsalaukun tilanteen selvittämiseksi tehdään laboratoriossa ja vastauksen saat noin viiden arkipäivän kuluttua.

Närästyksen syyt: oma kokemukseni GastroPanelista

Paastosin 10 tuntia varmuuden vuoksi ennen näytteenottoa ja sain vastauksen Synlabin sovellukseen jo 5 arkipäivän aikana. Isoksi yllätyksekseni kaikki vastaukset olivat hienosti viitearvoissa! Tulin tästä superiloiseksi, koska ainakin voin todeta jonkun asian toimivan suolistossa (sarkasmia). Jos testi olisi paljastanut helikobakteerin tai hapottoman vatsan, olisin toki saanut vastauksia aika moneen asiaan…

Testin avulla päättelin, että koska vatsahapot ovat kunnossa, täytyy nyt rauhoittaa syömistä ja keskittyä paremmin pureskelemaan ruokaa. Muuten en oikeastaan anna edes mahdollisuutta ruuan paremmalle pilkkoutumiselle ja suoliston hyvinvoinnille. Ruuansulatuksen tukena käytän ruuansulatusentsyymejä. Hengittämisellä ja hermoston rauhoittamisella on iso vaikutus ruuan oikeanlaiseen pilkkoutumiseen. Jos hermosto on taistele ja pakene -tilassa, ei sen tärkein tehtävä ole keskittyä pilkkomaan ruokaa kunnolla – oli vastahappoja tarjolla tai ei.

Voin suositella tätä testiä kaikille, joilla on raudanpuutetta, närästystä ja muita ylävatsaoireilua, suolisto-oireilua tai väsymystä. Testi on todella helppo toteuttaa ja hinta on ainakin Synlabissa edullinen ilman lääkärin lähetettä 89 euroa + näytteenottomaksu (hinta tarkistettu 7.7.2022).

Seuraavaksi julkaisen vinkkejä närästyksen omatoimiseen hoitamiseen: tärkeimmät lisäravinteet ja mitä muuta pitäisi ottaa huomioon. Sillä välin, ota minut seurantaan Instagramissa @biohakkerimari

Lähteitä ja lisää lukemista:

https://www.gastropanel.com/fi/ammattilaiselle/tulosten-tulkinta

https://www.synlab.fi/wp-content/uploads/2021/04/Gastropanel-tutkimus.pdf

Närästyspaketti

hyvinvointi terveys hyva-olo mieli
Kommentit (1)
  1. Kiva kuulla positiivisesta käynnistäsi meillä SYNLABissa ja mukavaa, että arvot olivat hienosti viitearvojen puitteissa. Kiitos, että jaoit kokemuksesi!

    Terveisin,
    Saana / SYNLAB

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *