Miten tilaan iHerbistä? Mitä ei saa tilata Suomeen?

Iherbistä tilaaminen aiheuttaa monille päänvaivaa: miten teen tilauksen? Mitä tullimaksut maksavat ja miten tullaus tehdään? Mitä ei saa tilata EU:n ulkopuolelta? Vastauksia näihin saat täältä ja muista poimia tekstin lopusta alekoodi tilaukseesi!

Tilaan  iHerbistä mikroimeytyvää rautavalmistetta Just Women Iron, ru.uansulatusentsyymejä sekä sinkkikarnosiinia, koska ne ovat huomattavasti edullisempia ja jatkuvassa käytössä. #justwomeniron #mikroimeytyvärauta

Aloittelevana yrittäjän haluaisin muistuttaa, että etenkin nyt on aika tukea kotimaisia yrittäjiä – niin luontaistuotekauppiaita kuin suomalaisia valmistajia lisäravinnemarkkinoilla. Kuitenkaan kaikkea ei ole mahdollista saada näistä kaupoista, joten tilaan muutamia kertoja vuodessa iHerbistä erikoisempia tuotteita tai tuotteita, joita käytän erityisen paljon. Suurin osa tuotteista löytyy  valikoimista paljon edullisemmin, mutta on huomioitava muutama asiaa: päälle tulevat tullaus-, vero- ja kuljetuskulut JA saako kyseistä tuotetta edes tilata Suomeen, vaikka tilaus menisikin ihan normaalisti läpi?

Vinkki niille, jotka asuvat lähellä Helsinkiä: jos et halua tilata iherbistä, mutta etsit erikoisempia valmisteita esimerkiksi Life Extensionilta tai muilta merkeiltä, suuntaa matkasi kohti Mikonkadun Naturazonea. Naturazone on harvoja liikkeitä, jotka tilaavat valikoimiinsa hieman erikoisempia valmisteita. Ja mikä parasta, ostamalla täältä, tuet pienyrittäjän kivijalkamyymälää! Soittamalla saat selville, löytyykö tuotetta varastosta. Saattavat jopa tilata sitä, jos kysyntää on enemmän.

Teksti on kirjoitettu tammikuussa 2021 senhetkiseen tietoon ja ohjeistukseen perustuen. Lukija kantaa itse vastuun muuttuneesta lainsäädännöstä tai verotuksesta. Myös iHerb tai DHL saattavat muuttaa käytänteitään.

Kommentti 13.9.2021: iHerb on ottanut (väliaikaisesti?) käyttöön maksutavan, jossa ostojen euromäärää on rajoitettu noin 150 euroon ja paketit saa tilattua suoraan automaattiin eikä niitä tarvitse erikseen tullata. Sen sijaan tilauksesta peritään x määrä rahaa tullausta varten. En ole varma, onko kyseessä jonkinlainen kokeilu tilausprosessin nopeuttamiseksi. Päivitän artikkelia, kun tiedetään, onko muutos pysyvä vai väliaikainen kokeilu.

Mikä on tullimaksu? Milloin se maksetaan?

Tullimaksu maksetaan (vuonna 2021)  pääsääntöisesti yli 150 euron ylittävistä ostoksista. Uusimmat päivitetyt rajat löydät Tullin sivuilta täältä. Tullaus tapahtuu helposti, kun tilaat paketin DHL Expressin kautta. Saat viestin, kun paketti odottaa tullausta – joko DHL tekee sen tai suoritat itsetullauksen. DHL:n oma palvelu on kätevä, mutta maksaa paljon, joten suosittelen itsetullausta. Ohjeet sen tekemiseen saat kohdasta ”miten tullaan paketin itse, kun tilaan DHL Expressillä?”. Tullaus hoidetaan verkkopankkitunnuksilla kirjautumalla Tullin sivuilla.

Milloin maksetaan veroja eli alv?

Veroja ei tarvitse pääsääntöisesti maksaa tilauksista, jotka kuljetuskulujen kanssa jäävät 22 euron alapuolelle. Tämä sopii tilanteisiin, jossa tilaat jotain pientä (esim. yksittäisen tuotteen) ja valitset esimerkiksi hitaamman toimituksen.

Mikä toimitusmuoto kannattaa valita? Mitä eroja näillä on?

Käytän itse tilatessani aina DHL Expressiä. Pandemian aikaan toimitus on tapahtunut viikon sisään, mutta aiemmin paketti saattoi tulla lähes kahdessa vuorokaudessa. Hitaamman toimitusvaihtoehdon (Local Post) kanssa joudut odottamaan pakettiasi kolmesta viikosta jopa yli kuukauteen. DHL on myös siitä kätevä, että voit valita, tuleeko paketti juuri jonain tiettynä päivänä tai haluatko sen lähimpään DHL:n noutopisteeseen (esim. pakettiautomaatti).

iHerbin toimitusvaihtoehdoista valitsen aina DHL Expressin.

Miten tullaan paketin itse, kun tilaan DHL Expressillä?

Jos haluat päästä halvemmalla, suosittelen tullaaman paketin itse. Olen kerran sössinyt tuontitullauksen unohtamalla tehdä sen, jolloin DHL tekee sen automaattisesti ja veloittaa siitä palvelumaksun.

Tullauksessa saat tarvittaessa apua Tullin asiakaspalvelusta tai kysymysmerkkibokseista, joten selviät siitä varmasti!

 1. Saat tilauksen jälkeen vahvistusviestin ja ilmoituksen, että paketti lähtee liikenteeseen (säilytä nämä).
 2. Kun paketti saapuu Suomen rajalle, saat DHL:ltä viestin, jossa selkeästi ohjeistetaan tullauksen suhteen. Ole tarkkana, sillä vaihtoehto itsetullaus ja sen valitseminen saattavat mennä ohi tai unohtua, jolloin DHL veloittaa palvelumaksunsa toimenpiteestä. Lue siis kaikki DHL:n lähettämät viestit tarkasti.
 3. Toimi annettujen itsetullausohjeiden mukaisesti eli joko saat tekstivistin, johon vastaat itsetullaus ja sähköposti TAI viimeisen käytäntö on ollut linkki sähköpostissa, jota klikkaamalla itsetullausprosessi aloitetaan. DHL lähettää sinulle paketin tulotiedot, joita tarvitset tullaamisessa.
 4. Itsetullaus aloitetaan kirjautumalla Henkilöasiakkaan tuontitullaus -sivustolle omilla henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi. Tarvitset tietoja tilausvahvistuksesta sekä DHL:n lähettämästä paketin tulotiedot -sähköpostista. Näistä löydät kaikki tarvitsemasi numerot tullausta varten.Jos olet vahingossa poistanut tilauksen vahvistusviestin, löydät tullausta varten tarvittavat tiedot myös kirjautumalla iHerbin tilillesi. Löydät omista tiedoistasi tekemäsi tilaukset ja niiden tiedot.
 5. Tullin sivusto ohjaa sinut selkeästi eteenpäin ja voit ruksia, että sinulla on esim. tilausvahvistus, mutta sitä ei automaattisesti tarvitse liittää tullauksen yhteydessä.
 6. Kun Tullin sivusto on ohjannut sinut loppuun asti, siirryt odottelemaan ja seuraamaan sähköpostiasi. Saat viestin, kun Tulli lähettää kuittauksen, että voit siirtyä takaisin samaan palveluun maksamaan verot. Tähän prosessiin voi mennä alle tunnista päiväänkin – riippuen tilanteesta. Kärky siis jälleen sähköpostia ja kirjaudu takaisin pankkitunnuksillasi samalle Tulli.fi henkilöasiakkaan tuontitullaus ja löydät vaiheesta maksaminen tai ”omat tullaukset” toimenpiteitä odottavat tullaukset. Verot maksetaan palvelussa suoraan verkkopankin kautta.
 7. Kun olet maksanut verot Tulli.fi:ssä, lähtee tiedot automaattisesti suoraan kuljetusyritykselle, joka saa luvan jatkaa paketin toimittamista sinulle.
 8. Voit siirtyä tässä vaiheessa odottelemaan DHL viestejä, milloin toimituksesi saapuu ja pääset muuttamaan sen tietoja kirjautumalla paketin seurantalinkistä sisään! Tämän voit tehdä jo aiemmin, jos haluat vaihtaa vastaanottopäivämäärää tai osoitetta.
Henkilöasiakkaan tuontitullaus
Henkilöasiakkaan tuontitullaus on nykyään hyvin ohjeistettu ja selkeä prosessi.

Mitä EU:n ulkopuolelta ei saa tilata?

On hyvä huomioida, että ulkomaiset verkkokaupat eivät voi tunnistaa jokaisen maan lainsäädäntöä. Ne eivät siis voi automaattisesti varoittaa, että tilaamaasi tuotetta ei saa tilata Suomeen tai että tuote on lääkkeeksi luokiteltu kohdemaassa. Lainsäädännöissä on eri maiden välillä isojakin eroja. Toisessa maassa lisäravinne tai luontaistuote on luokiteltu lääkkeeksi ja toisessa sitä saa lähimmästä kioskista.

Suomessa jotkut luontaistuotteet on määritelty lääkkeiksi, eikä niitä kannata lähteä tilailemaan rajan toiselta puolelta. Paketti saattaa jäädä tullin tarkastuksessa kiinni ja siitä saattaa pahimmillaan aiheutua oikeudellisia toimia. Noudatathan siis Tullin maahantuontirajoituksia. Näistä ei puhuta ihan hirveästi ja goolaamallakin oli vaikea saada tietoa, joten moni saattaa mennä ansaan. Turvallisinta on tilata varmoja, ei-lääkkeeksi luokiteltuja tuotteita. Voi olla, että olet saanut jotain tilauksia läpi aiemmin, koska tulli valvoo pieniä tilausmääriä ilmeisesti pistokokeilla (?).

Jos olet epävarma tuotteen luokittelusta, voit olla yhteydessä FIMEA:an. Luokittelu ei ole ihan yksiselitteinen ja voidaan katsoa tapauskohtaisesti, jos todetaan, että jotain ainetta on vain vähän tuotteen kokonaisuuteen nähden tai että tilaismäärät ovat pieniä. Päätöstä ei kuitenkaan voi tehdä omatoimisesti.

Hyvä huomioida, että Suomessa lääkkeiksi luokitellaan esimerkiksi:

 • NAC (N-asetyylikysteiini)
 • Vahvat yli 2mg melatoniinivalmisteet
 • kysymysmerkillä valeriaana, mäkikuisma, gingkobilboa ja kaikki erikoiset yrtit
 • DHEA -hormonivalmiste

Mitä uskallan tilata iHerbistä?

Tilaisin vain selkeästi turvallisia vaihtoehtoja, joita ei ole luokiteltu lääkkeeksi esim. monivitamiinit, kauneudenhoitotuotteet,ruuansulatusentsyymit,sinkit, magnesiumit ja muut ”perustuotteet”. Tämä on turvallisinta tullin takia, ettet joudu vastaamaan epähuomiossa tehdyistä rikkomuksista lääkkeiksi luokiteltujen tuotteiden maahantuonnista.

Mistä tiedän, että iHerbistä tilaamani tuote on laadukas?

Tässä kysymys, joka koskee myös kaikkia tuotteita lisäravinnemarkkinoilla ja josta tulen jatkossa valaisemaan vielä lisää. On hyvin tärkeää kantaa itse vastuu ja ottaa selvää, mitkä tuotteet ovat oikeasti laadukkaita – yksikään luontaistuotekauppa tai verkkokauppa ei sitä päätä. Jättäisin tilaamatta kaikki tuntemattomat ja epäilyttävän edulliset merkit iHerbistä. Sen sijaan uskaltaisin tilata tuttuja ja yleisesti tunnettuja tuotteita, kuten esimerkiksi: Life Extensions, Doctor’s Best, Thorne, Superior Source, Solgar,Enzymedica jne. Googlailemalla saat vähän selville, onko tuote yleisesti hyväksytty laadukkaaksi.

Loppupeleissä lisäravinteiden kanssa usein ratkaisee niiden oikeaoppinen käyttö ja huomioidut yhteisvaikutukset keskenään, mutta myös lääkkeiden kanssa. Osa tuotteista on erityisen alttiita ympäristömyrkyille tai raskasmetalleille ja pääsevät markkinoille, jos laatutarkastuksia ei tehdä säännöllisesti. Valvonta on nimittäin pitkälti valmistajalla itsellään. Tästä jossain vaiheessa lisää!

Alennuskoodi tilaukseesi, ole hyvä!

Kun tilaat tämän linkin kautta*, saat 5% alennusta tilauksestasi ja tuet samalla biohakkerityötäni 🙂 Kiitos! Jaathan myös kommenttikenttään kokemuksiasi iHerbin tilauksesta niille, jotka vasta harjoittelevat ensimmäisiä tilauksia!

Lähteitä ja lisää lukemista:

https://www.fimea.fi/valvonta/luokittelu/laakeluettelo

https://www.apteekki.fi/terveydeksi/uutiset/ulkomailta-tilattu-ravintolisa-voi-pysahtya-tulliin.html

https://tulli.fi/netista-tilaajalle/tullausinfo/tullauksen-hintarajat.

hyvinvointi ostokset hyva-olo terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *