3 x pahanmielendokumentti

Jos maailman tila, ilmastonmuutos ja vääränlaiset ruokailutottumukset eivät ahdista sinua vielä tarpeeksi, katsopa nämä kolme dokumenttielokuvaa Netflixistä.

3 x pahan mielen dokumentti.png

Chasing Coral

Maailman valtameret lämpenevät huolestuttavalla vauhdilla, ja koralliriutat ovat suuressa vaarassa. Kuvausryhmä ja ohjaaja Jeff Orlowski matkustavat Australiaan Suurelle valliriutalle ja todistavat itse, miten valtavat riutat muuttuvat kukoistavista vedenalaisista keitaista ensin valkoisiksi ja sitten kuolevat kokonaan. Maailman koralliriutoista jopa puolet on tuhoutunut kymmenessä vuodessa, sillä riutat eivät ole pystyneet liikkumaan viileämmille vesille yhtä nopeasti kuin niiden elinympäristö lämpenee.

Ahdistavaa.

Cowspiracy

Keskustelu ilmastonmuutoksesta pyörii pitkälti liikenteen ja teollisuuden päästöjen ympärillä, mutta tämä dokumentti osoittaa, miten paljon merkittävämpi osuus kasvihuonekaasuista on peräisin lihan ja maidon tuotannosta. Ohjaaja Kip Andersen perehtyy myös siihen, miten karjankasvatus on merkittävin yksittäinen tekijä niin sademetsien hakkuissa, merien saastumisessa kuin vesipulassa muutenkin kuivilla alueilla.

Ongelma on, että lihaa syödään yksinkertaisesti liian paljon. Kuvamateriaalissa nähdään amerikkalaisia suurtiloja, joissa tuhannet eläimet ovat pienissä karsinoissaan mutta todetaan, ettei eettisempi karjankasvatuskaan ole ekologisesti kestävää. Pelkästään Yhdysvaltain tarpeisiin tuotettava liha vaatisi laidunmaata moninkertaisesti valtion pinta-alan verran, jos kaikki liha tuotettaisiin tiloilla, joilla eläimet voivat kulkea vapaasti.

Ahdistavaa.

Dokumenteissa esitettyjä väitteitä ja lukuja kohtaan on kyllä esitetty kritiikkiä, mutta se on absoluuttinen fakta, että ihmiset syövät liikaa lihaa. Sen verran hätkähdyttävä elokuva oli, että sen katsottuani aloin syödä työpaikan ruokalassa vain kasvisruokaa. Kotona syömme lihaa muutenkin jo niin vähän, että siinä ei ole juurikaan vähennettävää. Maitotuotteista en ole valmis luopumaan, ja meetvurstia laitan edelleen leipäni päälle… mutta seuraava dokumentti sai miettimään tätäkin.

What the Health

Samaisen Kip Andersenin uudempi dokumentti What the Health käsittelee ruokavalion yhteyttä yleisiin sairauksiin, diabetekseen ja syöpiin. Andersen on törmännyt WHO:n raporttiin, jossa lihajalosteet luokitellaan ykkösluokan karsinogeeneiksi. Samassa luokassa ovat myös tupakka ja asbesti. Eläinrasva puolestaan tukkii suonet ja aiheuttaa muita sairauksia, mutta se ei liene täällä sydän- ja verisuonitautien luvatussa maassa suuri uutinen.

Silti, ahdistavaa.

Dokumentti on kerännyt kritiikkiä vielä enemmän edelliseen verrattuna, ja itsekin mietin useamman kerran sitä katsoessani, että ovatkohan kaikki faktat aivan kohdallaan. Andersen laittaa hieman mutkia suoraksi tulkitessaan, että lihajalosteet aiheuttaisivat syöpiä yhtä paljon kuin tupakka, mutta kärjistyksen takana lienee jälleen totuuden siemen. Liiallinen lihan, maitotuotteiden ja kananmunien käyttö on osana monissa sairauksissa, ja ihmiset saisivat kaikki tarvittavat ravintoaineensa myös kasvisruoasta.

* * *

Onkos suosituksia, millä dokumentilla ahdistaisin itseäni seuraavaksi?

Kommentit (30)
 1. Vähän myöhässä, mutta tämä oli mielenkiintoinen, kun joskus opiskelijajärjestön kanssa katsottiin: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Yes_Men_Fix_the_World

  Vähän poikkeava näkökulma, kun keskiössä on satiiria hyödyntävä aktivistikaksikko, joka esiintyy milloin minkäkin vaikutusvaltaisen tahon edustajana. Erityisen mieleen jäi pätkä, jossa kaksikko väittää, että Bhopalin ympäristökatastrofin (https://en.wikipedia.org/wiki/Bhopal_disaster) aiheuttanut yhtiö aikoo perustaa rahaston, jolla saastunut alue siivotaan ja tuetaan uhreja perheineen (onnettomuudessa kuoli heti vähintään 3 787 ihmistä, mutta hurjimmat arviot yli 16 000, loukkaantuneita 558 125).

  1. Ei se mitään, myöhässä olen minäkin näiden vastausten kanssa 😀 Kiitos vinkistä!

   1. Eipä mitään:) Ja kun edelleen näitä luet, niin tuli mieleen toinenkin, jonka olet kyllä ehkä nähnyt, kun se on taidettu pariin kertaan Ylellä esittää: https://fi.wikipedia.org/wiki/Katastrofin_aineksia

    Mielenkiintoinen kuvaus kokeilusta elää Suomessa kuluttamatta öljyä.

 2. What the Health todellakin vetää mutkia suoriksi. Ykkösluokan karsinogeenien on todistettu aiheuttavan syöpää, mutta lista ei ota mitään kantaa vaadittavaan pitoisuuteen. Vegaaninen ruokavalio ei tarvitsisi perusteikseen muuta kuin kaksi kohtaa:

  1. Vegaaninen ruokavalio on terveellinen.

  2. Eläinperäisten tuotteiden syöminen ei ole välttämätöntä ja se aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä ja ympäristötuhoa.

  Ymmärrän, että maitotuotteista luopuminen/käytön vähentäminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä ja radikaaliltakin, mutta kannattaa muistaa, että juuston hiilijalanjälki on paljon isompi kuin kanan, kalan tai possun. Vaikka juustoa vähemmän jalostettujen maitotuotteiden ilmastovaikutukset eivät ole niin suuria, kansallisella tasolla naudanlihan kulutuksen laskiessa myös maidonkulutuksen on laskettava. Suomessa yli 80% naudanlihasta on peräisin lypsylehmistä ja niiden jälkeläisistä. Eläinperäisillä tuotteilla on myös isompi vaikutus vesistöjen rehevöitymiseen kuin kasviperäisillä.

  Ahdistus vähenee, kun pystyy tekemään jotain paremman tulevaisuuden eteen. Ruoan kohdalla valintoja saa tehdä monta kertaa päivässä.

  1. Jotain pitäisi tehdä joo, mutta ei ainoastaan yksilötason kulutusvalinnoissa. Nämä ongelmat on sen kokoluokan haasteita, että muutosta tarvitaan välttämättä politiikan tasolla, lainsäädännön ym. kautta.

   1. Ehdottomasti tarvitaan mutta ongelmia ei myöskään ratkaista ilman muutosta myös yksilötasolla.

    1. Yksilöistähän isot joukot koostuvat.

   2. Lihateollisuuden nujertamisessa mielestäni on mielettömän voimaannuttavaa, että yksilötason valinnat ovat se suurin merkittävä vaikuttaja!

    Ihan kuin mikä tahansa muukin liiketoiminta, lihateollisuus vastaa kysyntään. Tuotetaan sitä, mistä saa rahaa. Mitä vähemmän ostetaan, sitä vähemmän (lopulta) tuotetaan ja keinohedelmöitetään eläimiä tähän maailmaan. Politiikka ja lainsäädäntö laahaavat usein yhteiskuntamuutoksen jäljessä, joten minusta on aika vastuutonta jättää päätöksenteko suurten instituutioiden käsiin.

    Laittakaa rahanne niihin tuotteisiin, jotka vastaavat arvomaailmaanne. 🙂 

   3. …ja ehkäpä myös muutoksilla tukijärjestelmiin. Jos tuotteet olisivat kalliimpia, niitä ehkä myös kulutettaisiin vähemmän.

    1. Olisi ehdottoman tärkeää! Muutoksen tulisi ulottua myös maataloustukien jakaantumiseen ja sitä kautta ihan EU-tasolle – todella monimutkaisia juttuja ja lobbausta tapahtuu varmaan aika mukavasti tossa ketjustossa. Kansalaisten asennemuutos olisi aika tärkeä juttu, kuten tupakkateollisuuden nujertamisessa 😛

  2. Tuo juustojutto on niin surullinen. Olisin kiinnostunut kokeilemaan, onko kasvipohjaisista juustonkorvikkeista mihinkään.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *