Savonlinnan oopperajuhlat kuuluu kesään
Mainos: Savonlinnan Oopperajuhlat
Kävimme viime viikonloppuna Savonlinnan oopperajuhlilla. Kerta oli jo neljäs, ja Savonlinnan-retkestä on muodostunut siis jo jokavuotinen kesäperinteemme.

Kävimme ensimmäisen kerran Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2022, jolloin näimme Verdin Aida-oopperan. Jäimme silloin harmitelemaan, että emme käyneet samalla retkellä katsomassa myös toista teosta, joten sen jälkeen olemme ottaneet tavaksi nähdä kaksi oopperaa. Seuraavana vuonna näimme Gounod’n Romeon ja Julian ja Mozartin Taikahuilun ja viime vuonna Verdin Nabuccon ja Wagnerin Lohengrinin.
Tänä vuonna pääsimme kahteen uusintaensi-iltaan. Perjantaina oli vuorossa jälleen Verdiä ja Macbeth ja lauantaina Puccinin Turandot. Molemmat produktiot olivat todella upeita, ja rakastin joka hetkeä.

Macbeth
Macbeth on Skotlantiin sijoittuva synkkä draama, joka kertoo vallanhimosta, petoksesta ja syyllisyydestä. Macbeth pyrkii Skotlannin kuninkaaksi ja murhaa vastustajansa vaimonsa yllyttämänä. Menneisyyden haamut palaavat kuitenkin vainoamaan häntä. Ooppera sopii hyvin ensikertalaiselle ja on kuin tehty Olavinlinnaan!

Lady Macbethin roolissa nähtävä sopraano Saioa Hernàndez on häikäisevä. Macbethin roolin tekee varmalla otteella Gabriele Viviani. Macduffin roolissa on nuori tenori Johan Krogius, josta voi jo povata kirkasta oopperatähteä.
Turandot
Turandot on satu kiinalaisesta jääprinsessasta, joka mestauttaa kosijoitaan. Prinsessaan rakastunut Calaf saa ratkaistavakseen kolme arvoitusta. Jos hän onnistuu ratkaisemaan ne, hän saa prinsessan, mutta jos ei, hänkin menettää henkensä. Calaf onnistuu mutta antaa hänkin prinsessalle tehtävän: jos prinsessa arvaa miehen nimen aamuun mennessä, Calaf on valmis antamaan henkensä, muuten prinsessan on naitava mies. Ja aamua odotellessa Calaf laulaa luikauttaa oopperahistorian yhden tunnetuimmista aarioista, Nessun dorma, kukaan ei nuku.

Tenori Amadi Lagha sai odotetusti raikuvat aplodit, mutta hienot roolit tekivät myös prinsessa Turandot, Ewa Płonka, ja palvelija Liù Tuuli Takala.

Sovitus on erittäin onnistunut: runsas, vauhdikas ja vitsikäs, ja se muutti oman käsitykseni tästä oopperasta aivan toiseksi. Molemmista teoksista on nostettava esiin myös oopperajuhlien kuoro, joka ei ole ehkä koskaan kuulostanut näin hienolta! Bravi tutti!
Ensi vuonna juhlien teema on Italia, ja luvassa on mm Figaron häät, Madama Butterfly, Nabucco ja La Traviata.
* * *
Jos Savonlinna oopperajuhlat kiinnostavat, mutta et ole käynyt siellä aiemmin, kokosin alle omat vinkkini onnistuneeseen Savonlinnan-matkaan.
Miksi Savonlinnaan?
Olavinlinna on todella uniikki näyttämö ooperoille. 550-vuotias linna on upea nähtävyys sinänsä, ja se on kuin tehty oopperaesityksille. Linnan akustiikka on uskomattoman hieno, ja olen kuullut sitä kehuttavan jopa Milanon La Scalaa paremmaksi. Laulu ja musiikki kaikuvat kivisistä seinistä optimaalisesti.
Oopperajuhlat vetävät esiintyjiksi niin kotimaisia kuin kansainvälisiä huippuesiintyjiä. Monissa rooleissa kuullaan tähtiä, jotka saattavat olla erikoistuneet juuri kyseisiin rooleihin. Juhlilla nähdään vuosittain myös vierailevia esityksiä toisilta oopperafestivaaleilta ja oopperataloista. Opperajuhlien kuoro on huippuhyvä, ja koostuu sekin ammattilaulajista.
Savonlinnan omat tuotannot ovat aina merkkitapauksia, jotka keräävät kehuja. Ohjelmisto vaihtuu vuosittain, mutta suosituimmat esitykset palaavat usein takaisin tauon jälkeen. Tänä vuonna sekä Macbeth että Turandot olivat jo aiemmin nähtyjä tuotantoja, ja viime vuonna nähty Nabucco palaa puolestaan Olavinlinnaan ensi kesänä.

Miten pukeutua?
Oopperajuhlilla pukukoodia ei ole. On aivan yhtä OK tulla esitykseen ykköset päällä tai tavallisissa arkivaatteissa. Monet panostavat varsinkin ensi-iltoihin, mutta yleisössä näkee pukeutumista aivan laidasta laitaan. Korkokengät kannattaa jättää kotiin, sillä keskiaikaisen linnan kivilattiat ja portaat ovat epätasaiset.
Linnassa ei ole lämmitystä eikä ilmastointia, joten pukeutumisessa on hyvä huomioida sääennuste. Viileällä ilmalla katsomossa on viileä, helteillä kuuma.
Varsinkin helteillä on hyvä olla mukana (muovinen) juomapullo ja viuhka. Juotavaa – ja viuhkoja – on kyllä myynnissä myös linnassa.

Missä majoittua?
Majoitusta Savolinnassa on tarjolla rajallisesti, ja paikalliset hotellit saattavat olla täyteen varattuja jo kauan aiemmin. Monet majoittuvat keskustan ulkopuolelle automatkan päähän. Kannattaa tsekata myös Airbnb-vaihtoehdot, sillä paikalliset asukkaat laittavat asuntojaan vuokralle palveluun esityskaudella. Itse olemme majoittuneet kolmesti aivan linnan läheisyydessä Lossiranta Lodgessa, kun onnistuin tekemään varaukset hyvissä ajoin, mutta tänä vuonna valitsimme Airbnb:n.
Missä syödä?
Oopperan jälkeen on kiva käydä illallisella, ja aivan linnan läheisyydessä on useita ravintoloita, joista ainakin osa on avoinna vain kesäaikaan. Jos haluaa varmasti pöydän, suosittelen pöytävarausta. Meille on muodostunut tavaksi käydä oopperan jälkeen ravintola Sarastrossa, joka on yksi linnan lähinnä olevista kesäravintoloista.
Kannattaa käydä myös Savonlinnan torilla maistamassa vaikkapa lörtsyjä ja ostamassa mansikoita. Torin vieressä Sokos Hotel Seurahuoneen ylimmässä kerroksessa on myös vallan mainio Muikkuterassi, jossa rapeat muikut tarjotaan uuniperunan ja salaatin kanssa.
Mitä muuta?
Varsinkin jos liikkuu autolla, Savonlinnassa ja sen ympäristössä on muitakin kohteita, joissa voi käydä samalla matkalla. Savonlinnassa on kivoja kirpputoreja, kuten Olivia, Wanhan Aseman kirpputori ja pienen matkan päässä Punkaharjun suuntaan Savonlinnan Toimintakeskuksen kierrätysmyymälä.
Punkaharjun kansallismaisema ja Hotelli Punkaharju ovat pienen ajomatkan päässä.
Matkalla Mikkelin suuntaan on viehättävä Rapion mylly, josta voi ostaa mukaan vaikkapa jauhoja ja kaurahiutaleita. Meille on tullut tavaksi poiketa matkalla myös Juvan Hamsterilassa, joka on Juvan keskustassa sijaitseva antiikkiliike.
* * *
Tutustu Savonlinnan oopperajuhlien ohjelmistoon täällä: