Omenapannari
Kaupallinen yhteistyö: Valio
Olen syönyt syksyn mittaan jo useamman omenapiirakan ja -paistoksen, mutta nyt keksin uuden paikan johon käyttää omensatoamme: omenapannari!
Rouva on tottunut lapsesta asti tekemään pannukakut vastalypsetystä täysmaidosta, ja tämä Valio Luomu Vanhanajan täysmaito on kaupan maidoista kaikista lähinnä sitä. Kerroin jo edellisessä Valio Luomu -postauksessani, että ostamme lähes kaikki maitotuotteet luomuna, ja maidon käytännössä aina.
Luomumaito on pastöroitua kuten muutkin maidot, mutta se on lisäaineetonta ja rasvatonta maitoa lukuunottamatta siihen ei lisätä D-vitamiinia. Luomumaitoa ei myöskään homogenoida eli sen rasvaa ei pilkota nesteen sekaan, eikä sen rasvapitoisuutta ole vakioitu. Tämä näkyy siinä, että maidon rasva kerääntyy jääkaapissa purkkiin pinnalle, joten maitopurkkia kannattaa ravistaa ennen käyttöä.
Mutta nyt pannariin! Näin sen teimme.
Omenapannari
Ainekset
- 1 l Valio Luomu Vanhanajan täysmaitoa
- 4 dl vehnäjauhoja
- 4 kananmunaa
- 1 tl suolaa
- 1/2 l raastettua omenaa
- 50 g Valio luomuvoita
Valmistaminen
- Kaada maito kulhoon, lisää siihen vehnäjauhot, kanamunat ja suola ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Anna jauhojen turvota vähintään puoli tuntia
- Pilko omenat ja poista niistä siemenkodat ja kalvot. Raasta omenat ja sekoita raaste muuhun taikinaan
- Sulata voi ja sekoita voisula taikinaan
- Kaada taikina leivinpaperin päälle syvälle uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia, kunnes pannari alkaa ruskettua pinnasta.
Pannarin tekeminen yhdessä lapsen kansa on hauskaa puuhaa, sillä ainesten mittaaminen on kivaa, ja kaikkihan pitävät pannarista. Aloittelevalle keittiöapulaiselle aineita ei ole myöskään liikaa, ja vaikkapa jauhon määrä ei ole aivan supertarkkaa.
Kananmunat kannattaa silloin kuitenkin rikkoa yksitellen erilliseen kulhoon, jotta mahdolliset kuoren palaset voi onkia pois ennen kuin ne menevät taikinaan.
Omenat raastoin kuitenkin itse. Puoleen litraan omenaraastetta hujahti lähemmäs kilo pieniä omenoita. Pilkoin ne ensin neljään osaan, poistin siemenkodan ja kannan ja laitoin vielä neljäsosat puoliksi, jotta sain viimeisenkin osan siemenkodan reunalla olevasta kovasta kalvosta poistettua.
En kuorinut omenia, mutta sinä voit toki tehdä niin. Raastaessani pidin kiinni omenan kuoripuolesta, joten kun kaikki hedelmäliha oli raastettu kuoreen saakka, heitin jäljelle jäävän kuoren biojätteseen.
Omenaa olisi oikeastaan voinut olla pannarissa reilumminkin, ja ainakin tällä määrällä se pysyi vielä hyvin kasassa. Omenattomaan versioon verrattuna tämä pannari ruskettui hitaammin ja myös kupruili vähemmän.
Annoksen viimeistelin tietysti kanelilla maustetulla uuniomenahillolla. Nam!
Lue myös edellinen Valion luomupostaukseni: Yhä enemmän luomuna, kiitos
Lue lisää Valion luomutuotteista täältä: https://www.valio.fi/luomu/