Nauvon limppua kevään juhlapöytään
Kaupallinen yhteistyö: GastroMax
Tarttumattomilla pinnoitteilla päällystettyjä vuokia on käytetty leivonnassa niin pitkään, että niitä pitää lähes itsestäänselvyytenä. Olen joskus miettinytkin, saisiko leivontavuokia myös metallisina, ihan jo kuvauksellisen ulkomuotonsakin vuoksi. Olin siis hyvin kiinnostunut, kun Orthex tarjosi minulle testattavaksi uusia, tinapeltisiä GastroMax-leivontavuokiaan.
En ole koskaan aiemmin käyttänyt tinapeltisiä vuokia, joten pohdin tietysti, tarttuisivatko leivonnaiset niihin sitten kiinni. Testatakseni tätä tein saaristolaisleipää GastroMax-leipävuoassa.
Nauvon limppuna tunnetun saaristolaisleivän resepti kantautui meille ystävämme äidiltä, jonka tekemää leipää saimme maistaa joskus vuosia sitten. Imelästä leivästä tuli myös oma suosikkimme, jota tehdään usein jouluna, ja viime vuonna Rouva kokeili jopa sen nostattamista leipäjuurella – siis ilman hiivaa. Se onnistui silloinkin erittäin hyvin.
Nauvon limppu -saaristolaisleipä (2 kpl)
Ainekset
- 1 l piimää
- 50 g hiivaa
- 3 dl siirappia
- 3 dl kaljamaltaita
- 3 dl vehnäleseitä
- 3 dl ruisjauhoja
- 10 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl suolaa
- ruokaöljyä vuoan voiteluun
Siirappivesi leipien voiteluun:
- 3 rkl vettä
- 1 rkl siirappia
Täyte (n. 12 leipäselle):
- 100 g kylmäsavulohta
- 3 kevätsipulin varret
- 3 retiisiä
- 1 prk ranskankermaa
- 1 tl sitruunamehua
- ripaus suolaa
- hieman mustapippuria
- viipaloituja/suikaloituja/hienonnettuja retiisejä koristeeksi.
Valmistaminen
- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva sen joukkoon. Lisää siirappi, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, vehnäjauhot ja suola ja sekoita
- Anna taikinan nousta vähintään 1 1/2 tuntia
- Voitele kaksi leipävuokaa ruokaöljyllä ja jaa taikina vuokiin. Jos vuokia on vain yksi, voit paistaa leivät vuorotellen
- Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat paistuneet 1 1/2 tuntia, sivele ne siirappivedellä
- Kumoa leivät ritilälle jäähtymään
- Kiedo leivät tuorekelmuun ja anna niiden tekeytyä jääkaapissa vähintään pari päivää
- Valmista täyte: hienonna kylmäsavulohi, kevätsipuli ja retiisit. Sekoita ne ranskankermaan ja lisää sitruunamehu, suola ja mustapippuri
- Viipaloi leipä ja puolita viipaleet
- Täytä leivät kylmäsavulohitäytteellä ja koristele retiiseillä.
Tämä leipä on paitsi superherkullinen myös hyvin helppotekoinen: kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään, eikä taikinaa tarvitse edes vaivata. Vaikka Rouva tekisikin oman leipänsä nyt leipäjuurella, yllä olevassa reseptissa käytetään hiivaa, sillä epäilen, ettei aivan kaikilla ole omaa leipäjuurta kuplimassa jääkaapissa.
Hiivalla taikina kohoaa niin hyvin, että sen voisi hyvin jakaa myös kahteen kohotusastiaan, sillä yksi astia riittää taikinalle vain juuri ja juuri. Alkuperäisessä reseptissä hiivaa laitettiin muuten peräti 75 grammaa, mutta yksi pala eli 50 grammaa riittää aivan hyvin.
Ja alla näet vastauksen siihen, tarttuuko leipä kiinni vuokaan. Ei tartu. Voitelin vuoan ruokaöljyllä ennen kuin kaadoin taikinan siihen, ja ainakaan tämän leivän leipominen ei vaatinut leivinpaperia leivän ja vuoan väliin.
Leivän on hyvä antaa tekeytyä jääkaapissa ainakin pari päivää. Se kannattaa kuitenkin kääriä tiiviisti tuorekelmuun, jotta leipä ei pääse kuivumaan.
Saaristolaisleivästä tulee hauskat tarjottavat kevään juhliin, kun leivän leikkaa ohuiksi siivuiksi ja puolittaa. Tein näihin leipiin simppelin mutta todella herkullisen täytteen ranskankermasta, kylmäsavulohesta, kevätsipulista ja retiisistä ja koristelin leivät vielä retiisiviipaleilla ja -silpulla.
Tinapeltiseen GastroMax-sarjaan kuuluu leipävuoan lisäksi myös 3 l:n irtopohjavuoka, 27 cm:n piirakkavuoka ja 1,5 litran torvivuoka kuiville kakuille. Tuotteita myyvät mm. Citymarketit, ja niiden suositushinnat vaihtelevat 7,50 ja 9,95 €:n välillä.
Hauskoja leivontahetkiä!
Lisätietoja: orthexgroup.fi