Nauvon limppua kevään juhlapöytään

Kaupallinen yhteistyö: GastroMax

Tarttumattomilla pinnoitteilla päällystettyjä vuokia on käytetty leivonnassa niin pitkään, että niitä pitää lähes itsestäänselvyytenä. Olen joskus miettinytkin, saisiko leivontavuokia myös metallisina, ihan jo kuvauksellisen ulkomuotonsakin vuoksi. Olin siis hyvin kiinnostunut, kun Orthex tarjosi minulle testattavaksi uusia, tinapeltisiä GastroMax-leivontavuokiaan.

Orthex Gastromax läkkipeltivuoka - 08.jpg

En ole koskaan aiemmin käyttänyt tinapeltisiä vuokia, joten pohdin tietysti, tarttuisivatko leivonnaiset niihin sitten kiinni. Testatakseni tätä tein saaristolaisleipää GastroMax-leipävuoassa.

Nauvon limppuna tunnetun saaristolaisleivän resepti kantautui meille ystävämme äidiltä, jonka tekemää leipää saimme maistaa joskus vuosia sitten. Imelästä leivästä tuli myös oma suosikkimme, jota tehdään usein jouluna, ja viime vuonna Rouva kokeili jopa sen nostattamista leipäjuurella – siis ilman hiivaa. Se onnistui silloinkin erittäin hyvin.

Orthex Gastromax läkkipeltivuoka - 02.jpg

Nauvon limppu -saaristolaisleipä (2 kpl)

Ainekset

  • 1 l piimää
  • 50 g hiivaa
  • 3 dl siirappia
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 10 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl suolaa
  • ruokaöljyä vuoan voiteluun

Siirappivesi leipien voiteluun:

  • 3 rkl vettä
  • 1 rkl siirappia

Täyte (n. 12 leipäselle):

  • 100 g kylmäsavulohta
  • 3 kevätsipulin varret
  • 3 retiisiä
  • 1 prk ranskankermaa
  • 1 tl sitruunamehua
  • ripaus suolaa
  • hieman mustapippuria
  • viipaloituja/suikaloituja/hienonnettuja retiisejä koristeeksi.

Valmistaminen

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva sen joukkoon. Lisää siirappi, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, vehnäjauhot ja suola ja sekoita
  2. Anna taikinan nousta vähintään 1 1/2 tuntia
  3. Voitele kaksi leipävuokaa ruokaöljyllä ja jaa taikina vuokiin. Jos vuokia on vain yksi, voit paistaa leivät vuorotellen
  4. Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat paistuneet 1 1/2 tuntia, sivele ne siirappivedellä
  5. Kumoa leivät ritilälle jäähtymään
  6. Kiedo leivät tuorekelmuun ja anna niiden tekeytyä jääkaapissa vähintään pari päivää
  7. Valmista täyte: hienonna kylmäsavulohi, kevätsipuli ja retiisit. Sekoita ne ranskankermaan ja lisää sitruunamehu, suola ja mustapippuri
  8. Viipaloi leipä ja puolita viipaleet
  9. Täytä leivät kylmäsavulohitäytteellä ja koristele retiiseillä.

Orthex Gastromax läkkipeltivuoka - 03.jpg

Tämä leipä on paitsi superherkullinen myös hyvin helppotekoinen: kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään, eikä taikinaa tarvitse edes vaivata. Vaikka Rouva tekisikin oman leipänsä nyt leipäjuurella, yllä olevassa reseptissa käytetään hiivaa, sillä epäilen, ettei aivan kaikilla ole omaa leipäjuurta kuplimassa jääkaapissa.

Hiivalla taikina kohoaa niin hyvin, että sen voisi hyvin jakaa myös kahteen kohotusastiaan, sillä yksi astia riittää taikinalle vain juuri ja juuri. Alkuperäisessä reseptissä hiivaa laitettiin muuten peräti 75 grammaa, mutta yksi pala eli 50 grammaa riittää aivan hyvin.

Orthex Gastromax läkkipeltivuoka - 04.jpg

Ja alla näet vastauksen siihen, tarttuuko leipä kiinni vuokaan. Ei tartu. Voitelin vuoan ruokaöljyllä ennen kuin kaadoin taikinan siihen, ja ainakaan tämän leivän leipominen ei vaatinut leivinpaperia leivän ja vuoan väliin.

Orthex Gastromax läkkipeltivuoka - 05.jpg

Leivän on hyvä antaa tekeytyä jääkaapissa ainakin pari päivää. Se kannattaa kuitenkin kääriä tiiviisti tuorekelmuun, jotta leipä ei pääse kuivumaan.

Orthex Gastromax läkkipeltivuoka - 06.jpg

Saaristolaisleivästä tulee hauskat tarjottavat kevään juhliin, kun leivän leikkaa ohuiksi siivuiksi ja puolittaa. Tein näihin leipiin simppelin mutta todella herkullisen täytteen ranskankermasta, kylmäsavulohesta, kevätsipulista ja retiisistä ja koristelin leivät vielä retiisiviipaleilla ja -silpulla.

Orthex Gastromax läkkipeltivuoka - 09.jpg

Tinapeltiseen GastroMax-sarjaan kuuluu leipävuoan lisäksi myös 3 l:n irtopohjavuoka, 27 cm:n piirakkavuoka ja 1,5 litran torvivuoka kuiville kakuille. Tuotteita myyvät mm. Citymarketit, ja niiden suositushinnat vaihtelevat 7,50 ja 9,95 €:n välillä.

Orthex Gastromax läkkipeltivuoka - 10.jpg

Hauskoja leivontahetkiä!

 

Lisätietoja: orthexgroup.fi

Kommentit (4)
  1. Pirjo virtanen
    25.6.2019, 17:44

    Onko sinulla tai Rouvalla tietoa mistä voisin saada/ostaa hapanjuurta/leipäjuurta minä niin haluaisin tehdä tätä leipää ja muitakin leipiä itse mutta ei kenelläkään tuttavista tällaista juurta ole.
    En voi käyttää ollenkaan hiivaa (histamiini intoleranssi) joka terrorisoi eloani.
    Etukäteen kiittäen ja iloista kesän jatkoa teidän koko poppoolle.

    1. Jos olet täällä pk-seudulla, voit sopia Rouvan kanssa juurikaupoista 😊

  2. Hei. Ihanan näköisiä tuli. Onko sinulla kieroilmauuni vai tavallinen. Mikähän on lämpötila ja aika kieroilmauunissa (normaalilla uunitoiminnolla).

    1. Kiitos! Meillä on kyllä kiertoilmauuni, mutta en paistanut leipiä kiertoilmalla. Yleensä kiertoilman kanssa lämpöä pidetään 20 astetta matalammalla, mutta paistoaika on sama.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *