Sipulipiirakka
Hyvää itsenäisyyspäivää! Tässä herkku, joka sopisi omasta puolestani vaikka linnan juhliin.
Sipulipiirakka teki varvasjuhlissa näyttävän comebackin kymmenen vuoden tauon jälkeen. Olen tehnyt sitä viimeksi häihimme, mutta hankala kaasu-uuni vähensi huomattavasti leipomishalujani liki kymmeneksi vuodeksi, ja sitten koko piirakka unohtui. Mutta voi miten hyvältä se maistuikaan pitkän tauon jälkeen!
Ohje on saatu koulukaveriltani joskus viime vuosituhannella, joten kiitos S:lle, jos satut tämän lukemaan.
Sipulipiirakka
Pohjan ainekset
- 100 g voita
- 5 1/2 dl vehnäjauhoja
- 2 dl maitoa
- 25 g tuorehiivaa
- 1 tl suolaa
Täyte
- 100 g voita
- 600 g sipulia
- 300 g juustoa
- 1 prk kermaviiliä
- 1 kananmuna
Juustoksi sopii mikä tahansa raastettava juusto. Suosittelen kuitenkin juustoa, jossa on vähän makua ja riittävästi suolaa. Tein tällä kertaa kaksi piirakkaa, toisen nuoresta goudasta ja toisen 9 kk kypsytetystä goudasta. Vanha gouda oli selkeästi suolaisempaa, ja myös piirakasta tuli sillä maukkaampaa.
Kokeiltiinpa tuossa sellaistakin, että kermaviilin sijaan piirakassa käytettiin maustamatonta jogurttia (2,5 dl), ja en huomannut lopputuloksessa mitään eroa.
Valmistaminen
- Laita voi ja vehnäjauhot taikinakulhoon ja yhdistä ne nyppimällä eli hieromalla voi jauhojen sekaan sormin
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi
- Murenna hiiva maidon sekaan, lisää suola ja sekoita, kunnes hiiva ja suola ovat täysin liuenneet
- Kaada maito taikinakulhoon ja alusta taikinaa, kunnes se ei enää tartu kulhon reunoihin
- Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan nousta pari tuntia
- Raasta tai suikaloi sipuli (monitoimikoneessa)
- Sulata voi tilavassa kattilassa, lisää sipulit ja hauduta seosta puolisen tuntia, kunnes sipulit ovat täysin pehmenneet
- Raasta juusto
- Ota sipuli-voiseos pois liedeltä ja lisää raastettu juusto kattilaan
- Anna täytteen jäähtyä hieman niin, että se ei enää polta sormia
- Lisää kermaviili ja kananmuna ja sekoita
- Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Taikina levittyy hyvin ilman kaulinta, eikä jauhojakaan tarvita
- Levitä täyte pohjan päälle
- Paista 200-asteisessa uunissa 30 – 40 minuuttia, kunnes piirakan pintaan alkaa muodostua ruskeita laikkuja.
Äläkä ala sitten miettiä, miten paljon rasvaa piirakassa on.